Оксфорд и Алиса в страната на чудесата…

Изобщо не съм се объркала – любимата на всички ни Алиса наистина е “родена ” в Оксфорд.

alisa_oksford

Градът е най-известен, като седалище на Оксфордския университет – един от най-старите и най-реномираните университети в света. Създаден през далечната 1167 г., той вече цели осем века ревниво пази атмосферата и традициите си.

oxford_1

Университетът е съставен от 35 колежа, като всеки от тях е невероятно красива комбинация 3 в 1, съчетание от дворец, университет и църква. Защото всички колежи са построени в четириъгълна форма с вътрешен двор…

oxford_2

В тези четири сгради протича животът на студентите- учат, живеят, хранят се, спортуват, разполагат със собствени библиотека, църква или параклис и помещения за общи социални дейности.

Умножете всичко това по 35 и ще разберете как в Оксфорд, човек попада в един лабиринт от колежи, в едно безвремие и единствено младите хора наоколо те връщат в реалността.

oxford_3

В почти всички колежи не се допускат посетители. В Оксфордския университет обучението е почти индивидуално за всеки студент, оттам може би идва неговата уникалност и висока успеваемост. В различните класации, университетът винаги е на челно място – сред първите три в света, заедно с Харвард и Кеймбридж.

oxford_4

Дълго трябва да се изреждат имената на всички известни личности, учили или преподавали в Оксфорд. Сред тях са 25 британски премиери, между които Тони Блеър и Маргарет Тачър, 47 носители на Нобелови награди, писатели като Луис Карол, Оскар Уайлд, Пьрси Б. Шели, Р.Толкин, Греьм Грийн, актьори като Хю Грант, Майкъл Палин, Роуън Аткинсън… Списъкът е дълъг.
Повечето от колежите са затворени за посетители , затова и надниквам тук- там…..

Заради кулите на църквите и колежите, съставящи Оксфордския университет, Оксфорд е наричан още “градът на спящите кули”.

oxford_6

oxford_5

Стигаме до колежа Christ Church, най-големия колеж на Оксфордския университет, основан през 1525 г. И точно тук, английският математик и преподавател в колежа Чарлс Доджсън, по-известен като детския писател Луис Карол /1832-1898/, е написал невероятно забавните си истории за приключенията на Алиса, вдъхновен от най-малката дъщеря на декана на колежа по онова време.

oxford_7

Всичко започва в един мъглив ден, при една от поредните разходки в градините на колежа покрай Темза, когато 10-годишната дъщеричка на декана Алиса моли разсеяният математик с възгласа ” Разкажи ни приказка и нека да има повече глупости…” . И така се ражда Алиса, която пропада под земята през заешка дупка и…

oxford_8

oxford_9

В сградите на този колеж са снимани и филмите, в които се развихря магьосникът Хари Потър.

oxford_10

В колежа Merton, основан през 1264 г., във вътрешния четириъгълен двор Моб, се намира Бодлианската библиотека /The Bodleian Library/ – най-старата библиотека в Англия. Тя се помещава в 4 сгради и е основана през 1602 година от сър Томас Бодли, който й е дарил своята безценна колекция от книги.

Разполагаща с копие от всяка книга, отпечатана в Англия, библиотеката е една от най-големите в света. Тя е все още действаща и е главната библиотека на Оксфордския университет.

oxford_merton

В този колеж Merton, Роналд Толкин е написал приключенията на Фродо и компания.

oxford_merton1

Красивата сграда на Шелдънския театър в Оксфорд (1664–1669) – дело на бележития архитект Кристофър Рен.

oxford_14

Оксфорд е стар университетски град, но с млад, колежански дух и невероятна атмосфера. Картината на този град не се изчерпва само с великолепните сгради на колежите – тук гъмжи и от многобройни литературни кафенета, шикозни магазини, модни кина, театри, интересни музеи, пъбове и дискотеки.

oxford_15

И сигурно по улиците на града сме срещнали някой бъдещ министър-председател или литературен гений…..

Автор: Пепеляшка
Още интересни пътеписи от блога: Цветно… с Пепеляшка
Снимки: Пепеляшка

Публикувано в категория: Англия . Тагове: , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

5 Коментари

 1. Емилия Колева
  Изпратен 29.03.2010 на 21:38

  Много интересна статия. Наистина усещането за Оксфорд е малко приказно и вълшебно. Напомни ми за моето посещение в Оксфорд :)

 2. meibal
  Изпратен 14.03.2010 на 21:29

  Много-ми хареса статията още повече, че никога няма да мога да отида на такова известно място.И аз бях убедена че филмът е сниман със специални декори….Благодаря за това удоволствие.

 3. vesel55
  Изпратен 14.03.2010 на 16:32

  Чудесен разказ. Аз пътувям доста но…..но това място явно няма да мога да посетя, за това благодаря!!

 4. tzetza blaskova
  Изпратен 19.01.2010 на 2:15

  mnogo blagodarya za tazi prekrasna razhodka vunikalen grad kato Oksford.molya ,zaradvaite ni otnovo.

 5. Изпратен 18.01.2010 на 14:36

  Изключително интересна статия. Винаги съм си мислила, например, че Хогуортс е някакъв декор и такава сграда няма. Толкова “приказно” изглежда…но явно, защото и самият Оксфорд е такова място:)

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2021. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи