Солун- най-близката чужбина

Предполагам, че повечето българи вече са посетили Солун – самостоятелно или с агенция. Ако обаче не сте – ето моя разказ, който се надявам да бъде полезен.
Аз лично харесвам Солун по много причини – сравнително близо е, има море, топло е, винаги цари ваканционна и купонджийска атмосфера…
За тези, които се чудят за името – градът е кръстен на полу-сестрата на Александър Велики, която е била и съпруга на Касандър – основателя на Солун.

Започвам разбира се със ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИТЕ: символът на града е Бялата кула, която се намира на крайбрежния булевард Никис. През 19 век сградата е служела за затвор и казват, че белият цвят трябвало да компенсира този факт и да навежда на мисли за чистота и невинност. В момента Кулата е музей.

Друга известна и интересна за българите забележителност и църквата “Свети Димитър”. Светецът е патрон на града и вътре се пазят и мощите му. Един съвет от мен – избягвайте разглеждането на църкви в събота преди обяд, защото по това време и гърците ходят на църква и тълпите са огромни.

Малко под “Св. Димитър” се виждат останки от Римски форум, построен на мястото на Древногръцката Агора.

Друга забележителност е Ротондата от 4 век сл. Хр., която в момента е църква на Свети Георги.

Моето любимо място е Старият град (Ано Поли) и Кастро, от чиято крепостна стена се открива страхотна гледка към централната част на Солун и морето.

Гледка към централната част на Солун и морето Снимката във висока резолюция

Гледка към централната част на Солун и морето

Слизайки към центъра може да влезете в двора на манастира Влатадон (Влатиди) и да видите пауните, които живеят там. По тесните улички ще видите и много сгради с традиционна архитектура – с еркери и покрити чардаци.

На централния площад “Аристотелис” има разбира се паметник на Аристотел. Самият площад е заобиколен от красиви сгради като хотел “Електра Палас”, кафенета и магазинчета. На Коледа площада се украсява, има сцени от Рождеството, а на Нова Година се издигат сцени, има програма и доста хора посрещат новата година там.

В центъра на града има и останки от периода, когато града е бил под Турско робство – джамиите Хамза Бей и Йени, няколко бани (Яхуди Хамам, Бей Хамам, Паша Хамам), Безистена (стар пазар за платове).

ЗАВЕДЕНИЯ: със сигурност няма да останете гладни, въпреки че цените в Солун не са от най-ниските. На много места из града продават гирос – гръцката версия на дюнера, като питката е по-дебела и по-вкусна според мен. Малки и нескъпи ресторантчета има в стария квартал Ладидика, който е срещу пристанището. Мястото е приятно и за разходка, защото част от квартала е пешеходна зона, а къщите са старинни и живописни. Повечето рибни ресторанти са отдалечени от центъра, в квартала Каламария. Цените са височки (вечеря за двама с алкохол може да е над 100 евро), но рибата е прясна и има голям избор.

При последното си ходене в Солун открих, че риба може да се хапне и в центъра, в покрития рибен пазар, който се намира близо до пл. Аристотелис. В и около него има ресторантчета, които отварят вечер и изнасят маси на улицата. Рибата е прясна и цените са поносими.

Старите складове на пристанището в Солун Снимката във висока резолюция

Старите складове на пристанището в Солун

Едно от любимите ми заведения е на кея на пристанището в стар склад – Китчън бар. То е не е типична гръцка таверна, доста модерно е и много популярно. В менюто има и гръцки ястия, и международна кухня. Ако седнете отвън се открива страхотна гледка към Крайбрежния булевард.

На пл. “Аристотелис” има неголяма сладкарница, в която продават десетки видове дребни сладки, пасти, сладолед, сандвичи, бугаца (гръцки вариант на баницата), сладкиши и страхотни козунаци по Великден. Работи до късно и винаги има опашки, защото за гърците е традиция да носят кутия със сладкиши, когато ходят на гости.

Най-високата концентрация на кафенета и сладкарници е по крайбрежния булевард Никис.

Булевард Никис, Солун Снимката във висока резолюция

Булевард Никис, Солун

Заведенията са пълни по всяко време на денонощието, всички пият фрапе, пушат, говорят си, оглеждат минаващите и се наслаждават на морето, което е на по-малко от 50 метра. През зимните месеци собствениците изваждат газови печки и не е проблем да пиеш кафе отвън. Това са местата да покажете нови дрешки и слънчеви очила от последните колекции.:)

Булевард Никис през нощта Снимката във висока резолюция

Булевард Никис през нощта

ТРАНСПОРТ: Солун има свое летище, което се намира в Микра, недалеч от града, близо до зоната, където са шопинг центровете и Икея. Има и няколко автогари, които са разположени в различни части на града и обслужват автобуси от и за определени дестинации.

Автобусите от България спират на “Македония”, която се намира недалеч от центъра. Има удобни градски автобуси, а ако вземете такси до центъра (пл. Аристотелис) ще ви излезе около 7-8 евро. Автобусите от и до селцата на Халкидики спират на малка автогара, която се намира в посока мола “Космос”.
Градският транспорт е удобен и се състои от автобуси, метрото е в процес на изграждане. Билети можете да си вземете от специални будки или от автобуса, където са малко по-скъпи и май не връщат ресто.

Ако сте с кола за по-сигурно потърсете платен паркинг – има доста в центъра и около пристанището. Тези на най-централните места са с най-високи цени за час. По улиците е трудно да намерите място за паркиране, а и още не съм разучила каква е системата за таксуване, защото всичко е на гръцки.

ШОПИНГ: можете да пазарувате в центъра или както правят повечето българи в мола “Космос”, който е извън града. До него може да се стигне и с два автобуса на градския транспорт, но отнема около час. Иначе магазините са едни и същи, с изключение на H&M, които засега имат само два магазина в центъра.

Улиците за шопинг са Цимиски, където са магазините на по-известните марки и Митрополеос, Егнатия и Ерму, където повечето магазини не носят името на популярна марка, но и цените са по-ниски. На малките пресечки на тези улици (напр. Агия София) също има интересни магазинчета и заведения.

НА ПЛАЖ: ако няма да почивате на Халкидики селцата до Солун също са добра алтернатива. Те започват след отклонението за летището. Първото селце е Перея и е почти квартал на Солун. След него са Неа Епиватис и Агия Триада. Лично на мен почивката в Агия Триада ми е оставила най-хубави спомени, защото там плажът е със син флаг и страхотен пясък за разлика от повечето места на Халкидики.

Плажът на Агия Триада Снимката във висока резолюция

Плажът на Агия Триада

Във всяко селце има крайбрежна улица с магазини и ресторантчета, които вечер слагат масите си направо на пясъка. Отдалечавайки се от Солун цените стават все по-ниски.

Залез на плажа на Агия Триада Снимката във висока резолюция

Залез на плажа на Агия Триада

Това в общи линии са моите впечатления от Солун, но със сигурност съм пропуснала нещо. Ако имате въпроси ще ми е приятно да отговоря.

Вижте всички снимки във висока резолюция

Автор: Мадлена Йорданова
Снимки: Мадлена Йорданова

Публикувано в категория: Гърция . Тагове: , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

3 Коментари

  1. петя
    Изпратен 22.01.2013 на 10:04

    и на мен ми харесва солун.Но не сьм ходила на крепоста. Как се стига до там пеша? От бялата кула казват че се вижда като погледнеш нагоре.

  2. Alexandra
    Изпратен 13.08.2012 на 16:22

    Интересува ме как да стигна от центъра на Солун,плащад Аристотелис или над него ул.Егнатия до Агия Триада?Кой номер автобус?
    Благодаря предварително

  3. ВЛАДИМИР
    Изпратен 11.12.2011 на 10:16

    Бих желал да покажете домът или поне квартала където са родени “Солунските Двама братя ” КИРИЛ И МЕТОДИ …(АКО МОЖЕ ?)

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи