Лондон: Топ 10 забележителности

Ех, Лондон, мечта на хиляди емигранти, съвременен Клондайк! Притегателен със своите светлини и намеци за благополучие, както мухоловката примамва мухите със сладка отрова. Световна, космополитна столица, центрофуга на души, в която може да срещнеш хора от цял свят, но едва ли англичани, още по-малко лондончани. Град на младостта, на церемониите, на историята, на страхотната бира и ужасната храна. Град, в който туристът може да намери всичко и да разглежда до насита, без да скучае нито за миг.

Лондон е скъп град, мисля, че е най-скъпия, в който съм била.
Затова започвам със съвет към туристите за оптималния вариант за превоз: още с пристигането си се сдобийте с Oyster card (продава се в метрото, което в Лондон се разбира само като “Underground”, а не като “Мetro”), която заредете с карта за цялата градска мрежа за времето на престоя си в Лондон. Намаленията в цените за превоз с тази карта, която може да се дозарежда с пари на автомати в метрото, са значителни. Когато си тръгвате, предавате картата и ви връщат депозита и ако има останали пари.

Ако ще стоите в Лондон повече от 2 дни, ЗАБРАВЕТЕ за hop on, hop off BUS tour. Билетът за обиколката на основните забележителности е около 22-23 £ (важи 24 часа, а с някои фирми с промоция + още 24 часа). За сравнение Oyster card с travel card за 7 дни за цялата градска мрежа струва 36 £. На тази цена се возиш колкото пъти искаш и когато си искаш на интересните двуетажни автобуси (най-добре най-отпред на втория етаж) или на метрото.

Достъпът на автомобили в центъра на Лондон през делнични дни е ограничен с такса, така че освен таксита и тук таме някоя кола, по улиците се движат главно двуетажните червени автобуси, които са много редовни и приятни за пътуване. Има и специални денонощни и изцяло нощни автобусни линии.

Лондон е пренаселен град и е невъзможно да се избегнат тълпите. Все пак има няколко месеца в годината, през които опашките пред туристическите атракции няма да ви скъсат нервите, а и времето може да е благосклонно. Това са краят на септември, октомври, март и началото на април. Най-нисък е туристическият наплив през януари и февруари, а най-висок през декември и от май до средата на септември (с пик юли, август).

В Англия контактите, които се използват са с три извода, напрежението е 240 волта. Хотелите в Лондон може да разполагат с адаптери за ток на рецепцията, но може и да нямат. Ако не си носите адаптер от България, може да си купите такъв от всеки супермаркет или магазин за сувенири.

Специално внимание обръщам на храната в Лондон.
По десетобалната система, ако например храната в Рим е 10, тоест отлична, в Прага, Виена, Париж и Барселона 9, то за Лондон давам 2 точки: 1, защото все пак не умряхме от глад и още 1, защото не се отровихме. :)

В Лондон “английската кухня” се състои от “traditional”, “best in town”, “bio”, “handmade”, “world famous” fish and chips, което представлява полуфабрикат замразено филе от треска с гарнитура от пържени, бланширани картофи. Мега популярен е т. нар. “take away”, демек храна за вкъщи. В резултат на опитите ни да намерим читава храна, пробвахме френска, италианска, ливанска, турска, японска и китайска храна.

Английската бира ейл оценявам подобаващо с 10-тка. Страхотна е! Има голямо разнообразие и си заслужава парите (около 4 £ голямата)

И така, на 3 март 2014, заредени с добро настроение и ентусиазъм пристигнахме в Лондон. Опитът ми е показал, че 7 дни обикновено са достатъчни да се поразгледа голяма столица. Подробните ми предложения за маршрути ден по ден ще опиша в отделни статии, а сега ще ви предложа резюме на забележителностите, които не бива да се изпускат.

Където има река или море, там са интересните места, там съм и аз! Винаги спазвам това правило и досега то не ме е подлъгвало.

1. Разходка с корабче по Темза. Вместо BUS тура, похарчете по-малко пари за по-добро преживяване, като се качите на корабче по Темза. За да комбинирате забележителностите нека това корабче да не е просто разходка, а да ви отведе до Гринуич. С Oyster card (намаление 1/3) билетът за корабчето струва 8 £ на човек.

Началната спирка за корабите е Уестминстер (Westminster), като времето на плаване до Гринуич е около 1 час, но той минава неусетно.

Ако имате късмет може да се окажете на корабчето Сарпeдон (Sarpedon, на TRS), ще се насладите на духовития гид, който срещу доброволни бакшиши забавлява пътниците с чудесен хумор и интересни факти за забележителностите по пътя.

По пътя ще видите над 60 забележителности, някои от които Парламента, Уестминстър, Окото на Лондон, театърът на Шекспир, катедралата Свети Павел, националния театър, галерията Тейт модерн, небостъргача Шард, Тауъра, новото Кметство, новият финансов център Canary Wharf и др. Ще минете покрай бойния кораб Белфаст (сега музей), под мостовете Лондон, на Милениума, Тауър и др.

Накрая ще стигнете втората забележителност в списъка :
2. Гринуич

В Гринуич се намират 4 забележителности, за които времето, за съжаление, не стига да се разгледат в един ден. Затова си изберете 2 или 3 от четирите.

2.1 Къти Сарк – единствения оцелял до днес чаен клипер, пуснат по вода през 1869 г. и превозвал чай от Китай. В момента е на сух док и след реставрация завършила 2012 г. е отворен за посетители.

Време за разглеждане: ~1 час

2.2 Националният морски музей– включва голяма експозиция посветена на адмирал Нелсън. Понякога в музея гостуват изложби. Когато ние го посетихме, имаше изложба на картини на мариниста Джоузеф Търнър.

Време за разглеждане: ~1-2 часа

2.3 Старият Кралски Морски Колеж – Интересна е залата с изрисуван таван, известна като “the Painted Hall”, завършена през 1712 г.

Време за разглеждане: ~15 мин.

2.4 Кралската обсерватория Гринуич – Намира се на върха на хълм в парка над Националния морски музей.

Тук е проектираната от прочутия Кристофър Рен къща Фламстед – дом на Джон Фламстед в продължение на над 40 години. Сега тя е музей на часовниците.
Тук се намира “нулевия” меридиан, определен през 1884 г. и човек може да прекрачи с единия крак в западното, а с другия в източното полукълбо за Земята. Преди достъпът до линията на меридиана е бил свободен, но сега е необходим билет 7 £ (или като част от т.нар. “Биг” билет, виж по-долу).

Съвет: Още на Къти Сарк можете да си купите “Big” билет, който е пакет за разглеждането на 3 музея (обсерваторията, морския музей (вкл. гостуващи изложби) и Къти Сарк) горе-долу на цената на 2.

В комплекса има и планетариум. Шоутата в него са с отделни билети.
Време за разглеждане: ~1-2 часа

3. Британският музей – събрал огромни колекции от древен Египет, Гърция, Италия, Африка и Ориента. Мумии, саркофази, статуя от Великденските острови, Розетският камък, японски самурайски доспехи и др.

Време за разглеждане: >2 часа
Вход: безплатен, с изключение на специалните временни експозиции

4. Бъкингамският дворец – официалната резиденция на Кралицата.

Слезте на площад Трафалгар и се разходете през парка Сейт Джеймс до Бъкингамския дворец.

Смяната на караула пред двореца е в 11 часа и продължава около 30 мин. През зимата церемонията не се провежда всеки ден, а ПРЕЗ ден, затова проверете предварително разписанието. Тълпите тук са огромни и хората започват да се струпват по оградите още от 10 часа.

На срещуположната страна на Бъкингамския дворец, през парка, се намира Horse guards parade, където се провежда церемонията по смяна на караула на коне. Тук има значително по-малко хора, а конниците преминават и покрай Бъкингамския дворец.

5. Тауър Бридж(Tower Bridge) и Тауър (Tower of London)– Висящ, подвижен мост, Тауър Бридж е един от символите на града. Завършен е през 1894 г. и е с дължина 240 м. между двете кули. Поради големия трафик по моста, той се вдига много рядко в наши дни – 2 пъти в седмицата, след специално разрешение.

Тауър – Строежът е започнат от Уилям Завоевателя през 11 век, но е разширяван и укрепван многократно през годините. Крепостта е била кралска резиденция, оръжейна и затвор. От реката може да се види т.нар. Порта на предателите “Traitors Gate”, през която много известни затворници са влизали в Тауър, за да не излязат никога повече.

Сега тук се съхраняват Кралските бижута.

Вход: 22 £
Организираните турове с йеоман водач (известните Бийфитъри) са с продължителност ~ 1 час и са включени в билета.

6. Катедралата Свети Павел (Saint Paul’s Cathedral)– Шедьовърът на сър Кристофър Рен. Втората по-големина катедрала с толкова плитки основи, след Свети Петър във Ватикана. Построена е за 35 години. В купола и се намира “Галерията на шепота”, с диаметър над 30 метра и с отличната акустика.

Вход: 16.50 £ ; За деца входът е 7.50 £;
Отворена е за туристи от понеделник до събота от 8.30 до 16 часа.
В неделя работи само за молещи се, не работи за туристи. Как разпознават кой какъв е, нямам представа.
Снимането вътре е забранено.
Съвет: Непременно трябва да се види през нощта, когато е осветена.

7. Окото на Лондон – Високо е 135 м. и е идеално място за наблюдение на града от високо. Една обиколка трае около 30 мин. Много приятно и заслужаващо си парите изживяване.

Съвет: В зависимост от сезона и за да избегнете големи опашки, може да си купите билети онлайн, с прилични отстъпки. Недостатък е, че не знаете какво време ще ви се падне. :)

Ние си купихме билетите на място, като комбинираните билети са по-изгодни. Нашият комбиниран билет включваше Окото на Лондон и Аквариума, който се намира в съседство и е доста интересен. Вижте тук възможните различни варианти на билети.

8. Природонаучният музей

Най-добрият музей в областта, в който съм била! Интересен, интерактивен, страхотно място за деца! Определено не е за изпускане!

Колекцията на музея съдържа над 70 милиона образеца, събирани през последните 400 години! От древни фосили, кости на динозаври, скелет на птицата додо, през неандерталски череп до метеорити от Марс.

Вход: безплатен, с изключение на специалните експозиции
Време за разглеждане: >2 часа

9. Хайд парк, Кенсингтън – Ако времето е хубаво, може да се разходите в парка и да видите резиденцията на принцеса Даяна, а сега и дом на малкия наследник на трона Джордж.

Лондон, Хайд парк

Лондон, Хайд парк

Лондон, Хайд парк, двореца Кенсингтън

Лондон, Хайд парк, двореца Кенсингтън

10. Разходка пеша покрай Темза през деня и по тъмно, по някой от мостовете. От двете страни на реката минават крайречни, пешеходни алеи. По “Queen’s walk” може да се стигне от Окото на Лондон до Тауър Бридж и от другата страна от Тауър, през Свети Павел до Биг Бен и Уестминстърското абатство.

Лондон, гледка към Свети Павел от галерията за модерно изкуство Тейт.

Лондон, гледка към Свети Павел от галерията за модерно изкуство Тейт.

Компромисен вариант е да стигнете до Тауър бридж с транспорт, а оттам покрай реката да се връщате към Окото на Лондон или обратното, в зависимост от отправната ви точка.

Лондон, по крайречната алея, Кметството

Лондон, по крайречната алея, Кметството

Лондон, по крайречната алея.

Лондон, по крайречната алея.

Лондон, гледка към Лондон бридж, Тауър бридж и небостъргача Шард от Пешеходния мост, по тъмно

Лондон, гледка към Лондон бридж, Тауър бридж и небостъргача Шард от Пешеходния мост, по тъмно

Лондон, гледка към Лондон бридж, Тауър бридж и небостъргача Шард от Пешеходния мост, по тъмно

Лондон, гледка към Лондон бридж, Тауър бридж и небостъргача Шард от Пешеходния мост, по тъмно

Лондон, гледка към Лондон бридж, Тауър бридж и небостъргача Шард от Пешеходния мост, по тъмно

Лондон, гледка към Лондон бридж, Тауър бридж и небостъргача Шард от Пешеходния мост, по тъмно

Разстоянието е доста голямо и ще ви е нужна много енергия, но си заслужава. Може да се отбивате до всички забележителности по пътя, да си почивате по многото пейки или да пийвате по някоя отлична английска бира.

Отвори врати новия традиционен английски микро пъб в сърцето на София – BiraBar.com . Това е първият пъб в България, в който можете да опитате английски Cask Ale така, както се сервира в Лондон. Бирата е непастьоризирана и без допълнителен въглероден двуокис! От помпата тече London Pride и ESB.
Намира се улица Париж, на 10 метра от ъгъла с Дондуков.

Очаквайте скоро: “Лондон-ден по ден”…

Автор: Марина Илиева
Снимки:Пламен Славов, Марина Илиева

Публикувано в категория: Лондон . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи