Топ 10 забележителности в Барселона – перлата на Каталуня

Барселона е твърдо в топ 3 на любимите ми места. Столицата на Каталуня е проспериращ морски град, пълен с живот. Енергията й е безгранична, съсредоточена в в индустрия, бизнес, изкуство и музика. Едноседмичен престой е възможност да се докосне душата на града, но той е толкова богат и необятен, че и месец няма да стигне да се проникне в същността му.
Тук през 1992 г. се провеждат Олимпийските игри, които дават допълнителен тласък за развитието на града.

Барселона е дом на музеи на изключителни творци – Пикасо, Хуан Миро, Антони Тапиес. Феноменални образци на архитектурата в готически и арт нуво стил (Гауди) са разпръснати из целия град и му носят славата на авангардна столица на дизайна в Испания.
Вечер, улиците на града се пълнят с хора, които се разхождат до късните часове на нощта. Навсякъде има много барове, клубове и ресторанти.
Красиво е по всяко време на годината, като в топлите дни всички са на плажа.

1. Саграда Фамилия (Sagrada Familia, в превод “Светото Семейство”) – Храмът е проектиран от Антонио Гауди. Началото на строежа е поставено 1882 г., но и до днес той не е завършен. По-оптимистичните прогнози са, че до 50-60 години храмът ще бъде окончателно построен :). Частите му са в различен архитектурен стил, като преобладава идеята на Гауди за елементи взети от най-добрия, според него, архитект – майката Природа.

Стълбите в кулите на Саграда Фамилия са във формата на гигантски каменен охлюв. Някои от външните колони са носени от костенурки. Колоните във вътрешността на храма наподобяват гора от дървета, които се разклоняват в покрива. Някои достигат до 21 метра височина. Отдалече погледнати, на мен фасадата и осемте кули ми приличат на пясъчен замък, какъвто строят децата на плажа. Отблизо, се виждат хилядите детайли, малки каменни скулптори, украсяващи Саграда Фамилия.

Саграда Фамилия

Саграда Фамилия

Саграда Фамилия през нощта

Саграда Фамилия през нощта

Саграда Фамилия

Саграда Фамилия

Във вътрешността се провеждат строителни работи, така че е по-интересно отвън и не си заслужава входната такса. Но ако решите да влезете, с асансьор се достига до върховете на кулите, от където се разкрива гледка към целия град.

Работно време:

– от октомври до март от 9:00-18:00
– от април до септември от 9:00-20.00

Цена: 11 € , с отстъпка – 10 €

2. Пристанището на Барселона (Port Vell), Аквариумът.
Любимата ми част от града. Морските градове имат някакво особено очарование, но Барселона има специално място в сърцето ми заради красивата, дълга около 3 километра крайбрежна алея с палми.
В този район се намират паметникът на Колумб, Аквариумът, IMAX кино, въжената линия между кулите Сан Себастия и Мирамар, Олимпийското пристанище, хотел Артс. Тук е и рибарският квартал Барселонета, където може да се хапнат вкусни морски деликатеси.

Авангардните сгради на Хотел Артс (Hotel Arts) и металната скулптура на риба пред него.

Авангардните сгради на Хотел Артс (Hotel Arts) и металната скулптура на риба пред него.

В пристанището акустират стотици яхти и кораби, от последен писък на техниката , до стари реконструирани галери. Разходката с корабче дава интересен поглед към града от морето.

Яхти на пристанището в Барселона

Яхти на пристанището в Барселона

Аквариумът

Аквариумът

Аквариумът

Аквариумът

Работно време на Аквариума:
– целогодишно от 9:30-21.00 , а през юни до септември от 9:30-21:30
– от юли до август от 9:30-23.00

Цена: 18,50 €, за деца до 12 г. – 13,50 €, за посетители над 60 г. -15,00 €

3. Паркът Гюел – Проектиран е от Гауди между 1900 и 1914 г.
Въплъщава идеята му за “град-градина”, в който да избяга от индустриалния град и да се върне към природата. Красивите мозайки, оригиналните анатомични пейки, павилионите са като излезли от приказките.

Един от символите на парка Гюел

Един от символите на парка Гюел

Анатомичните пейки в парка Гюел

Анатомичните пейки в парка Гюел

Павилион в парка Гюел

Павилион в парка Гюел

4. Къщи Батийо (casa Batllo), Ла Педрера (La Pedrera) – И двете са дело на Гауди, по поръчка на индустриални магнати и са разположени на централни търговски булеварди.
Къща Батийо е известна и още като “къщата на костите” , заради фасадата й.
Изумително странна, къщата е връх на модернизма. Керемидите на покрива наподобяват рибени люспи, а във вътрешността й няма прави ъгли.

Къща Батийо

Къща Батийо

Фасадата на къща Батийо оприличавана на кости

Фасадата на къща Батийо оприличавана на кости

5. Стадионът Ноу Камп и музеят на ФК Барселона. – Стадионът е много стръмен, като и най-задните седалки имат идеална видимост към терена. В музея са изложени трофеите на ФК Барселона и екипите на известни играчи. В сутерена се намира сувенирния магазин на отбора. В деня на нашето посещение се играеше мачът Барселона-Бенфика, но за съжаление свободни билети нямаше. Когато Барса играе, улиците на града опустяват. Всички са си у дома или по кафенета и ресторанти, където гледат мача.

Златната топка на Стоичков на стадион Ноу Камп

Златната топка на Стоичков на стадион Ноу Камп

6. Националният музей на изкуствата MNAC и магическите фонтани на Монт Жуик (Montjuic) – Богатата колекция на музея включва скулптури, платна на Ел Греко, Веласкес, Рубенс, гравюри, фотографии и тн. От входа на музея, който се намира на хълма Монт Жуик, се разкрива красива гледка към града, а вечерното шоу на фонтаните е доста впечатляващо.

Изглед от музея MNAC

Изглед от музея MNAC

В Барселона

В Барселона

Работно време:

– от Вторник до Събота от 10:00-19:00
– Неделя и публични празници от 10:00-14.30
– Понеделник – почивен ден
– Всяка първа Неделя от месеца- вход свободен

Цена: 8,50 € , валиден е за 2 дни

7. Испанското село (Poble Espanol) – Малко село, което представя различните видове автентични къщи от цяла Испания. Това е открит музей от типа на Етъра. Постоянно се провеждат демонстрации на занаяти.

8. Зоологическата градина – Богата на животински видове и разположена на голяма площ, в зоологическата градина може да се изкара един приятен ден.

Фламинго

Фламинго

Цена: 16 €

9. Музеят Пикасо – Съдържа ранни творби на Пикасо, когато е живял в Барселона.

La espera, 1901г.

La espera, 1901г.

Работно време:

– от Вторник до Неделя от 10:00-20:00

Цена: 6 €
Съвет: Опашките за билети са огромни и чакането – дълго.

10. Улица Рамблас (Las Ramblas) – Започва от площад Каталуня и завършва на Порт Вел. Това е най-известната улица в града и едно от първите места, на които попадат туристите. Представяна е като живописна и пъстра, отразяваща духа на каталунците, но аз не съм съгласна с това твърдение. Всъщност атмосферата е като на нашите пазари, пълно е с мошеници от всякакъв вид.

Според мен духът и атмосферата на града се усещат най-добре близо до морето. В района на Порт Вел, по крайбрежната алея, където се смесват старо и ново, модерно и класическо, туристи и местни и наистина се чувства пулсът на Барселона.

По улиците на Барселона

По улиците на Барселона

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Барселона . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

2 Коментари

  1. Весела Назарова
    Изпратен 03.04.2014 на 13:48

    Уважаеми читателю,
    Дано тези редове те спасят от нещастието, което преживях в Барселона. Напръскаха ни с течност малко след входа на парка Гюел и ми откраднаха чантата с документите. Със съпругът ми се наложи да ходим сами до полицията, тъй като тя не благоволи да дойде на място. На телефон 112 се говори само на испански. Там антглийски не знаят, пък и да знаят не желаят да говорят. В полицията казаха, че се случвало много често. Ами сложете камери уважаеми европейци. Добре, че не ни убиха. Сигурно никой нямаше и да разбере.

  2. Violeta Dimitrova
    Изпратен 16.03.2014 на 18:04

    Така написана статията долу-горе отговаря на действителноста. Има обаче още много интересни места, които е хубаво да бъдат посетени. Като например катедралата със статуята на Христос на хълма TIBIDABO. Ходила съм два пъти там, тези дни отново ще ходя и всеки път ме впечатлява ОТНОВО и ОТНОВО. Да не забравяме и за POBLE ESPAÑOL. Taм ще ви е необходимо доста време, но си заслужава. Благодаря за търпението.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи