Лондон – градът, в който не можеш да скучаеш

С този разказ искам да ви запозная с Лондон – най-шарения европейски град според мен. Наричам го така, защото един ден, когато пътувах с метрото вдигнах поглед от книгата, огледах се и осъзнах, че седалките около мен са заети от хора от няколко различни нации. Бяхме индиец, африканец, азиатка, скандинавец, мулатка и аз – като в реклама на Бенетон.

От години си мечтаех да посетя Лондон и щастието ми се усмихна преди около 2 години, когато започнах да ходя редовно на обучения там и до момента съм прекарала общо около месец.
Ще започна с основните забележителности, за които всички са чували и които съм посетила досега, така че мога да дам личната си оценка:

1. Катедралата Сейнт Пол – за мое щастие успях да присъствам на служба в катедралата, където имаше хора дошли специално за църковния ритуал и служителите ги канеха в предната част, а туристите се настаняваха зад тях, за да не ги смущават. В катедралата има много гробници на известни личности, някои от тях са архитектът й Кристофър Рен и Флоранс Найтингейл.

2. Смяната на караула пред Бъкингамския дворец – въпреки дъждовната неделя пред оградата на двореца имаше стотици туристи и горе-долу толкова полицаи. Аз се впечатлих, когато за кратко отвориха портите и поканиха в двора малка групичка от официално облечени хора на различна възраст, като дамите бяха със задължителните за такива събития екстравагантни шапки. Явно бяха специални гости, които щяха да наблюдават церемонията на метри от самите войници. Самата церемония е интересна, но доста дълга и не е особено приятно да я наблюдаваш през решетките, заобиколен от азиатски туристи (поне не са много високи).

3. Британският музей – най-старият обществен музей в света предлага галерии за всеки – почитатели на Древният Египет, Азия, Гърция, Римската Империя, Европа, Изтокът… Аз започнах с брошура за най-известните експонати, като прекарах най-много време около Кристалния череп, който наистина няма нито една пукнатина. След това се опитах да разглеждам наред, но ми останаха няколко етажа за по-нататък.

Британският музей

Британският музей

В музея е и Розетският камък, мумии на Египетски фараони, релефи от атинския Партенон, Будистко и Ислямско изкуство, статуи от Великденските острови и още хиляди интересни експонати, които е невъзможно да се разгледат за един ден.

4. Парламентът и Биг Бен – може би най-разпознаваемата сграда, а кулата с часовника според мен е символът на Лондон и никога не се уморявам да ги снимам. Сградите са разположени до Уестминстърския кей покрай Темза и гледката от реката също е неповторима.

Биг Бен

Биг Бен

5. Музеят Виктория и Албърт – много интересен музей, притежаващ една от най-големите в света колекции от обекти на изкуството и дизайна. Най-впечатляващи за мен бяха колекциите посветени на модата и бижутата (разбира се!) през вековете.

6. Природо-научният музей –експозициите му са направени така, че да са занимателни и за децата, например Залата за човешкото тяло.

7. Музеят с восъчни фигури “Мадам Тюсо” – доста комерсиално място, но ми беше интересно да разгледам восъчните двойници на звездите, като пропуснах разходката из залата на ужасите.

Музеят с восъчни фигури

Музеят с восъчни фигури

8. Виенското колело London eye – ако си купите комбиниран билет за Окото и друга атракция, цената става приемлива и не се налага да чакате на опашка. А гледките определено си заслужават.

London eye

London eye


9. Дворецът Кенсингтън – можете да се разходите из пищните Кралски апартаменти и да видите колекция с роклите на принцеса Даяна. Има и временни изложби, като в деня, в който аз отидох имаше експозиция, посветена на ерата на дебютантките.

Кенсингтън

Кенсингтън

10. Тауър Бридж – известният мост, който също е сред най-популярните забележителности. Когато минете по него и се наснимате може да се отбиете до близкия док на Света Катерина, който е превърнат в пристанище за яхти, заобиколено от очарователни сгради.

Тауър Бридж

Тауър Бридж

11. Гринуичката обсерватория и Националния музей на мореплаването – по-приятния начин да стигнете до тях е с корабче по Темза, защото може да се видите и други забележителности, разположени покрай реката. Повечето посетители се редят на опашка, за да се снимат стъпили от двете страни на меридиана, но аз пропуснах това “удоволствие”.

Гринуичката обсерватория

Гринуичката обсерватория

Няколко думи и за парковете, които са си отделна забележителност на Лондон:
Риджънтс парк с многото градини, посветени на различни сортове рози (според мен най-красивия), Сейнт Джеймс парк с езерцата с плуващи в тях патици и пеликани, Хайд парк с огромното езеро Серпентината, в което плуват лебеди, градините Кенсингтън и Гринуич парк.

Риджънтс парк

Риджънтс парк

И за площадите – Пикадили Съркъс, осветен от многото реклами през нощта и красивата статуя на бог Ерос, площад Трафалгар, на който се намира Колоната на адмирал Нелсън и Националната галерия и площад Лестър – сърцето на забавленията, където може да си купите изгодно билети за театър или мюзикъл.

Трафалгар

Трафалгар

Като стана въпрос за мюзикъли препоръчвам да гледате поне един. Лично аз изгледах с удоволствие култовия “Неприлични танци”.

Близо до площад Лестър е и неизменния за всеки голям град Китайски квартал, който в случая се състои от 2-3 успоредни улички, на които са гъсто разположени ресторанти, супермаркети и шарени магазини.

Любимо мое място за разходка, хапване и пазаруване е Ковънт Гардън. В сърцето на района е малко пазарче – Пиаца, около което винаги има улични артисти, а в уличките около него има много приятни ресторантчета, предлагащи вечеря на специални цени преди да отидете на вечерно представление в някой от многото театри, разположени на близката улица Странд.

Интересни квартали за разходка са Кенсингтън, Челси и Нотинг Хил.
Саут Кенсингтън е кварталът, в който винаги отсядам и може би познавам най-добре. Харесва ми, защото наблизо са много от забележителностите и музеите, има достатъчно магазини и ресторанти и е доста безопасен. Това е и един от най-скъпите квартали в Лондон.

Челси също е известен като квартал на бохемите (преди) и на богатите (сега). Тръгнете по Кингс Роуд и може да мернете някоя знаменитост в любимия й пъб, а после свийте по Cheyne walk и се заглеждайте по табелките на къщите, които указват кой известен писател или учен е живял там.

Нотинг Хил е известен бохемски квартал и разхождайки се по Портобело Роуд ще видите интересни магазини за антики и различни шантави дрехи и аксесоари. В една от пресечките е магазинчето, което Хю Грант държеше в едноименния филм.

Нотинг Хил

Нотинг Хил

За феновете на шопинга като мен ще спомена известната Оксфорд стрийт, която така и не съм обходила от край до край (не е лесно да се върви с 5-6 плика с покупки) и по която има магазини за всеки вкус и джоб. В четвъртък магазините работят до 21 часа. В по-отдалечените квартали, като Шепърд Буш например, има огромни молове с абсолютно същите магазини, но аз предпочитам търговските улици. Няма да пропусна и Хародс и Харви Никълс, в които може да разгледате и купите дизайнерски дрехи и вещи. Там често организират промо събития и аз успях да видя Ева Мендес, която представяше (не буквално) новата колекция бельо на Келвин Клайн. Бонд стрийт е известна със скъпите си дизайнерски бутици, но портиерите, на някои от тях са много любезни и ако се зазяпате по витрините ще ви поканят да разгледате вътре.

Знам, че има още много интересни популярни и не чак толкова места в Лондон и околностите му, които съм пропуснала, но се надявам през 2010 да имам възможност да ги видя и да разкажа за тях.

Автор: Мадлена Йорданова
Снимки: Мадлена Йорданова

Публикувано в категория: Англия, Лондон . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

3 Коментари

  1. krysto
    Изпратен 29.06.2012 на 12:13

    Два пъти живях и работих в Лондон.2007 и 2009 г по за 8-9 месеца.Това което е описано си е така.Буквално за 2 дни можеш да разгледаш Бритиш Музеум,но са си крадци -винаги някои от залите са затворени ,за да посетиш музея пак.Като казах крадци-в музея Британското е самата кражба на исторически ценности от Египет,Месопотамия,Африка и древна Елада.А за скуката-да!Във всеки един момент не знаеш ,дали ще те брули вятър с ураганен дъжд,или пък ше се спариш от влажна жега.Презадоволени са от всичко-иначе едва ли някой ще живее на тази безпочвена земя!Съвет от мен-иди си напазарувай за седмица и си ела!

  2. lia
    Изпратен 06.05.2012 на 14:02

    Чудесно написан пътепис. След 4 дни ще посетя този град за първи път и много от забележителностите са и в моя списък за посещение. Надявам се времето да е добро за обиколки и да мога да отделя необходимото време за пркове и разходки.

  3. Изпратен 30.04.2012 на 19:45

    Железна статия, браво. Ще я ползвам за чеклист като ида в Лондон другия месец!

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи