Рио де Жанейро

Градът, който не можете да посетите сами, ако държите на сигурността си, променя своя облик с наближаващото футболно първенство през 2014-та и олимпийските игри през 2016-та.

За опитните пътешественици долуописания разговор няма да е изненада, но когато за първи път се поинтересувах мога ли и кога е най-доброто време да посетя Рио де Жанейро, първия въпрос, който ми зададоха беше: „С коя туристическа агенция пътуваш?”.
„Трябва ли ми агенция, за да пътувам до Рио?” – бях в недоумение.
„Не можеш да отидеш там сама!” – отговори събеседника ми, пътешественик, в чиито международен паспорт имаше 42 печата от различни дестинации.

Туристите в Рио де Жанейро от рано биват предупредени за опасностите, които крият самостоятелните разходки из града, било то от статии в интернет, или от туроператора, с който са избрали да пътуват. В Рио самият факт, че приличате на чужденец, вече е достатъчно подозрителен и неизбежно ставате обект на интерес за хора с недотам почтени намерения.
Моят събеседник ми разказа, че дори когато е разглеждал града сред група от 15 човека и професионален водач, за всеки случай облепил фотоапарата си с лекопласт – трик, с който да намали шанса някой да грабне камерата от ръцете му. „Така изглежда стар и ненужен” – поясни той.

Дори когато сте част от група, добре е да спазвате следните правила: дръжте ценностите си в сейф, ако хотелът ви вдъхва доверие; на плажа отивайте само с кърпа и най-необходимото (обемния багаж също може да предизвика нездрав интерес); избягвайте да теглите пари от автомати на улицата и пътуването с градски автобус. С други думи – не бъдете безразсъдно смели, когато планирате пътуване до Бразилия и по-конкретно Рио.

Вижте Рио де Жанейро с организирана група!
Станете част от Експедиция 2014 – Екскурзия в Рио де Жанейро 1-10 април 2014

Достъпът до хълма Корковадо със статуята на Христос Изкупителя и една от задължителните пози за снимка...

Достъпът до хълма Корковадо със статуята на Христос Изкупителя и една от задължителните пози за снимка...

Да си крадец в Рио не е статут на обикновен криминален престъпник. Спрямо чужденеца, дори почтените съседски момчета от добър квартал като че имат негласното право да се пробват да отнемат, излъжат или заграбят. С това предупреждение към пътуващите, разбира се, не внасяме дълбоки съмнения в човешкия род и католическото възпитание на бразилците, по-скоро имайте едно наум дори с хора, които изглеждат добре възпитани и достатъчно заможни.

Рочиня – един от най-многолюдните и колоритни квартали на Рио

Рочиня – един от най-многолюдните и колоритни квартали на Рио

Какво в крайна сметка може да прави човек в Рио де Жанейро, без да се притеснява за сигурността си?

На първо място, в името на личното си спокойствие и за да си спестите постоянното състояние на бдителност – направете най-лесното – присъединете се към организирана група. Това не е агитация в полза на туристическите агенции, а действително най-добрия начин да разгледате с наслада великолепието и многообразието на един от най-красивите Южноамерикански градове.

В списъка ви със задължителни за посещение забележителности включете прочутата статуя на Христос Изкупителя, която се вижда от почти всеки край на града. До нея можете да стигнете със специален влак с червени вагони; хълмът, на който е разположена статуята се намира в рамките на парк Тихука. Пътят до горе е около 20 минути, а влакчето потегля на всеки 15 мин. Любителите на катеренето могат да поемат и някой от маршрутите, които водят до горе, до самата статуя, пътят е около 2 часа.

Снимките от Рио, в които панорамна гледка над града включва и лифт, се отнасят за прочутия гранитен хълм Захарната глава. Като туристическа дестинация и той е едно от местата, на които ще срещнете хора от всички части на света, но преживяването да пътувате над Рио и да видите спиращи дъха гледки от върха на хълма са едно от нещата, които ще запомните завинаги.

Туристическата програма, която добрите туристически агенции предлагат включва десетки разнообразни по вид предложения, които да ви предадат вкуса и духа на Рио – салсата по улиците, школите по самба, пленителните цветове на орхидеите и многообразието от пъстри папагали и животни в градските и националните паркове, панорамните гледки към лагуната, добрите ресторанти, музеите и задължителните посещения на описаните по-горе забележителности.

Не пропускайте и едно от удоволствията, в които си струва да почувствате Рио, при това без да платите и лев – залезът, на някой от 23-те плажа с които се слави градът. Отдаваме нужното почитание на Копакабана, но като по-сигурен втори вариант си струва да опитате разходка по залез по плажа Арпоадор.

Гледка от хълма Захарната глава; всеки опит полетът над Рио да се опише като вълнуващ и великолепен е напълно правдоподобен.

Гледка от хълма Захарната глава; всеки опит полетът над Рио да се опише като вълнуващ и великолепен е напълно правдоподобен.

С одобрението на ФИФА тази година (2014) Рио де Жанейро да е домакин на световната купа по футбол и с приближаващите олимпийски игри през 2016-та, сигурността на града се превръща в приоритет за правителството. През последните месеци градът се хвали с най-ниските нива на престъпност от години насам и ако тази тенденция се задържи, туризмът със сигурност ще спечели от стотиците пътешественици, които предпочитат да пътуват сами. За сега, обаче, това не е препоръчително…

Пътувайте и опознайте РИО ДЕ ЖАНЕЙРО тази пролет, с група, организирана от Александър Тур, туристическа агенция с над 22 години опит в пътуванията до далечни дестинации – обадете се сега на 02/983 33 22 за повече информация.

Автор: Александър Тур

Публикувано в категория: Рио де Жанейро . Тагове: , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи