Единбург – градът, разказващ завладяващи средновековни приказки

Когато преди две години стъпих на шотландска земя, не знаех какво ме очаква – работа, непозната страна, странни хора и още по-странен език, (доста труден за разбиране дори и от заклети англоговорящи). Първото ми впечатление от този град в късния ноемврийски следобед бе леко разочароващо – много тесни и пусти улички, сиви сгради, разпилян боклук, пронизващ вятър, в тези първи мигове съжалявах,че съдбата ме бе довела именно тук. Трябваше ми само една седмица, обаче, за да открия, че съм попаднала в истинска средновековна приказка – за замъци, рицари и летящи черни гарвани… и да остана пленена от това приказно място завинаги.

Единбург е град, който разказва – стените на всяка каменна къща, на всеки зид, на Единбра Кaсл (замъка –символ на града, гордо извисяващ се върху вулканична скала в самото сърце на Единбург), на островърхите и величествени катедрали, изникващи на всяка крачка и носещи шепота на отминалото време, на събитията, белязали историята на града и дали тласък в превръщането му в най-притегателното място за туристи в Обединеното Кралство след мегаполиса Лондон.

Единбра Касъл

Единбра Касъл

Имах късмета да опозная всяко кътче от този град и да се уверя, че Единбург е красив през всички сезони от годината, но ако решите да посетите града, направете го през летния сезон, тогава прохладното време и пролетните температури ще ви дадат възможност да се насладите на всяко място и туристическа атракция в шотландската столица, а бихте могли и да станете свидетел и на провеждащия се през месец август най-голям световен фестивал на изкуствата – Единбра Фриндж.

Гледка от Единбъра Касъл към Стария град

Гледка от Единбъра Касъл към Стария град

Една от атракциите на Единбург, която е емблематична за града, е Грейфрайърс Боби – паметникът на кученцето Боби, останало вярно на стопанина си дори и след смъртта му. Изключително трогателна, тази истинска история, оживяла и във филм, привлича като магнит туристите не само към самия паметник, извисяващ се в центъра на града, но и към гробищата Грейфрайърс, където Боби е погребан.

Грейфрайърс Боби

Грейфрайърс Боби

Освен задължителните места, които туристите по традиция посещават – Единбургския замък, Националния музей на Шотландия, Стария град, включен в списъка на Юнеско, шотландската столица предлага и по-нестандартни възможности на чужденците да се запознаят с красотите ѝ.

Паметникът, посветен на сър Уолтър Скот – Скот Монюмънт е едно запомнящо се изживяване, свързано с екстремно катерене и доста стъпалца за изкачване в тесни пространства.

Скот Монюмънт

Скот Монюмънт

Атракции подобно на Камера Обскюра (криви огледала и интересни истории за миналото на Единбург), Дъ Скотч Уиски Експириънс ( ако сте решили да се запознаете отблизо с правенето и опитването на уиски), Риъл Мери Кингс Клоуз (макар и пресилено обявена за една от най-страшните атракции в света, а всъщност просто разходка из тъмните подземни улички на Стария град,) променят изцяло първоначалните впечатления на новодошлите.

Немислимо е туристите да пропуснат да се изкачат на Калтон Хил в близост до Парламента (първият обществен парк на града, пълен с невероятни паметници и красиви гледки), както и да се отбият до Холирууд парк, където се намира резиденцията на английската кралица – Холирууд Палъс и да се изкачат на впечатляващия връх Артур’с Сийт.


В близост до шотландската столица също има какво да се види. Такова е малкото градче Норт Берик, на 40 минути път от Единбург. То предлага страхотни гледки на острови и скали, спиращи дъха, останките на замъка Танталон, разходка с лодка до острова Бас Рок. В същото време това е и част от меката на голфа – странно очарование поражда гледката на хора, размятащи стикове около тебе, докато очите ти поглъщат студената красота на Северно море.

Гледка отвисоко към Бас Рок, Северно море и Норт Берик

Гледка отвисоко към Бас Рок, Северно море и Норт Берик

Много са приказните кътчета и традиционни изкушения в шотландската столица, които могат да направят престоя незабравим, като това да изпиеш бира в местния пъб на фона на странния шотландски говор, заливащ те отвсякъде или да опиташ шотландската версия на българския бахур – традиционния хагис.

Едно е сигурно, Единбург гарантира едно безметежно и завладяващо изживяване на всеки новодошъл и дръзнал да се потопи в една истинска средновековна приказка.

Автор: Весела Любенова
Снимки: Весела Любенова

Публикувано в категория: Конкурс за пътеписи “Къде бях? Какво видях?” 2013, Шотландия . Тагове: , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи