Записки от Екватора (6)

Към Записки от Екватора (5)

Сингапур отблизо– 12 – 15 март 2013 г.
Ботаническата градина и Сентоса- островът на развлеченията

След необикновено дългия предишен ден, който започна сутринта в 6 часа в Марина Бей Сандс и завърши в полунощ на Орчард роуд ни очакваше поредното приключение из улиците и градините на Сингапур.
И тъй като до 15 часа имахме право да използваме туристическия автобус следващия ден започна така както завърши предишния.
С метрото до Сънтек Сити, оттам на втория етаж на автобуса по жълтата линия и след около 30 минути се озовахме на паркинга на Националната Ботаническа градина.

Една от най-големите забележителности на града и едно от най-красивите кътчета, в които човешки крак може да стъпи, Botanic Gardens се намира в северната част на Orchard Road. Тоест почти в центъра на Сингапур. Можете да си представите колко удобно е това за жителите на многомилионния град. Това е всъщност градския им парк. Просто невероятно!

Градината на сегашното си място е основана през 1859 година. Тя е с площ 74 хектара. За да добиете представа колко е голяма ще отбележа, че площта на Борисовата градина в София е 90 хектара.
Това е единствената ботаническа градина в света, която е отворена за посетители от 5:00 часа сутринта до 24:00 часа в полунощ всеки ден.


Ботаническата градина граничи на юг с Holland Road и Napier Road. На изток с Cluny Road. С Tyersall Avenue и Cluny Park Road на запад и Bukit Timah Road на север.
Тя има четири основни входа : Tanglin Gate, Burkill Gate, Nasim Gate и Cluny Park Gate и това максимално улеснява достъпа на туристите до нея.

Дължината на градината от най-южната до най-северната и точка е 2,5 километра.
Входа в градината е безплатен. Плаща се единствено вход от 5 сингапурски долара за градината на орхидеите, която е и най-красивата част от ботаническата градина.

След като слязохме от автобуса на паркинга, пред очите ни се откри смайващо красива картина от цветове и багри. Тропически гори, огромни папрати, езерца, водопади, песни на птици, подскачащи весело по короните на вековните дървета катерички омайваха сетивата ни.

Навлязохме в царството на природата и се ориентирахме за отделните части на градината от картата, която ни дадоха на входа.
Освен най-голямата атракция градината на Орхидеите, в нея има още няколко обособени градини.
Ето и схема на основните сектори и градини в нея.

Дъждовната гора /Rainforest/ e часта с тропически гори. Тя е на площ от 6 декара и е значително по-стара от самата градина. Сингапур е един от двата града в света, които имат тропическа гора в рамките на града. Другият град е Рио де Жанейро.
Дъждовната гора е единственото място в Сингапур, където е пресъздадена тропическата джунгла.

Тук посетителите могат да получат представа за богатството на тропическата растителност. Могат да видят над 300 вида растения, като се започне от треви, папрати, шубраци, пълзящи и увивни растения и се стигне до малките и големи дървесни видове. Тук могат да се видят и едни от най-високите представители на сингапурските дървета, достигащи 40 метра височина – кемпас и мерантис.

В дъждовната гора са представени редки растителни видове за Сингапур и по този начин тя е едно от националните богатства на страната.

Друга основна част от Ботаническата градина е Evolution Garden. Тя се намира в централната и част. Тук можете да проследите еволюционното развитие на растенията през вековете. И картината е наистина впечатляваща, защото тропическия климат помага за свободния растеж на папратите и останалите растения.

Ginger Garden e разположена непосредствено до Градина на орхидеите.

Тя всъщност заедно с детската част е и най-новата градина. Открита е през 2003 година. В нея можете да се полюбувате освен на вековните дървета и на красив водопад, любимо място за фото пауза на стотиците туристи.

А ако сте се изморили от дългата разходка можете да поседнете да похапнете или пийнете в Halia Restaurant.

След като преминахме през Ginger Garden достигнахме до най-северната част от Ботаническата градина, където е разположена Детската ботаническа градина. Тя е част от основната, но е със самостоятелен вход. Открита е през 2007 година, струва над 7 милиона долара и е кръстена на основния и спонсор Jacob Ballas, дал голяма част от средствата, с които е изградено истинско приказно царство за децата.

В детската ботаническа градина има кафе, площадки за игра, дървени къщички с пързалки и лабиринти.За информация на децата са открити интерактивни изложби, показващи растежа на дърветата и растенията.
Въпреки, че е част от Ботаническата градина детската градина е със самостоятелен вход от Bukit Timah Road.

В Ботаническата градина видяхме три големи езера: Symphony Lake, Eco-Lake и Swan Lake. Най-красивото от тях е Symphony Lake. До него е построена лятна естрада и събота и неделя там се изнасят безплатни концерти от Сингапурския симфоничен оркестър.

Близо до сцената е поставена скулптурна статуя на гениалния композитор Фредерик Шопен.

След като обиколихме по-голяма част от Ботаническата градина време бе да се запознаем и с най-голямата и атракция – Националната градина на орхидеите.

Тя е разположена в западната част на градината, сред хълмиста местност и е на площ от 3 хектара. Отворена е от 8,30 до 19 часа. Входа е 5 долара. Последният час, в който можете да си купите билет и да влезете е 18 часа. Така, че внимавайте с времето, за да не пропуснете най-голямата колекция на орхидеи в света.
Можете да се освежите с безалкохолни напитки в Burkill Hall и The Garden Refreshment Kiosk, разположен в близост до входа на Националната Garden Orchid, където можете да си купите и сувенири.

В градината са представени над 60 000 броя от над 1000 вида орхидеи
Можете ли да си представите богатството от цветове и багри!

Ето и карта на градината на орхидеите, за тези които искат по-подробно да се запознаят с необикновената и красота…

Много интересна е концепцията за представяне на орхидеите в градината.
Тя съответства на четирите годишни сезона.
Зона Пролет е представена в преобладаващи нюанси на златно, жълто и кремаво.
Зона Лято е съчетание между ярките червени и розови цветове.
Зона Есен представя орхидеи с по-наситени цветове, а зона Зима е посветена на белите и сини орхидеи.
Умелото съчетаване на храсти, тропическа растителност и орхидеи допринася за впечатляващата гледка.

Градината, която представлява най-голямата колекция от орхидеи на земята, е разделена на шест секции: „Залата Бъркил”; „ ВИП Градина с орхидеи”; „Орхидариум”; „Къщата на Тан Хун Сянг, обвита в мъгла”; „Къщата на Госпожа Юн-Пенг МакНийс Бромелиад” и „Хладната къща”. И шестте секции са туристическа атракция и дават възможност на посетителите да се потопят в царството на орхидеите.

И тъй като бе месец март, месеца на мартениците реших, че едва ли има по-подходящо и красиво разцъфнало място на земята, на което мога да оставя мартеницата си, от градината на орхидеите. Преди две години бях закачил мартеничката си на едно невероятно красиво дърво в Египет, а сега една нежна орхидея стана още по-красива от червено белите сплетени конци.

Безспорно най-голямата атракция в градината е павилиона с VIP орхидеите.В нея могат да се видят някои от забележителните хибриди, които носят имената на известни личности като Маргарет Тачър, Акихито, Елизабет и други.
В момента VIP орхидеите са около 100 вида включително и орхидеята – в памет на Принцеса Даяна и орхидеята – на Нелсън Мандела.
И тъй като думите са безсилни да опишат тези нежни цветя дано снимките ви помогнат да усетите мъничка част от красотата им.

Влязохме в Ботаническата градина в 10 сутринта, а когато погледнахме часовниците си след като се отправихме към изхода бе вече почти 15 часа.

Решихме, че след вчерашния ни напрегнат ден днешният бе достатъчно красив и затова можем да се отдадем на почивка в горещия мартенски следобед.
Качихме се на метрото и се прибрахме в хотела.

Сипахме си по чаша мартини с много лед и се отдадохме на блажено мързелуване, полегнали на шезлонгите около басейна. За наша радост никой друг не изпитваше желание в делничния следобед да се възползва от прохладата на водата и изкарахме целия следобед на почти частния си басейн в хотела.

Една добра репетиция преди утрешното ни целодневно мързелуване и забавление на остров Сентоса. А и времето продължаваше да бъде с нас и макар понякога някое облаче да пробягваше по небето дъжд нямаше.

Настъпи и четвъртия ден от престоя ни в Сингапур. По предварителната ни програма това трябваше да е най-разтоварващия и мързелив ден от програмата ни, в който цял ден да се забавляваме на Сентоса-островът на развлеченията в Сингапур. И тъй като бе съвсем близо до хотела ни решихме да отидем пеша на него.

Островът е с площ от близо 5 кв.км. Той се намира само на половин километър от южното крайбрежие на главния остров на Сингапур и е петия по големина остров в страната.

Името Сентоса се превежда като “мир и спокойствие”. На него има над 3 км. пясъчна плажна ивица.
През 1974 г. е открит кабинковия лифт свързващ планината Фабер /до хотела ни/ с острова.
През 1982 год. е открита монорелсовата железница за превоз на туристите и гражданите на Сингапур, а през 2005 година монорелсовата железница спира, за да отстъпи през 2007 година своето място на супер модерния и бърз Сентоса Експрес, който има една станция в континенталната част, намираща се в Vivocity Сentre и 3 гари на острова.

На самия остров се движат и автобуси, разпределени по три линии-синя, жълта и червена, както и атракционно влакче- Beach Train.
През 1992 година е открит и моста, свързващ континенталната част с острова.
А през 2011 година са инвестирани 70 милиона долара, за да се изгради истинска улица на моста, за да се избегне допира на пешеходците до десетките автобуси и автомобили, които се движат към острова.

Тя е на две нива, изключително красива, с много места за почивка и любуване на прекрасната панорама, откриваща се към океана и Круизното пристанище.

На тази уникална улица свързваща двата острова е изградена и движеща се еднопосочна пътечка, като по летищата, метростанциите и големите океанариуми. Така че дори и да е горещо не усещате разстоянието. И това чудо е извън населено място, просто мост между два острова.

Движещите се по този своеобразен тротоар и улица посетители заплащат 1 долар входна такса като стъпят на острова. Един долар и сте на острова на забавленията, където забравяте за огромния футуристичен град и се пренасяте в един съвсем различен свят. Над 16 милиона са туристите посетили Сингапур и респективно остров Сентоса през изминалата година.

Съвсем неусетно преминахме разстоянието между Виво сити център и Сентоса, платихме си входните билети и взехме карта на острова, за да се ориентираме къде какво се намира.

Решихме първо да посетим аква парка, част от един огромен супер модерен развлекателен комплекс Resorts World Sentosa Singapore, където да прекараме няколко часа, опитвайки всички удоволствия, които той предлага.
Още повече, че това се оказа първият аква парк в Азия, който има хидромагнтнитни слайдове, които увеличават неколкократно скоростта и създават още по-екстремно усещане отколкото обикновените слайдове с гумени рингове.

И тъй като в предишните две години имахме удоволствието да посетим аквапарковете в Дубай и Порт Авентура Испания можехме да направим добра съпоставка относно атракциите и екстремността им.

При всички случаи те бяха в полза на Adventure Cove Waterpark.
Това е наименованието на аква парка, който се намира в най-северната част на острова. Веднага след като подминете сградата на най-големия океанариум в света стигате до него. Платихме входа от по 29 долара на човек и тревожно забелязахме, че за първи ден откакто сме в Сингапур имаше явни признаци за дъжд. Надявахме се той да завали колкото се може по-късно, за да не развали удоволствието от екстремните ни занимания.

За наша радост в делничната сутрин парка не беше претъркан от посетители. Никога няма да забравя как в Порт Авентура предишното лято всяка сутрин на входа на аква парка имаше над 200 туристи, които чакаха под жаркото слънце, да отвори врати и да се втурнат, за да заемат по сенчестите шезлонги.

Азиатците са изключително спокойни хора и си мисля, че дори и тук да имаше опашка от двеста човека те в никакъв случай не биха реагирали като европейците. За наша радост нямаше 200 човека. Стигаха ни и петдесетина, които чакаха на най-стръмните слайдове реда си.

Една от най-големите атракции на водния парк в Сингапур е Adventure River, която минава през 14 различни водни и скални препятствия. Реката се преплува за около 25 минути, като целия маршрут е озвучен с приятна музика, създаваща още по-приятно настроение. За красотата на околната природа ще спомена само това, че реката преминава през истинска тропическа джунгла.

Не можете дълго след това да забравите и невероятно красивия подводен тунел, преминаващ през част от огромния аквариум, където можете от непосредствена близост да видите многобройните негови обитатели.

Както и невероятната пещера, обитавана от причудливи морски създания. През нея можете освен с ринговете във водата да се движите и пеша, внимавайки обаче да не излезете напълно мокри, защото отвсякъде съществува реална опасност да се излива вода като из ведро.

За съжаление от бързеите на реката, водоскоците и екстремните слайдове нямаме снимки, защото рискувахме или да се пребием, или да изгубим фотоапаратите опитвайки се да снимаме с тях. Единственото, което успях да снема е видеоклип с телефона при преплуването на Adventure River, който обаче изпълни цялата му памет, тъй като беше с дължина 25 минути. Всяка вечер свалях на лаптопа заснетите с видеокамерата клипове, обаче вечерта след като се прибрахме от Сентоса трябваше да събираме багажа, защото рано на следващата сутрин пътувахме за Малайзия.

Затова и не успях да сваля клипа и да изчистя паметта на телефона. Голяма грешка, защото след 10 дни, когато бяхме на високопланински рафтинг в Индонезия и трябваше в буйните води на реката да използвам отново телефона за снемане, а не виедокамера разбрах за този пропуск. Вариантите бяха два. Или да изтрия клипа от аква парка или да не снимам рафтинга. Избрах първото и така останахме без видеоклип от Сентоса.

Освен реката и екстремните хидромагнитни слайдове с невероятно ускорение на скоростта, дължащо се на металните рингове, с които се спускахме, известно време прекарахме и около басейна.
Той както повечето такива басейни си беше с машина за вълни с няколко скорости и човек ако не знае къде се намира може и да не разбере, че не е в океана. Толкова големи и бързи бяха вълните в него.

Освен шезлонги около басейна имаше и няколко ВИП бунгала.
В тях срещу 50 долара на ден получаваш перфектно обслужване и глезотии, като завеси, диван, маса със столове и шезлонги, кърпи и безалкохолни студени напитки и разбира се частен иконом, който стои през цялото време до входа на бунгалото и се грижи нищо да не ти липсва.

Помързелувахме до към 14 часа като в това определение включвам не повече от 20 минути лежане на слънце. Останалата част от мързелуването бе всъщност доста натоварваща, защото постоянно се борехме с вода и препятствия.
Но какво се оплаквам, нали всъщност за това бяхме дошли в този истински приключенски рай.

За наше съжаление около 14 часа се изсипа истински проливен тропически дъжд. Освен, че беше топъл, той беше и доста интензивен, и продължителен.
Затова и решихме да тръгваме от аквапарка, за да разгледаме останалите забележителности на острова.
Малко по-рано споменах, че Adventure Cove Waterpark е част от един удивителен развлекателен комплекс- Resorts World Sentosa Singapore.
Точно до водния парк е океанариума Marine Life Park. Това всъщност е най-големият океанариум в целия свят. Вписан е в книгата на рекордите на Гинес като в него живеят над 100 000 морски животни и риби от над 800 вида в 50 различни по големина и форми аквариуми.

Той е открит на 22 ноември 2012 год., тоест само три месеца преди нашето пътуване и е на мястото на стария океанариум „Подводен свят”. Над 7 милиарда долара струва изграждането на това гигантско съоръжение, пълно с 45 милиона литра вода!

Тук можете да видите и най-големият в света морски аквариум- Open Ocean. Като размерите на „прозореца”, през който можете да се любувате на над 200 акули, дузина скатове и други по-дребни рибки е 36 на 8 метра. Входът за океанариума е 24 долара на човек.

Другата голяма забележителност в Resort World Sentosa e Universal Studios Singapore.
Само преди осем месеца бяхме посетили и останали на почивка в продължение на една седмица в европейския им брат- Юниверсал студио Порт Авентура Испания.
Един от най-големите увесилителни паркове в Азия е собственост на Американската филмова компания и собствениците му са създали нещо наистина впечатляващо като размери и атракции.

Паркът е разделен на седем увеселителни зони- Холивуд, Ню Йорк, Изгубеният свят, Древен Египет, Мадагаскар и т.н. Билетът за посещение е 74 долара за един ден и с него можете да ползвате абсолютно всички ужасяващи влакчета, да се любувате на десетките театрални и музикални постановки.
Увеселителният парк е открит на 18 март 2010 година и оттогава над 2 милиона посетители са се любували на зрелищата и атракциите му.

Нямахме време за посещение на този парк, защото за да го обиколите и да се повозите на по-голяма част от екстремните влакчета са ви необходими поне два дни. Затова и след като си направихме снимки продължихме с обиколката на острова, насочвайки се към Мерлиона и крайбрежните плажове.
И тъй като дъжда продължаваше да си вали оценихме по достойнство покритите части и улици на комплекса. Подобни покриви бяхме видели и в Кларк Куей предишните дни.

Великолепни петзвездни хотели, много водни площи и фонтани, ескалатори, улици, покрити с мрамор и гранит създават усещане за чистота, лукс и охолство в този истински рай, изграден за хората на Сингапур. Трудно можете да си представите толкова чисто и красиво място за забавления и развлечения.

Другата голяма забележителност на Сентоса е статуята на символа на Сингапур Морския лъв Merlion. Тя е висока 37 метра и всички пътища на острова водят към нея.

Статуята наистина е впечатляваща, но след като бяхме видели оригинала в крайбрежния парк в Сингапур по-голямо впечатление ни направи алеята с пеещите и танцуващи фонтани.
Просто невероятно красива!!!

Тя се намира зад фигурата на Мерлиона и е с дължина 200 метра. Неин автор е един от учениците на гениалния испански архитект Гауди. Затова и когато стъпите на нея имате чувство, че се намирате не в Азия, а в един от най-красивите европейски градове Барселона и се любувате на необикновените мозайки в парка Гюел.

Можете да се разхождате в продължение на часове в този остров не само на развлеченията, но и на спокойствието и красотата. И ако се изморите не се колебайте, а се качете или на Сентоса експрес, достигайки до някоя от трите му гари.

Или използвайте откритите влакчета, които ще ви отведат до плажната ивица на Сентоса. Всичко е безплатно. И това ако не е построен комунизъм…

Три са плажовете, които можете да използвате при посещението на острова. И трите са в южната му част. Tanjong Beach и Palawan Beach са в югоизточната му част и са по-отдалечени от основните забележителности.

Централният и най-посещаван плаж е Siloso Beach, който започва от последната спирка на Сентоса експрес – Beach Station и свършва до супер луксозния хотел Шангри Ла. Цели ученически класове, туристи и местни жители не се притесняваха от лошото време и безгрижно се препичаха на плажа или пък седяха в десетките крайбрежни заведения този следобед. Разходихме се по плажа, не пропуснахме да се изкъпем в топлата вода и се забързахме към следващата атракция, която искахме да посетим.

Songs of the Sea или Песни на морето е уникално театрално музикално лазерно шоу, което се представя на живо.

За наше съжаление не можахме да закупим предварително билети за едно от двете вечерни представления. Затова и към 18,30 побързахме да излезем от водите на Силосо бийч, за да побързаме към мястото, където се провеждаше шоуто.
Точно до последната спирка на Сентоса експрес, на самия морски бряг е изграден огромен амфитеатър за 2 500 души с декори, музикални фонтани, лазери и пиротехника.

Театърът е разделен на два сектора. Първият е с пейки и билета за тази част е 12 долара, а вторият сектор е с индивидуални седалки и билета струва 15 долара.

4 милиона долара са инвестирани в изграждането на комплекса и оборудването му с лазери, осветление и озвучаване. Това е единствения комплекс в света с такова постоянно шоу, като сцената е изградена директно в морето. И наистина е постигнат желания ефект.

След 30 минутното представление в морето, посетителите си тръгват смаяни от пиротехническите и лазерни ефекти, и красотата на пеещите фонтани.
Шоуто наистина е грандиозно. Сцената е с дължина 120 метра и е построена директно в морето под формата на дървени къщички, а останалата част от нея е самият плаж.

Водни джетове и огромни оръдия за изстрелване на струи вода вземат дейно участие в представлението наред със седемте артисти и танцьори, които на живо разказват приказката за Принцеса Ана и нейните приятели.

Особено силно въздействие имат водните струи, които се издигат на височина 40 метра и пламъците на огньовете, запалени на плажа на височина 20 метра.
Картини от лазер се проектират в 3D анимация директно в екрани в морето. Но това е нещо, което няма как да се опише, то просто трябва да се види.

Тук на това шоу беше и една от най-приятните ни срещи по време на нашето пътешествие.

До този момент от пътуването ни нито в Истанбул, нито в самолета за Сингапур, нито в самия Сингапур нямахме щастието да се засечем и срещнем с българи.
Бяхме вече заели местата си в очакване на започване на шоуто, когато за наша най-голяма изненада чухме зад гърба си българска реч.
Не се и забавихме и секунда, за да се обърнем и запознаем с едно изключително мило и чаровно младо семейство- Надя и Марин Личеви.
Те се прибираха от Банког към България и това беше един от първите им дни в Сингапур.
Радостно си побъбрихме за нашите и техните преживявания, доволни, че сме успели да срещнем българи далеч от София.

Трийсетте минути на зашеметяващото шоу преминават неусетно и каскадите от песни, танци, лазери, светещи струи вода, горящи огньове, 3D анимация и каквото още не се сетите създават наистина едно невероятно мултимейдийно представление, достойно с визията си не само за 21, а и за 22 век.

С препълнени от красота души след представлението се отправихме към гарата на Сентоса експрес, която е до самия театър и изчакахме влака, за да се приберем в края на дългия и горещ ден в хотела си.
Вече бе 20,30 часа, или 12 часа откакто бяхме дошли на острова, като за тези 12 часа не успяхме да разгледаме и половината от атракциите му.

За следващото ни посещение останаха Парка на пеперудите, който е отворен всеки ден от 9,30 до 19 часа, а входа е 16 долара.
Sentosa 4D Adventure Land с вход 18 долара, Кабинковата въжена линия- 29 долара, Tiger Sky Tower- високата 131 метра кула, качването до върха и ще ви струва само 15 долара. Images of Singapore – 10 долара.

IFly Singapore, една от най-уникалните и екстремни атракции, в която можете да летите свободно само срещу 89 долара на човек. Сградата на това уникално приключение е точно срещу театъра на Песни на морето. И още десетина невероятни атракции, които можете да разгледате при посещението си на този истински остров на развлеченията. За нас те останаха като план за следващото ни идване в Сингапур.

Изброявайки всички тези неща си спомням как преди тръгването ни мнозина, които имаха съвсем бегла представа за града ми казваха: Вие сте луди, какво ще правите толкова дни там?
Оказа се, че тези толкова дни не са достатъчни само за Сентоса, камо ли за целия град държава…

След като Експресът ни приземи на втория етаж във Виво Сити Мол вечеряхме набързо в един от десетките китайски ресторанти в Мола и с неохота отидохме да съберем багажа си.

На другата сутрин 15 март в 9ч. тръгваше автобуса ни към Малайзия.
Време бе да си вземем довиждане с този толкова зелен, чист и прекрасен Сингапур. Нашата нова географска любов, която дълго ще носим в сърцата си.

СЛЕДВА Записки от Екватора (7)
Автор: Росен Желев
Снимки: Росен Желев

Публикувано в категория: Сингапур . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

5 Коментари

 1. Деси Попова
  Изпратен 03.02.2014 на 12:47

  Благодаря ви, г-н Желев за подробния и вълнуващ пътепис до Сингапур! След 10 дни ни предстои пътуване дотам, което сама организирам за съпруга ми и информацията, която дадохте ми беше много полезна. Прекрасен разказвач сте! Поздравления!

 2. Росен Желев
  Изпратен 01.09.2013 на 10:23

  Благодаря ви за хубавите думи и оценка! Можете да прочетете тук и следващата 7част от пътеписа. Вече е публикувана и да се разходите засега виртуално из Куала Лумпур! Пожелавам Ви най-скоро да се успеете и да посетите Сингапур и Малайзия!

 3. si
  Изпратен 31.08.2013 на 14:02

  С нетърпеине очаквам следващите части г-н Желев. Усмихнахте деня ми и ме накарахте да мечтая отново… Моля Ви побързайте. :)))

 4. Изпратен 12.08.2013 на 15:05

  Благодаря Ви за хубавите думи. Скоро ще бъдат готови и останалите части за остров Ява, Малайзия и остров Бали. Сигурен съм, че ще успеете да организирате добре и да прекарате един прекрасен меден месец. Готов съм да отговоря на всичките ви въпроси тук или на мейла ми- [email protected]

 5. Венета Иванова
  Изпратен 12.08.2013 на 0:30

  Поздравления !Прекрасен пътепис – толкова полезен и с най-важните ‘подробности ‘,които човек е нужно да знае! Предстои ни Меден месец в Бали и понеже нито една от офертите от агенциите не ни допадна,се зачудих дали ще успея да организирам сама !Този пътепис определно ми даде вяра,че бих могла да се справя и сама ! С голямо нетърпение очаквам последващите разкази,толкова много въпроси имам.. :)
  Благодаря !

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи