Записки от Екватора (4)

Към Записки от Екватора (3)

Сингапур отблизо– 12 – 15 март 2013г.

Време беше да напуснем Марина Бей Сандс, за да разгледаме в оставащите 3 дни от престоя ни и останалите забележителности на Сингапур. За последен път хвърлихме поглед към невероятната панорама, откриваща се от прозорците на стаята ни и за сетен път бяхме възхитени от нея. Не че ни се разделяше с това райско кътче, но пък ако останехме в хотела рискувахме до края да не си покажем носа извън него и по-точно да не помръднем от 57-я етаж на Skypark.

Сheck out-а мина бързо, взехме си депозита и се качихме в едно от десетките пристигащи и тръгващи на секундата с пътници таксита пред хотела.
Bay Hotel Singapore, който бяхме резервирали за останалата част от престоя ни се намираше не много далеч.
Таксито подкара по крайбрежния булевард към острова на развлеченията Сентоса. Пътуването с такси в Сингапур, както между впрочем и всичко останало в страната не крие никакви рискове. Няма как да попаднеш на такси копърка за разлика от София, Истанбул или най-изненадващо … Дубай, както ни се бе случило преди две години. Първоначалната такса обикновено е 2,80 сингапурски долара. Цената за всеки 385 метра е 0,20 долара. Можете да платите в брой или с кредитна карта, издава ви се касов бон и ви се връща рестото до последния цент. Бакшишът тук е непознато явление. Не знам дали заради законите или заради стандарта на живот. Някак си не върви жител на една бедна страна, а такива в сравнение със Сингапур са над 95% от страните в света да дава бакшиш на хора, чиято минимална заплата започва от 2000 долара.

Bay hotel Singapore се намира точно срещу Сентоса и най-големия МОЛ в Сингапур VIVO CITY и HarbourFront Centre, откъдето трябваше да хванем автобуса за Малайзия.
Разположен в подножието на планината Фабер /ако може да се нарече планина възвишението над булеварда/, от която тръгва кабинковият лифт за Сентоса, той е нов четири звезден хотел. Заобиколени от зеленината на парка стаите ще ви предложат спокойна обстановка ако не гледат към булеварда, а към планината. Но ако са с лице към Сентоса близостта с една от основните пътни артерии, по която денонощно се движат автомобили едва ли ще ви дадат възможност за спокоен сън и почивка.

И като говоря за автомобили бих искал да направя едно отклонение и да поясня, че всъщност задръствания и потоци леки коли в Сингапур почти няма по една единствена причина. Тяхната цена. С цел да ограничи огромните задръствания, държавата освен с изключително добре развитата транспортна схема и административно се опитва да намали безконтролното използване на автомобилите.

През 2011 год. те са били над шестотин хиляди, което за площ от 580 кв.км. е твърде много. Затова и броят им изкуствено се ограничава.
За да имаш автомобил е нужно първо да се купи разрешение за него, което се издава за срок от 10 години. То струва 90 хиляди долара.
После е необходимо да се купи самия автомобил, който се облага с мито в размер на 41% от стойността му.
И накрая, трябва да се плати такса за завеждане на отчет – 140% от стойността на автомобила. Така покупката на един Фолксваген Пасат примерно ще ви струва 150 000 долара ако сте жители на азиатската островна държава, т.е. стойността на два апартамента в София.

Но да се върнем към хотела ни. Основното негово предимство освен, че е нов е местоположението му. Като най-близък хотел до круизното пристанище Bay хотел се използва основно от транзитно преминаващи туристи от огромните круизни кораби, които акостират само на 200-300 м. от хотела до HarbourFront център.
Пак там спират и тръгват голяма част от автобусите, извършващи вътрешни и международни курсове, което нас ни интересуваше най-много предвид ранния час на отпътуване за Малайзия.
Но това не е типична автогара, каквито има навсякъде по света. Просто един празно асфалтирано място, подобно на паркинг до HarbourFront Centre.
Няма никъде информация и разписание за автобусите. Няма и стоянки, които да посочват къде и за коя дестинация спират и тръгват определените автобуси. Самите те пристигат не повече от 10 мин. преди часа на тръгване.
Затова и след като успяхме да умилостивим рецепционистките от хотела с по една красива българска мартеница /все пак беше началото на март и бяхме взели около 50 броя от най-оригиналния български сувенир/, за да ни дадат стая с изглед не към магистралата на две нива, а към парка, веднага отидохме да проверим откъде ще тръгне автобуса ни за Малайзия.

Билетите бяхме закупили онлайн още от България, но сега трябваше да се обадим до офиса на Aeroline автобуса, за да ни издадат истинските хартиени билети, без които нямаше да можем да пътуваме.
Офисът на Aeroline се намира на втория етаж в HarbourFront център, като в него освен магазини има и доста офиси, включително и офисите на Круизното пристанище.
Издадоха ни два билета за автобуса, предвидливо си бяхме чекирали онлайн двете най-хубави места- на втория етаж на първия ред. Така че панорамата и удоволствието от пътуването по 500 километровото разстояние от Сингапур до Куала Лумпур ни бяха гарантирани.
Обясниха ни къде ще спре автобуса точно в 7,50 ч. сутринта и ни пожелаха приятно пътуване. Усмихнати и любезни каквито са всички в Сингапур.

След като закупихме билетите за Малайзия можехме вече спокойно да започнем разглеждането на останалите забележителности на Сингапур освен Марина Бей Сандс. Те съвсем не са малко и мисля, че 4 дни колкото беше нашия престой са недостатъчни, за да опознае човек този толкова високоразвит и в същото време романтичен град.

Време е да разкажа накратко и за самия град държава.
Името Сингапур произхожда от санскрит, съставено е от думите синга- лъв и пура – град, и означава – Лъвски град. При заселването през 7-8ми век, тогавашното княжество получава името Темасек – Морски град, но според легендата то скоро след това било сменено на Лъвски град. Причина за това била появата на морско чудовище наподобяващо лъв. Мерлион — символът на града, води от там своето начало.

Първите познати записки за Сингапур са в китайски текстове, датиращи от 3ти век от н.е.
Между 16ти и 19ти век Сингапур е част от Джахорското султанство.
По време на малайско – португалските войни е окупиран от португалската войска.
Сингапур временно е бил под контрол на португалците през 16-ти век и на холандците през 17-ти, но през по–голямата част от времето е бил населяван от рибари и служел като убежище за пирати.

През 1819 г. сър Томас Стамфорд Рафълс , представител на Британската източноиндийска компания, слиза на острова и основава там представителство на компанията.
През 1824 година компанията изкупува целия остров от тогавашния управник на острова, султан Хюсеин Шах за 60 000 долара и годишна такса от 20 000 долара.
На 1 април 1867 г. Сингапур е обявен за британска колония. Благодарение на доброто географско разположение следва период на разцвет.

По време на Втората световна война, японците нападат острова и въпреки численото превъзходство на британците успяват да ги принудят да капитулират през 1942 г. Японците контролират острова до окончателната си капитулация през 1945 година, като през това време той носи името Шоонан то – Южната светлина.
През 1945 г. Сингапур е върнат на британците, а през 1959 г. е обявен за кралска колония със самостоятелно управление.
След референдума от 1962 г. Сингапур става част от Малайската федерация заедно с Малая, Сабах и Саравак.
През 1963 г. получава независимост от Великобритания.

Сингапур е парламентарна Република по Уестминстърската система, подобна на тази във Великобритания. Начело на държавата стои Президент, който има право на вето в някои ключови области и назначава главния съдия.

Сингапур се състои от 63 острова, в това число и главния остров.
Юронг, Пулау Теконг, Пулау Убин и Сентоса са най-големите от множеството малки острови. Най-високата естествена точка на Сингапур е Букит Тимах (176 м.).
Първоначално са били заселени само земите на юг около река Сингапур. Останалата част от острова била покрита от дъждовни гори и използвана за земеделски цели. До 1960 г. били заселени предимно районите около града. Но днес той е един от най-гъсто заселените и красиви високо технологични градове в света.

Административно Сингапур е разделен на 5 района със собствено управление.
Поради малката си територия усвояването на земя от океана за Сингапур е от жизнена важност. Необходимата за това почва бива набавяна от собствените хълмове, от морското дъно или бива закупена от съседните държави. По този начин територията на страната нараства от 581,5 кв. км. през 1960 година на 697,2 кв.км. през 2003.

Климатът в Сингапур е влажен тропичен, като температурата почти през цялата година е 28°С.

Сингапур е най-развитата икономически страна в Югоизточна Азия, с процъфтяваща индустрия: корабостроене, електроника, електротехника, мощна нефто химическа промишленост. А контейнерното му пристанище е най-голямото в света.
Сингапур е и финансовият център на Югоизточна Азия.


Страната е една от най-гъсто населените в света – приблизително 6 500 души на квадратен километър. Населението е много разнородно етнически – най-много са китайците 77%, малайците са 14%, индийците 7%. Останалите 2% са европейци, японци и други народности.
Освен това Сингапур е вторият най-гъсто населен град след Монако.
Населението е приблизително 5 милиона души.
Националната валута на Сингапур е сингапурски долар – SGD. Като 1 сингапурски долар е равен на 1,22 лева.

Най-добрия начин за разглеждането на един непознат град според мен е да се ползват туристическите автобуси. Те дават най-ясна първоначална представа за разположението на основните забележителности на града. Можете да слизате и се качвате на тях колкото пъти пожелаете в продължение на 24 часа и да прецените къде искате да отидете след първоначалните обиколки.

В Сингапур има няколко вида туристически автобуси и ние решихме да се доверим на отзивите на туристите в Трипадвайзър като изберем автобусите на City Sight Seeing Tour Сингапур: The Number 1 Hop-On Topless Bus Tour in Singapore.
Или както гласеше рекламния им слоуган в дипляната: The best Way to See Singapore in 2 Days /Най-добрият начин да видите Сингапур за два дни/.

Те тръгваха от Suntec City Mall. Един от най-големите бизнес и търговски центрове в Сингапур. Истински град в града със своите застроени 7 милиона квадратни метра. Пет офис кули, търговски център, международен изложбен център и всички те свързани помежду си на различни нива с площади и улички.
Гледан от високо Suntec City е с наистина уникална архитектура, която е във формата на лява ръка. От земята почти е невъзможно да му направиш цялостна снимка, толкова е грандиозен и огромен.

Шест етажния конгресен център формира китката, 18 етажната офис сграда до него е палеца, а четирите 45-етажни офис кули символизират останалите пръсти. В цялото това архитектурно чудо централно място заема Фонтанът, най-голям според Гинес в света. Той представлява огромен златен пръстен, поставен в центъра на дланта. Просто уникално!!!
За съжаление Фонтанът беше в ремонт по време на нашето посещение и не можахме да се насладим на необикновената му красота.

Комплексът е в самия център на града и достъпът до него е възможен от всякъде.
Ние избрахме метрото, за да се придвижим до началната спирка на туристическия ни автобус.
Всъщност метрото бе основния ни транспорт в града. Наистина изключително бърз, удобен и лесен начин за придвижване.
Целия град е лесно достъпен с четирите му линии, които го обикалят от всички страни и с над 100-те метростанции.

The North South Line (NSL) е първата Mass Rapid Transit (MRT) линия в Сингапур. Тя е с дължина 45 км. с 26 станции. Пътуването от единия до другия и край отнема около един час, а линията е оцветена в червено на картата на метрото. Както подсказва името и, тя свързва централната част на Сингапур със северните и южните части на острова.
East West MRT Line (EW) е втората Mass Rapid Transit линия в Сингапур. Линията в момента е с дължина 57.2 км, с 35 станции, което я прави най-дългата MRT линия в Сингапур. Оцветена е в зелено на картите. Тя свързва централната част на Сингапур с източната и западната част на острова, с допълнително разклонение за Changi Airport от станция Tanah Merah. Така че ако искате да се придвижвате от летището към града или обратно до него можете да ползвате зелената линия на метрото.
The North East MRT Line (NEL) е третата MRT линия в Сингапур и втората най-дълга изцяло под земята, автоматизирана и без водач на влака след Circle Line. Линията е с дължина 20 км с 16 станции. Пътуването от единия край на тази линия до другия отнема 33 минути. Тази линия е оцветена в лилаво в картата на метрото. Както подсказва името, линията свързва централната част на Сингапур със североизточната част на острова.
Circle MRT Line (CCL) е четвъртата MRT линия. Тази линия на метрото е дълга 35,7 км с 28 станции и е с напълно автоматично задвижване. Линията е оцветена в оранжево на картата. Както подсказва името, линията е във формата на кръг, свързваща всички радиални пътища, водещи към града. Тя обхваща цялата Централна зона.
Circle Line Extension – (CEL) е едно допълнително отклонение от CCL, специално направено за Марина Бей Сандс и е със само две метростанции. Първата е Marina Bay и втората Bayfront –метростанцията в самия хотел. Линията е оцветена в оранжево на картите.
Това са накратко четирите линии на метрото, които можете да ползвате при престоя си в Сингапур и които на практика обхващат целия град, включително и летище Чанги.
За пътуванията си можете да закупите абонаментни карти, които струват 14 долара, от които 5 долара е стойността на картата и те не се възстановяват, а останалата част е за таксуване. Можете да зареждате колкото си пъти искате картата, а ако решите да я върнете и имате останала сума тя ви се възстановява. Много по-удобно е да ползвате такава карта, която чекирате задължително на влизане и излизане от метростанциите, а не билети. Неудобството при билетите освен по-високата цена е, че те се продават само на автомати, а не както е в София и на каса, и винаги трябва да имате в себе си дребни суми за автомата.
Но ако все пак решите, че не ви се купува карта заради факта, че давате 5 долара на вятъра за самата пластика, билети можете да закупувате на автоматите в метростанциите. С тях обаче пътуването излиза по-скъпо, защото абонаментната карта ви дава значителни отстъпки. При покупката на билет, маркирате на дисплея на билетния автомат началната станция, от която пътувате, маркирате и крайната ви точка на пътуване, автомата автоматично пресмята стойността на билета и ви го издава. Цената зависи от разстоянието.

Сингапурското метро е едно от най-удобните в света, с които съм пътувал, защото е с много линии обхващащи целия град, които се пресичат на десетки станции и можете да сменяте посоката по всяко време. А не както е Дубайското метро, което макар и супер модерно е с две линии, колкото и Софийското.
Няма ги и неудобствата на Барселонското метро, при което за да смените една линия с друга и то на една и съща станция е необходимо при някои от станциите да преминете пеша повече от 1 км., за да се качите на другата линия.
В Сингапур пресечните точки на линиите в станциите са една до друга и прехвърлянето става много бързо и веднага.
Метростанциите са изключително чисти, както и целия град. Влаковете също, макар в тях да няма никакъв персонал. Като застанеш в единия край на вагона виждаш чак края на влака.

Качихме се от метростанцията до хотела ни HarbourFront на Circle Line и слязохме на станция Esplanade, която бе най-близко до стоянката на Hop-On Hop-Off busa. Можете да слезете и на метростанция Promenade, ако посещавате Suntec City.

Излязохме на повъръхността и за да достигнем до автобуса преминахме през строеж на нов билдинг. Сами можете да видите на следващата снимка какви условия бяха създадени за пешеходците при преминаването през строежа. Бе ограден специален проход с покрив, с вградено луминисцентно осветление. Имаше и вентилатори по боядисаните и изписани с реклами стени от гипсокартон, за да не ви е горещо докато преминете тези сто метра. А пода бе с идеално изциклено и лакирано дървено дюшеме. Не знам дали си представяте подобна картинка в строеж в милата ни Родина.

Преминахме през най-модерния тунел на строеж, който бях виждал и вдясно веднага след него се показаха червените муцунки на туристическите ни автобуси.

Билетите се продават в самите автобуси и има няколко различни пакета. Ние закупихме билети от 33 долара, а пакета включваше 24 часа пътуване с автобусите по 3 различни маршрута плюс круиз с лодка по река Сингапур. 43 са спирките по отделните маршрути на които можете да слезете, да разгледате забележителността, която е в близост и след това да се качите на следващия автобус. Автобусите са двуетажни. Климатизирана долна част и открита горна палуба, която ако не вали е изключително приятна с лекия вятър, който полъхва и разхлажда жегата. За наш късмет времето беше чудесно, имаше облачета, но не и дъжд. Всеки автобус има и аудио гид на няколко езика. Можете даизползвате слушалки, но ако английският е вашия език водачът на автобуса го пуска да звучи по аудио уредбата и се чува в целия автобус.
Всеки автобус си имаше указателна табела за маршрута по който се движи и вие можете сами да прецените по кой искате да пътувате.
Три са основните маршрута, които обхващат целия град.

Първият маршрут е по така наречената червена линия, и преминава през историческите места и символи на града, затова и се нарича- Red Heritage Route. По него има 20 спирки, продължителността му е около 90 минути и се движат 4 автобуса през 20 минутен интервал.

Автобусът ще ви разходи из по-старата историческа част на града. Little India, Raffles hotel и Chinatown са част от най-атрактивните места по червената линия.
Тръгвате по Raffles Boulevard и много скоро градския архитектурен пейзаж от 21 век се сменя с романтизма на 19 и 20 век. Малки двуетажни постройки галят сетивата ви със своята неповторима цветност и ви показват, че очарованието на живота не е само в огромната градска джунгла от стоманобетон и стъкло. Пренасяте се в съвсем друг свят, където времето сякаш е спряло преди 50 години и от него лъха спокойствие и тишина.

Разбира се това спокойствие продължава само няколко минути, защото тъкмо сте си казали колко е хубаво, че най-високото място в тази Малка Индия е покрива на вашия автобус и току пред погледа ви се изпречи някой нов архитектурен шедьовър, за да ви припомни, че се намирате в Сингапур, един от най-модерните градове в света, а не в Индия.

Скоро след това пейзажът отново се променя и бързо се потапяте в атмосферата на началото на 20 век, преминавайки покрай построеното преди цели сто години Арабско училище.

Разбира се най-голямата атракция по този маршрут е когато навлезете в Китайския квартал. Чайна таун ви привестства с добре дошли с огромни висящи над улиците надуваеми фигури на огнедишащи дракони и хиляди червени фенери. Никога не бях виждал толкова дълга композиция от отделни елементи с надуваема фигура във формата на глава на дракон като тази, която е на снимките. Не се наемам да определя дължината и, но имах чувството, че автобусът ни минути, минути се движи под нея, докато тя остане зад гърба ни. Със сигурност ако се изгубите из лабринта на малките улички из китайския квартал и поискате да откриете най-голямата му забележителност храма Sri Mariamman Temple Singapore можете да се ориентирате по нея. Тя се вижда отдалече, сигурно за да ни напомни, че не отдавна бе чествана Китайската нова година.

Самият храм е наистина уникален като архитектура. Виждате входа му на горната снимка. Построен е през далечната 1827 година, първоначално като дървена постройка, а по-късно през 1843 година е изграден от тухли. Това е и най-старият индийски храм на острова. Намиращ се в сърцето на Чайна таун храмът многократно е реставриран и възстановяван, докато се стигне и до настоящия му вид, датиращ от края на 60-те години на миналия век. Първото нещо, което виждате приближавайки храма е уникалната кула порта, представляваща пет етажна масивна скулптурна група от цветни скулптури на богове, богини и екзотични зверове.

Храмът е посветен на Goddess Mariamman, богинята-майка, която дава на индийците живот и ги предпазва и защитава от болести и епидемии.

Чайна таун със сигурност е културното бижу на Сингапур. Истинската автентична и неподправена атмосфера на старинния град с десетките амбулантни търговци по улиците създава усещането за нещо много истинско и красиво. Колоритните магазини и заведения контрастират със съседните супер модерни офиси и правят Чайна таун един от най-оригиналните и самобитни райони на Сингапур, запазил и до днес духа на миналото и в същото време носещ най-ярките белези на съвремието.

Към Записки от Екватора (5)
Автор: Росен Желев
Снимки: Росен Желев

Публикувано в категория: Сингапур . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи