Езерото Лох Нес и чудовището Неси

Повечето от нас са слушали и чели много за чудовището от езерото Лох Нес в северна Шотландия. През лятото ежедневно хиляди туристи посещават езерото като доста от тях искрено се надяват да зърнат митичното чудовище. Хората са нарекли този обитател на езерото с галеното име Неси (Nessie).

Както останалите туристи, и аз не можах да зърна чудовището в езерото. Но в изложбения център се запознах подробно с историята на чудовището, с доказателствата за съществуването му и с провежданите експедиции за търсенето му.

Град Инвърнес (Inverness) – изходен пункт за търсене на чудовището
Изходен туристически пункт за разглеждане на езерото Лох Нес и околностите е град Инвърнес. Той е разположен на дълбокия залив Морей (Moray Firth) при устието на река Нес. Реката изтича от езерото Лох Нес на десетина километра от града и се влива в Северно море. С население от 45 хиляди жители Инвърнес е главния град в района на северните шотландски планини.
Преди да стигна до езерото Лох Нес се спрях в този град и го разгледах.

Инвърнес е красив град с впечатляваща архитектура от 19-ти и началото на 20-ти век.

Инвърнес

Инвърнес

Езерото Лох Нес (Loch Ness)
Лох Нес е най-голямото езеро във Великобритания. Дълго е 57 километра и е широко 1-2 километра. Разположено е по диагонал в северо-източната част на Шотландия между красиви планини, образуващи района на Високите планински земи (High land).


На брега на езерото Лох Нес се намират останките на крепостта и замъка Уркварт.

Този замък е една от основните забележителности в района на езерото. Там видях повече туристи отколкото в двата изложбени центъра, посветени на чудовището от езерото.

Много са популярни обиколките на Лох Нес с малки корабчета, които тръгват от началото на езерото, близо до град Инвърнес. Но аз не се отдадох на такова приятно изживяване. Предпочетох да обикалям езерото с автомобила и да спирам където ми е интересно.

Крепостта и замъка Уркварт (Urquhart castle)

Преди да видя експозицията, посветена на чудовището Неси, предпочетох да разгледам останките на крепостта и замъка Уркварт.
Крепостта е изградена на полуостров, близо до мястото където река Енрик (Enrick) се влива в езерото. Разположението е стратегическо защото от това място се контролира както самото езеро, така и пътя покрай езерния бряг.

Крепостта е построена в началото на 13-ти век, а впоследствие е достроявана и укрепвана. Крепостният замък е бил център на властта в тази част от Шотландия. По време на война тук са се събирали войниците от целия район и армията е потегляла за водене на военните действия. А в мирно време крепостта е била икономическия център, където са работели най-добрите занаятчии: шивачи, дърводелци, ковачи, корабостроители, хлебари и т. н.

Между шосето и замъка е изграден голям паркинг, а до него е информационния център с магазина за сувенири и витрини с музейни експонати. Входната такса за крепостта е 7 лири, което се равнява на 10 €. В замъка има малки изложбени зали с експонати и описания на живота през средновековието.

Чудовището от Лох Нес (The Loch Ness Monster) – митове и реалност
В малкото курортно селище Дръмндрохт (Drumnadrochit), освен няколко хотела, има и два изложбени центъра, посветени на чудовището от Лох Нес, наричано галено Неси. Доверих се на написаното в моя туристически пътеводител, че по-добрата от двете експозиции е „Лох Нес 2000” и влязох в нея. Срещу вход от 6 лири (9 €) нагледно се представя историята на чудовището, сведенията и „доказателствата” за съществуването му, както и провежданите експедиции за търсенето му.

Последователно се влиза в седем каменни зали, подобни на пещери, където се прожектират филми, разказващи в хронологичен ред за Неси. Започва се с формирането на континентите и британските острови преди стотици милиони години. Следва периода на динозаврите, ледниковата епоха и прорязването в планините на дългите шотландски езера от свличащите се към морето ледници. По този начин се е образувало и езерото Лох Нес, в което се предполага че са живеели праисторически същества. Първите писмени сведения за огромно чудовище в езерото са от 6-ти век. През 18-ти и 19-ти век във вестниците периодично се появяват статии за видяно в езерото голямо животно. В началото на 20-ти век започват да се поместват и снимки, правени от голямо разстояние на това чудовище. През следващите десетилетия вече се появяват и филми със заснето плаващо праисторическо животно.

Научни изследвания за откриване на чудовището започват през 19-ти век, първоначално с батискафи. По-късно са използвани малки подводници и все по-съвременни методи за проучване на водното пространство в езерото.

Най-сериозното изследване се провежда през 1985 година, когато катамаран снабден с научна апаратура извършва ултразвуково сканиране на цялото езеро по дължина. Резултатът е нулев. Аналогично „сканиране” на дълбините с хидролокатори и инфрачервени лъчи се извършва и по-късно, когато наредени във верига корабчета изследват по дължина езерото. Отново не е открито никакво голямо животно нито останки от него – единствено риби и други обикновени водни обитатели. Може да се предположи, че ако в езерото е живяло праисторическо животно, то е умряло преди десетилетия.

В последната част на експозицията вече се разбира, че почти всичките известни снимки и филми с чудовището Неси са или фалшификати, или са на други обекти. Например, най-известната снимка от 60-те години на миналия век се оказва обикновена детска играчка, снимана от разстояние с голямо приближение. На много от снимките при внимателно изследване се оказват други обекти: плаващ дънер от дърво със стърчащ над водата клон; обърната лодка, която се приема за гърба на чудовище и т. н. По същия начин и повечето филми са запечатали други неща: ято излитащи патици от голямо разстояние се възприема като бързо плуващо огромно същество; заснетите вълни при завиването на кораб имитират вълнообразен гръб на голямо животно и т. н.
В крайна сметка разбираш, че за съществуването на чудовището от Лох Нес няма нито едно научно доказателство. То се оказва само един мит, който продължава да се експлоатира в интерес на туристическия бизнес.
И след като научих всичко това, вече спокойно пренощувах на брега на езерото. Знаех, че няма опасност Неси да изскочи от водата и да ме хапне.

Река Мористън (Moriston) и село Инвърмористън (Invermoriston)

Река Мористън се влива в югозападния край на езерото Лох Нес. Там се намира и планината, която носи същото име – Глен Мористън. На шотландски „глен” означава планина. А пък „лох” означава езеро. Реката се спуска към езерото като минава под старинен каменен мост, а на някои места се образуват малки водопади.

Инвърмористън е малко живописно шотландско селце, разположено близо до устието на река Мористън.

След езерото Лох Нес отчетох за себе си, че първият етап от обиколката ми на Британските острови е завършил. Продължих на север за да мина по северното крейбрежие на Шотландия, а след това разгледах западните шотландски планини. Сега вече смело мога да твърдя, че планините на северозападна Шотландия се нареждат сред най-красивите места в Европа. Но за тях ще напиша в следващ материал.

Август 2007 година
Автор: Валентин Дрехарски
Снимки: Валентин Дрехарски

Публикувано в категория: Шотландия . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Един коментар

  1. Милен
    Изпратен 10.05.2013 на 23:44

    Турист пита шотландец:
    — Извинете, сър, кога обикновено се появява чудовището Неси?
    Обикновено след третото уиски, сър – отговаря шотландецът.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи