Ескизи от Барселона- част 2

Към Ескизи от Барселона- част 1

раят на Средиземно море…

Със сигурност пазар Букерия е един ако не от най-заредените то от най-атрактивните пазари в Европа. Не може рано сутринта да тръгнете по Ла Рамбла и да не се отбиете, примамени от върволиците хора, които се стичат към него и от ароматите, които насищат въздуха. Толкова много богатства са събрани на едно място, че едва ли можете да устоите и да не поискате да си купите за закуска огромните ледени чаши, прясно изцедени сокове от какви ли не екзотични и непознати плодове и препълнените кутии с пресни резени диня, пъпеш, киви, ананас, банан, череши и т.н. и т.н…

Барселона

А все пак ако не сте премалели от глад и ако краката ви все още ви държат, не бързайте и не купувайте от първите маси, а влезте по-навътре в пазара, където цените са по-ниски.

И ако изостреното ви обоняние не ви остави на мира и ви затегли към една от страничните алеи не се дърпайте. Ще се отзовете в рая на Средиземно море. Не само огромни риби за продажба, а и пълни със скариди, калмари и парчета прясна риба скари ще отнемат и последните Ви останали съпротивителни сили и ще напълните чиниите си догоре с райските продукти на Средиземно море.

Барселона

И ако след всичко това сте все още живи и очите Ви не са ослепели от толкова много богатство не забравяйте и повторете същото упражнение на следващата сутрин. Ние го направихме три пъти подред и не съжалявахме. Все пак пазар Букерия е раят за всички гастрономи.

Готическият квартал
Едно от най-мистичните и в същото време изключително желано място за разходки в Барселона е Готическият квартал.
Barri Gotic e не само най-запазения готически квартал в Европа, но и един от символите на Каталунската столица. Слизайки към морето по Ла Рамбла просто трябва да кривнете вляво и от шарения свят на най-шумната улица попадате в друго измерение.

Барселона

Изчезва светлината, навалицата, шума, пъстротата и пред погледа Ви се открива света на мистицизма.

Тесни, криволичещи улички, широки не повече от метър и половина, два. Високи каменни зидове и сгради, които с гордите си осанки не пропускат слънчевите лъчи. Малки магазинчета за сувенири, художествени галерии, отново криволичеща уличка, която не извежда на никъде. Кафенета, от които чувате звука на испанската китара и тишина. Тишина, която обгръща заспалия сякаш през вековете квартал.

Барселона

Тук можете да откриете някои от най-забележителните сгради на Барселона, като Катедралата, която извисява снагата си и се забелязва отдалеч.
Но по тесните улички, по които не минават автомобили можете да срещнете и наркомани, и сводници. Вечер не е безопасно да се разхождате след мръкване в квартала, защото можете да попаднете като нас на полицаи, които арестуваха наркомани и бяха блокирали две улички, за да не минава никой, докато те си свършат работата. Затова разгледайте Barri Gotic през деня и отидете на по-безопасните места за разходки вечер в прекрасния град.

Музеят на Пикасо
Пикасо е част от историята на Барселона и затова почти всеки турист иска да посети и музея му. За съжаление макар, че в неговите пет отделни сгради има над 3000 платна на великия художник най-значимите му и сериозни творби не са в него. Но това съвсем не омаловажава неговата значимост.
Малко трудно човек, който стъпва за пръв път в Barri Gotic може да се оправи в безкрайния лабиринт на малки, широки едва метър и половина-два улички с безброй разклонения и много пъстри и шарени магазинчета, които те примамват.
Най лесно до музея може да достигнете с метрото.

Слизате на метро станция Jaume 1, на L4, тръгвате по Carrer de la Princesa посока Парка на Цитаделата и третата пресечка вдясно е Carrer Montcada, а от номер 15 започват и сградите на музея.
Тук както и във всички останали забележителности на Барселона има винаги групи, индивидуални туристи и много ученици. Затова понякога шумът от тях ви пречи пълноценно да възприемете гениалното творчество на Пикасо.
Не съжалявайте, че ще отделите два часа от скъпоценното си време и 10 евро, за да се докоснете отблизо до творчеството на познатия художник.

Барселона

Съвършенството Palau de la Musica Katalana
Когато предварително се запознавахме със забележителностите на Барселона и подготвяхме програмата за посещение на различните обекти, една сграда ни направи невероятно впечатление. Palau de la Musica Katalana / Дворецът на Каталунската музика/.

Барселона

Съвършените и архитектурни форми /дори от фотосите/ не можеха да те накарат да останеш равнодушен пред красотата и. Но дори и за миг не съм предполагал, че това което очите ми ще видят, ще надмине стократно дори и най-смелите ми мечти.
Съвършенството и красотата могат да имат много имена, но едно от тях е точно Palau de la Musica Katalana.

Ако трябва да изброя трите най-големи архитектурни забележителности на Барселона веднага след Саграда Фамилия и геният на Гауди бих назовал Дворецът на Каталунската музика.
Слизате на метро станция Urquinaona на L1 и L4 на Барселонското метро, само на две спирки след площад Каталуния, тръгвате на юг по криволичещите улички на La Ribera и след 150 м. пред погледа ви се открива грандиозната сграда.
Точният адрес е Carrer del Palau de la Música 4.

Сградата е паметник на културата на ЮНЕСКО, а концертната зала е една от най-красивите в целия свят.
Входът тук както и във всички останали забележителности в Барселона се актуализира всяка година и през месец юни 2012г. бе 15 евро на човек. Ние ползвахме Барселона кардс и така получихме 20% отстъпка.
В зависимост от езика, който заявите /испански или английски/ ви включват в група, която се движи с екскурзовод из огромната сграда. В концертната зала, която е на два етажа звучи класическа музика, която още повече засилва красотата и. Ще гледате и кратък филм, който ще Ви запознае с историята и строежа на сградата.

Но всичко забравяте, когато пристъпите входа на концертната зала. Думите са безсилни да опишат красотата и, затова и няма да се опитвам да го правя. Може би снимките, които ще публикувам ще ви помогнат да се докоснете до истинската и неподправена красота на една от най-красивите концертни зали в целия свят и до гения на двама от най-значимите каталунски архитекти Луис Доменек и Монтанер.

Барселона

Барселона

Барселона

Близо двата часа, които прекарахме в обиколка и разглеждане на Двореца на Каталунската музика бяха едно от незабравимите преживявания в Каталунската столица и доказателство, че красотата и грандиозността в Барселона никога не свършват. Просто трябва да имате желанието непрекъснато да се докосвате до тях.

Катедрал де ла Санта Креу и Санта Аулалия
Една от най-големите и красиви забележителности на Барселона, която не трябва да пропуснете при обиколката си на града е разбира се Катедралата на Барселона. Известна още и с пълното си име- Катедрал де ла Санта Креу и Санта Аулалия. Тя се намира в центъра на Готическия квартал.
Слизате на метро станция Jaume 1, правите няколко крачки по Via Laietana и между сградите на Pla de la Seu се открива една величава осанка. Катедралата израства пред очите Ви, разкривайки постепенно целия си блясък и грандиозност.

Барселона

За мнозина тя все още е най-красивата сграда в Барселона и дори Саграда Фамилия не може да и съперничи. Истината е, че тя наистина изглежда невероятно грандиозно и величаво. Можете да влезете в Катедралата само прилично облечени, с наметнати, а не голи рамене и да се полюбувате и на красотата и отвътре.

Барселона

Барселона

Пред нея винаги има стълпотворение от туристи, които насядали по стъпалата и се наслаждават на съвършените и форми, и на музиката на уличните музиканти, които не липсват и тук.

Marina Port Vell
Едно от най-романтичните места за почивка и посещение в Барселона безспорно е пристанището.

Барселона

От тук можете да се качите на кораб и да направите морска разходка.
Тук можете да посетите Барселонския аквариум и да се полюбувате на морските му обитатели. Можете и да се разходите из огромния МОЛ или по крайбрежната улица, за да поседнете в безбройните малки рибни ресторантчета, които примамливо ви зоват с уханията си.
Можете и да се разходите по кея, и да завидите на собствениците на огромни-и-и-и яхти, които дори и излъскани до блясък не спират да бъдат почиствани от многобройния си персонал.

Барселона

Тук ако имате късмет можете и да видите как се отваря моста, и пропуска в Marina Port Vell да влизат и излизат стотиците яхти. Посетете Marina Port Vell и няма да съжалявате, защото там със сигурност ще откриете забавление и за вас.

Автор: Росен Желев
Снимки: Росен Желев

Публикувано в категория: Барселона, Конкурс за пътеписи "По света" 2012 . Тагове: , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи