Ескизи от Барселона- част 1

В една студена януарска вечер, когато снегът така бе покрил София, че на човек дори не му се искаше да поглежда навън, решихме през юни да пътуваме до Барселона.
А след това и да останем за една седмица на море на юг от Каталунската столица.
Набързо резервирахме самолетни билети за австрийските авиолинии. Платихме хотелите в Барселона и Порт Авентура, и зимата вече не бе толкова люта в очакването на горещото лятно пътуване.
Когато подготвяхме програмата за дните ни в един от най-посещаваните европейски градове дори и не предполагах колко по-различен и красив е той от моите представи.

Затова и когато реших да споделя впечатленията си от нашето пътуване се оказа, че задачата да опишеш града на гениите Гауди, Дали и Пикасо, столицата на Европейския модернизъм и може би най-красивия град , до който се бях докоснал в своите пътувания е непосилна.

Барселона не може да се опише, тя просто трябва не само да се види, а и да се преживее.
Да се преживее с всяка частичка от теб, за да се опиташ да сглобиш отделните картини, които си видял. Затова и реших, че след като не мога да нарисувам една истинска голяма картина на Каталунската столица ще се опитам да „нарисувам” ескизи от съвременна, модерна и в същото време древна и прекрасна Барселона.

Пътуването

Пътуването ни до Барселона бе с австрийските авиолинии през Виена. Така два пъти в продължение на две седмици ни се наложи да посетим Международното летище на Виена Schwechat – най-голямото летище на Австрия. То е разположено на 18 км югоизточно от град Виена в местността Schwechat. И двата пъти имахме престой по около три часа. Изключителна чистота и ред царят на него и това максимално помага да се чувствате комфортно по време на престоя си. Има достатъчно магазини, в които можете да си купите сувенири, книги и пътеводители, напитки.

Барселона

Почти на всеки гейт има и тоалетни. А местата за отдих са наистина много удобни. Можете да избирате между столове, места с масички и контакти, за да включите лаптопа си и да ползвате безплатния интернет на летището или пък много удобни меки кожени дивани, на които да полегнете, ако се чувствате изморени.

Барселона

Има автомати за безалкохолни напитки и кафе, ако не ви се плащат двойно по-високите цени в кафенетата. Без да блести с излишен лукс и помпозност летището предлага максимални удобства на всички пътници.

Барселона

В Барселона пристигнахме в 20ч. вечерта с полет през Виена. В 21 вече се бяхме настанили в хотела ни. От прозореца на стаята ни се виждаше Камп ноу, но нямахме време да му се любуваме дълго, защото бързахме. Бързахме да се потопим в магията на Ла Рамбла.

Магията на Ла Рамбла
Най-известната и шарена улица на Каталунската столица ни зовеше, така както всички пристигнали туристи бързат да се запознаят с нея. Дълга само 1,5км. тя събира всичко, което туристите искат да видят в един град.

Барселона, Ла Рамбла

Започва от пл. Каталуния и се спуска към морето и паметника на Колумб. Тук ще можете да видите последователно магазини със сувенири,

Барселона, Ла Рамбла

кафенета, ресторанти, в които можете да вечеряте паеля и да пиете сангрия, цветарски магазинчета, живите статуи: мимовете,

Барселона

Барселона

художниците, които освен Джони Деп и Анджелина Джоли рисуват и всеки, който им позира. А Барселонските пейзажи и мотиви са като че ли най-запомнящия се сувенир, който можете да закупите.

Барселона

И разбира се необикновено красивите сгради, които те пленяват с оригиналността на архитектурата си.

Барселона

Барселона

В една от първите пресечки на Ла Рамбла ще се озовете на пазара Букерия, където можете да се освежите с прясно изцеден сок,

Барселона

и да се полюбувате на богато отрупаните с всякакви вкусотии сергии.

Барселона

А кривнете ли в малките странични улички ще се озовете в невероятния свят на Бари Готик.

Барселона

Ла Рамбла никога няма да Ви остави да скучаете. Можете с часове да се любувате на цветното и многообразие и да пийнете вода от чешмичката в началото на улицата.

Барселона

Защото поверието гласи, че който пие от нея се връща.
А има ли нещо по-прекрасно от това да се върнете в Барселона. Едва ли…

Сърцето на Каталунската столица- площад Каталуния
Над 50 000кв.м., 9 улици, които отиват към него, включително и две от най-известните: Ла Рамбла- на юг към пристанището и Пасаж де Грасия, на север към гения на модернистите.

Барселона

24 часа непрекъснат поток от хора, туристически автобуси, автомобили.
24 часа живот.
Това разбира се е сърцето на Каталунската столица- площад Каталуния.
Площадът, който не остава безлюден нито за миг.
Към него от всички посоки прииждат хора.
Най-лесния начин да достигнете до него е с метрото.
Слизате на метростанция Каталуния на L1,L3,L6,L7, излизате на повърхността и пред погледа ви се открива огромния площад.
Тук са някои от най-известните кафенета и магазини, като кафе Цюрих, точно до метростаницята и El Corte Ingles, където можете да прекарате и цял ден. Тук ще видите и много гълъби около фонтаните и десетките скулптури.
Plaça Catalunya има своя собствена архитектура.
Разбира се тук цените са доста по-високи, но след като искате да бъдете със стотиците хиляди туристи от всички краища на света, трябва да се плати и по-висока цена на разнообразните възможности за пазаруване и развлечения, които Ви предлага площада.

Passeig de Gràcia
Всеки град има своите емблематични улици. Улици, които носят неговия дух и които никога не остават празни. За Барселона една от тези улици е Passeig de Gràcia.
Тя започва от не по-малко емблематичния огромен булевард Avinguda Diagonal и свършва на площад Каталуния. Има две метростанции, които са разположени в двата и края. Diagonal- в северната и част, и Passeig de Gràcia в южната.
Според по-нежната половина на човечеството Passeig de Gràcia е най-скъпата улица на Барселона с най-хубавите магазини.

Барселона

Според останалата половина Passeig de Gràcia е улицата с впечатляваща архитектура, на която са разположени някои от най-значимите достижения на Каталунските архитекти, начело с гениалния Гауди и неговите Casa Mila/LA Pedrera/ и Casa Batllo, а покрай тях за съжаление са лъскавите магазини на най-престижните модни марки.
Това разбира се е в кръга на шегата, но и отразява двете най-ярки характеристики на булеварда. Архитектурата и модата тук са си подали ръка и правят Passeig de Gràcia една от най-посещаваните улици в Барселона.
И ако се почувствате ожаднели или огладнели докато се докосвате до величието на архитектурата или отегчавате от обикалянето на десетките огромни магазини можете да поседнете в чудесните кафенета и да почувствате духа на Каталуния и нейните жители.

Барселона

Паметникът на Христофор Колумб
Когато тръгнете по Ла Рамбла към морето и след като преминете през всички живи статуи и художниците /последните забележителности на булеварда/ пред погледа ви се открива един от символите на Барселона- паметникът на Христофор Колумб.
Точно в центъра на площад Plasa del Portal dw la Pau се издига 60-метровия паметник, построен за световното изложение през 1888 год. Той представлява колона, като на върха на колоната се издига 7 метровата статуя на Колумб, сочещ към морето.
Основата на паметника е с кръгла форма, има четири стълбища, и вход за вътрешността на паметника. За наше огромно съжаление паметника беше затворен за посещение поради ремонт и така не успяхме да се качим до върха му.

Барселона

След като разгледахме Паметника на Колумб от всички страни, направихме снимки и се разочаровахме от факта, че е в ремонт и не можем да се качим на върха му решихме да оправим настроението си с една разходка с лодка.

Las Golondrinas- Лястовиците
Точно срещу Паметника на Колумб са акостирали “Лястовиците”.
Така се казва най-известната компания за разходки с лодки в Барселона- Las Golondrinas- Лястовиците.
Има два вида разходки с лодките. Едната е с продължителност 35 мин., а другата 90 минутна. Тъй като бяхме с Барселона кардс, в нея безплатно е включена 35 мин.разходка.
Качихме се в 13 ч. на корабчето и след като за около 10-тина минути то се напълни с туристи потеглихме.
Прекрасно е да можеш да видиш от морето красотите на Барселона, но още по-впечатляващо е, че разходката преминава покрай акостиралите круизни кораби, които наистина изглеждат потресаващо огромни на фона на нашата малка двуетажна лодка.
Лекият морски бриз, който Ви обгръща на откритата палуба, разхлажда горещия летен ден и разходката наистина е невероятно отмаряща и зареждаща с още положителни емоции.
И за да увековечим разходката си направихме само срещу 5 евро и снимка от корабния фотограф. Като снимката ти я дават веднага в красива опаковка.

Барселона

Автор: Росен Желев
Снимки: Росен Желев

Публикувано в категория: Барселона, Конкурс за пътеписи "По света" 2012 . Тагове: , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи