Ескизи от Барселона- част 3

Към Ескизи от Барселона- част 2

Пирамидите…Саграда фамилия…чудесата на света…

Барселона, Саграда Фамилия

Преди да посетя Барселона, Гауди и Саграда Фамилия просто бяха две имена. Имена, които като всеки средно интелигентен човек бях чувал и за които поназнайвах нещичко от обща култура. След като посетих Барселона, Гауди и Саграда Фамилия за мен бяха вече символите на този толкова необикновен и прекрасен град. Бяха и символите на модернизма в Европа.

Барселона, Саграда Фамилия

Много трудно ми е да опиша това, което ме порази и впечатли при четиричасовото ни посещение в този храм на човешката и май не само човешка лудост /в добрия смисъл/ и гениалност. Докосването до най-големите висоти на човешкия творчески дух те карат да се чувстваш по много особен начин.

Барселона, Саграда Фамилия

Надниквайки във всяко кътче на този необикновен храм, изкачвайки най-високите кули, които човек може да построи не само като архитектура, а и като душевност откриваш, че човешкият гений няма предели и че в следващите векове, когато трябва да правят списък на седемте, десетте или бог знае колко чудеса на света, там преди, или до пирамидите, ще бъде тази толкова необикновена, шарена и луда Саграда Фамилия.

Барселона, Саграда Фамилия

А за мен, за мен Саграда фамилия и Барселона са синоними- синоними на човешкия творчески дух и красота.

Къща Батльо
Сред многото творби на Гауди, които Ви съпътстват на всяка крачка в Барселона няма как да пропуснете и къщата Батльо.

Барселона, къща Батийо

Най-малкото заради това, че пред нея винаги е като на панаир. Стълпотворение от хора, щракане на светкавици и фотоапарати. Това разбира се е в кръга на шегата. И не съвсем.
Но истината е, че няма как да я пропуснете, защото тя е една от трите фантастично красиви сгради, които са една до друга на зашеметяващо шарената и стилна Пасаж де Грасия от номера 35 до 41. Къщи, които са символ на модернизма и така наречената ябълка на раздора. Самото наименование ви подсказва /или поне би трябвало да ви подскаже/, че те са много различни в архитектурен стил. Общото е пъстроцветието и гениалността на творците им.
А на вас не ви остава нищо друго освен, заинтригувани от мнението ми час по-скоро да се отправите към Пасаж де Грасия и да откриете истинската красота на Гауди, която не може да се разкаже с думи. Затова и няма да се опитвам да го правя.

Casa Mila
Всеки ден от пребиваването си в Барселона имах възможност да се убедя, че европейската столица на модернизма, каквато за мен е Барселона дължи изключителния си архитектурен облик най-много на гения на своя най-ярък представител- Гауди.
Не подценявам останалите архитекти, оставили отпечатъка си с изключително разнообразно и многоцветно съдържание, но сградите на Гауди са като магнит за туристите. Дори и да не знаете къде се намират, видите ли дълга-а-а опашка от хора пред сграда, значи тя е на Гауди.
Разбира се километричната опашка на Саграда Фамилия не може да се сравни с ничия друга, но и върволицата хора, които ще видите по всяко време на ъгъла на Пасаж де Грасия не и отстъпва.

Барселона, Casa Mila

Casa Mila– най-голямата жилищна сграда, дело на Гауди. Когато многократно минавахме покрай нея винаги си задавах един и същи въпрос:
Какво ли е усещането на хората, които живеят в нея?
От една страна е неудобството, свързано с постоянната върволица под прозорците ти, но от друга и гордостта, че можеш да си част от едно гениално архитектурно наследство.
Много е разказвано за къщата, затова и нямам намерение да се опитвам да добавям нещо по-различно. Само ще спомена, че си заслужава всеки цент от 18-те евро вход, които ще платите, за да се докоснете до нещо, което ще остане във вечността.
Пасаж де Грасия 92 – едно място, което не трябва да пропуснете, когато сте в Каталунската столица.

Барселона

Най-красивият площад в Барселона

Барселона

Кръстовището на Gran Via de les Corts Catalanes и Avinguda del Parallel, разположено в подножието на Монжуик за мен е най-красивия площад в Барселона. Това е Plaça d’Espanya и се намира срещу Националния дворец и Магическия фонтан.
Макар да няма такова стратегическо значение за туристите като площад Каталуния, площад Испания по нищо не му отстъпва като архитектура и забележителности.
Той бе само на две спирки от хотела ни и затова често минавахме покрай него, като имахме възможност подробно да се запознаем с всички негови забележителности. А те съвсем не са малко.

Барселона

Като се започне от страхотния фонтан в центъра на площада, който е от най-ярките образци на модернизма в Барселона. Негов автор е един от учениците на Гауди, работил с гения по различни проекти, най-забележителните, от които са къща Мила и парк Гюел. Венецианските кули са друга от забележителностите, които няма как да пропуснете, движейки се от фонтана към Националния дворец.

Барселона

На срещуположната страна на площада се намира сграда, която е била арена за борба с бикове, а днес е един изключително стилен и модерен търговски комплекс. В Арената можете да прекарате и цял ден, защото в комплекса ще откриете спа центрове и басейни, десетки магазини, а на покрива и множество заведения за хранене и кафенета, от които се открива потресаващо красива панорамна гледка към цяла Барселона.

Барселона, Арената

Само срещу 1 евро можете да използвате панорамния асансьор, който ще Ви изкачи на върха на Арената, откъдето можете да направите великолепни фотографии.
Лесно можете да достигнете до Plaça d’Espanya с метрото, като слезете на едноименната метростанция на L1,L3,L8.

Когато правехме програмата за посещението ни на забележителностите на Барселона една от забележителностите бяхме предвидили да посещаваме всяка вечер от четвъртък до неделя- фонтаните пред Националния дворец на площад Испания.

Барселона, Фонтаните пред Националния дворец на площад Испания

Но за наше най-голямо съжаление те не се оказаха толкова атрактивни колкото очаквахме. Може би, защото бяхме чували толкова много хвалебствени отзиви за тях. Може би, защото бяхме виждали наистина най-красивите и грандиозни пеещи фонтани в света- тези в Дубай или поради друга причина, но нищо в тази четвъртъчна вечер не ни накара да пожелаем да отидем и другата вечер при тях.
Малки по площ, с не дотам добро озвучаване и подбрани мелодии, поне в първите две части, малък синхрон при изстрелването на водата, почти никакви фигури, които да образуват хармонична и красива картина.
Имаше наистина много хора, които бяха накацали по стълбите покрай тях, по терасите на Националния дворец и по подстъпите към тях от пл. Испания, но количеството хора не е критерий и за най-високо качество.
Хубаво е да се видят, но едва ли мнозина ще повторят по няколко пъти.
А ако трябва да направя класация на най-красивите забележителности на Барселона те със сигурност ще са извън първите пет.

Храмът на гениалния българин!!!
Има едно място в Барселона, където можете да се гордеете, че сте българи и да Ви гледат с уважение заради това. Разбира се това е митичния стадион Camp Nou, меката на световния футбол и сцената на която показа своя талант най-известния в света българин- Хр. Стоичков.

Барселона, Camp Nou

Стадионът се намираше само на 100м. от хотела ни и сутрин като дръпнех завесите на прозорците първото нещо, което виждах беше той.
Метро станцията, която е най-близо до стадиона се нарича Collblanc, намира се на L5 и е на две спирки разстояние от Estacio Sants, централната гара на Барселона.
Входът за обиколката на стадиона през юни 2012 год. бе 22 евро.
Правя това уточнение, защото всяка година цената е различна, разбира се във възходяща градация. Ако имате Барселона кардс ще Ви направят 5% отстъпка и ще платите с 1 евро и няколко цента по-малко.

Стадиона не е впечатляващ отвън и макар, че го гледах в продължение на цяла седмица всяка сутрин, не успях да го харесам като архитектура. Имах чувството, че не е Барселонско творение. Толкова безличен на външен вид в сравнение с лудата архитектурна гениалност на Каталунската столица е той. Но това е само измамно, външно впечатление, защото вътре в него попадате в уникалния свят на футболната магия.

Барселона, Camp Nou

И на всяка крачка ще Ви съпътства спомена за Стоичков, защото той все още е жив идол за всички Каталунци, за разлика от България, където половин България го боготвори, а останалата половина ненавижда, защото е успял.

Барселона, Camp Nou, Христо Стоичков

Но кога ли сме обичали по-успелите от нас, че и с него да е различно.
Стадионът дори и празен е грандиозен. Ще можете да видите музея на футболния клуб с изложените стотици купи и златните топки на Меси и Стоичков, съблекалните на отборите, за съжаление тази на домакините беше в ремонт.
Тунела, по който излизат към терена футболистите с малък параклис за молитви в горната му част. И разбира се огромния лик на Стоичков, който заедно с този на Куман е последното нещо, което виждат играчите преди да стъпят на терена, за да изтръгнат възторга на торсидата.

Барселона, Camp Nou

Camp Nou за милиони хора по света всъщност е един от символите на съвременна Барселона! А за нас българите сцената на гения Стоичков!

От птичи поглед
Барселона като всеки туристически град ти дава различни възможности да се любуваш на красотите и. По суша, море, въздух можеш да направиш своя избор и така да я видиш от различни ъгли, за да се насладиш докрай на прекрасните и забележителности и архитектура.

Един от най-впечатляващите и нестандартни начини да видите Барселона отвисоко е като попътувате с един от двата кабинкови лифта, с които Каталунската столица разполага.
По ефектния от тях е този, който се движи от хълма Монжуик до пристанището и обратно. Лесно можете да го различите от другия по това, че кабинките му са червени и се забелязват отдалеч.

Барселона

Цената му е по-висока от тази на кабинковия лифт, който се движи само над Монжуик, но за стандартите на Барселона и за преживяването, което ти предлага бих казал, че е дори ниска. 10 евро на човек в едната посока, 15 ако решите да пътувате и обратно.
По-лесно можете да стигнете до лифта от страната на пристанището.
Дали описанията как да стигнем до него от страната на хълма не бяха точни или ние се объркахме, но така или иначе след като се лутахме близо час след слизането ни от Фуникулар де Монжуик, се отказахме и на следващия ден опитахме през пристанището.
Ще се опитам да обясня за всички, които искат да посетят Лифта как да стигнат най-лесно до него. Слизате на метростанция Barceloneta или на Drassanes. Излизате на крайбрежния булевард и тръгвате или пеша около 2км. до плажа Барселонета и кулата Сан Себастиа срещу Световния търговски център, или се качвате за няколко спирки на автобус 39 и 64 и слизате точно до него. От лявата страна ви е плажа, а отдясно е лифта.

Трябва да имате предвид и това, че се движат само две кабинки, в които се качват по 10 човека, така че може да се наложи доста да почакате, ако сте в активния туристически сезон. Ние отидохме вечерта към 19,30ч. и чакахме само 40 мин. докато дойде реда ни, докато на обед чакането според надписа, който стоеше на касата бе точно 120 мин..

Преживяването от високо над Барселона е уникално. Няма нищо страшно в пътуването, стените на кабинковия лифт са високи, над тях са отваряеми прозорци и стоите прави в него. Картината е потресаващо красива.

Барселона

Виждате целия град,

Барселона

включително Саграда Фамилия,

Барселона

Паметника на Колумб, Пристанището, круизните кораби, които отплуват и пристигат,

Барселона

крайбрежните булеварди и разбира се, цялата крайбрежна ивица и плажовете докъдето погледа ти стига.

Барселона

Пътуването е около 7-8 мин. в едната посока, има една междинна станция, на която се разминават двете кабинки и докато се усетите, запленени от красотите, които виждате отвисоко пристигате на хълма Монжуик. А там можете да поседнете в един чудесен китайски ресторант на открито и на чаша ледено питие да продължите да се любувате на Барселона отвисоко.

Горещо Ви препоръчвам, посетите ли Барселона да отделите само 10 евро, за да се полюбувате на Каталунската столица от птичи поглед. Няма да съжалявате, картината си заслужава!

Автор: Росен Желев
Снимки: Росен Желев

Публикувано в категория: Барселона, Испания, Конкурс за пътеписи "По света" 2012 . Тагове: , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Един коментар

  1. Маргарита Василева
    Изпратен 24.10.2012 на 20:18

    Здравейте! Винаги са ми харесвали Вашите пътеписи ,последния до Барселона ,също е много хубав , с удоволствие съм чела всичките ,желая Ви успех в конкурса “По света” 2012г ,и още прекрасни пътувания по света .

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи