Мармарис – запомнящо се изживяване

Мармарис е любима дестинация от турските курорти за любознателния българин. Мисълта, че някъде там е условната граница между Егейско и Средиземно море, любопитството, че преди 35 години тук е било малко рибарско селище и удоволствието да те посрещат, обгрижват и изпращат усмихнати хора – ето причината да се завръщам в Мармарис!

Мармарис е пример за това как може с труд и практични идеи да се подредят хотелските комплекси, да се изгради специална улица за купонджиите – BarStreet, да съжителстват старата част и големите магазини. Оттук е най-краткият морски път, ако искате да посетите впечатляващия гръцки остров Родос. Може да се разходите и изкъпете на невероятния плаж на Клеопатра. Или да откриете къде заравят своите яйца и се излюпват костенурките карета-карета, пътуващи ежегодно от далечното Карибско море. От Мармарис може да достигнете и да се възхитите на древните скални гробници Каунос или да се потопите в белотата на Памуккале…

Но преди всичко – нека се насладим на един, запомнящ се ден в слънчевия Мармарис!

Изгревът е спокоен и усмихнат, несмущаван от въздушни течения. Слънчевият залив е обграден и защитен от планински възвишения. Тук хората целогодишно се радват на най-благоприятния микроклимат на Турската Ривиера. Температурата на свежия въздух и морето са все още еднакви. Водите са чисти, прозрачни и спокойни като в езеро.

След солените ласки на морето и приятните слънчеви целувки може да се разходим по прекрасната крайбрежна алея. Тя е разположена между пясъчната ивица и хотелите от първа линия и свързва центъра на град Мармарис с курорта Ичмелер – приятен, тих и спокоен. Дължината й е над 10 км, като разходката по нея не е обикновена. Тук се вслушваш в разноезикова реч, разглеждаш интересното строителство, подканят те да се разхладиш или хапнеш нещо вкусно, или да се позабавляваш и с морски спортове. С часове се наслаждаваш на приятната и релаксираща гледка, като във всеки момент можеш да се потопиш в морските води.

Достигайки Ичмелер /пеша,разбира се – като истински изследователи/, можем да хвърлим взор към Мармарис в далечината или да отпием глътка вода от чешмичката в края на тази забележителна крайбражна алея!

Старинната част на Мармарис е живописна. Крепостта е от средата на ХVІ в., реставрирана неколкократно. Уличките са типичните турски „сокаци” – тесни, стръмни, с каменна настилка, допиращи се къщи и надвиснали от цвят или плод дръвчета.

От историческата част излизаш и на най-голямото турско яхтено пристанище – приятна гледка за любознателния турист.

Ако умората е вече определяща, може да се потопиш в атмосферата на ново, кокетно строителство с магазини и заведения. Или пък да се върнеш в централната част на градчето с многобройни сергийки, кафенета и неустоими сладкиши.


Морският бриз е примесен с аромат на подправки, кафе и слънчеви плодове. Навсякъде туристите са от всички възрасти. Условията са подходящи и за невръстни мъничета, и за млади влюбени двойки, и за неостаряващи духом „младежи”. Защото домакините са ведри, вежливи и много позитивни.

Слънцето се скрива зад планинските възвишения, но животът кипи.

Даже за разхождащите се има безплатни атракции, като пеещ-святкащ робот – аниматорите тук не спят.

Атракциите, вкусните хапки и освежителни напитки са изкушителни. А може би ще продължим забележителния мармариски ден в някоя от десетките дискотеки от BarStreet?

Така неусетно, но пълноценно се изнизват отброените за почивка дни. Активна почивка, наситена с прекрасните морски удоволствия и обогатена с много настроение и любопитни историко-географски факти.

История, география, култура – една изящна плетеница в съвременния Мармарис. Курорт, който хем е спокоен, хем не заспива и е неподправено подвластен на Негово височество Туриста. Поемам морския въздух и слънчевата милувка, запомням аромата на това прекрасно място и потеглям по пътя към родната земя. И задължително с надеждата, че ще се завърна отново!

Автор: Румяна Стоянова
Снимки: Румяна Стоянова

Публикувано в категория: Конкурс за пътеписи "По света" 2012, Турция . Тагове: , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Един коментар

  1. Radka
    Изпратен 13.01.2013 на 22:50

    Посетихме гр.Мармарис в Турция и останахме много очаровани от видяното.Изкарахме една седмица изпълнена с много приятни изживявания.Екскурзиите бяха много вълнуващи,изпълнени с много емоции,видяхме природни красоти,съчетание между море и планина,красиви заливи,острови и кристално чисти вморски води,които няма да забравим никога.Позволихме си пак да посетим Мармарис и втори път,имаше какво да се види още,и още и още…Препоръчвам на всеки,който може да си го позволи да посети Мармарис-няма да съжелява.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи