Жича – Будва – Св.Стефан – Котор – Дубровник – Плитвички езера

В началото на септември направихме една екскурзия с автомобил до Плитвички езера (Хърватска) по маршрут на Александър Тур. Времето бе прекрасно, а гледките от великолепния район на Далмация можете да се уверите сами – спират дъха. Радваме се да можем да споделим с вас нашите последни снимки.

Манастирът в Жича, Сърбия бе първата ни спирка. Построен през 13 век от сръбския крал Стефан Първовенчани днес манастирът е поз специална протекция и на своята достопочтена възраст от 800 години е истинска забележителност от световен мащаб.

Последва Будва, град, който със своето древноримско и древногръцко наследство има много, което си струва да се види. Меката есен съчетана с великолепната архитектура не са за изпускане, особено ако носите със себе си фотоапарат.

Минахме край затворения за посетители остров Свети Стефан, достъпът до който се дава само на живеещи на острова или на гости на хотелите там.

Продължихме към Котор, където с носталгия си спомнихме, че малкото черногорско градче е било в границите на Първото българско царство… Градчето е един от обектите на ЮНЕСКО, а това следва само да подскаже колко красиви неща можете да видите в него.

По пътя за Дубровник човек може да се наслади на красиви гледки по крайбрежието…

Дубровник – който все още не е посетил този красив и известен хърватски град, трябва непременно да го отбележи в своя списък с маршрути. Името „Перлата на Адриатика”, с което е известен, много му подхожда…

Накрая стигнахме до възхитителните Плитвички езера. Е, не успяхме да снимаме всички, но ви предлагаме една скромна селекция, с която да усетите красотата на синьо-зелените води на района…

Автор: А.Т.
Снимки: А.Т.

Публикувано в категория: Хърватска . Тагове: , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи