Остров Лимнос, Гърция (част 1)

Остров Лимнос се намира в Егейско море, на юг от островите Тасос и Самотраки, югоизточно от Атон (Света гора) и е едно от най-популярните сред българите места за кайт сърф. Както турския остров Гьокчеада е топ мястото за уинд сърф, така е Лимнос за кайт сърфистите.

Решихме да се разходим до острова, за да видим братовчедка ми – за първа година инструктор по кайт сърф.

Има няколко начина да се стигне до Лимнос – с ферибот (от Кавала или от Солун) или със самолет (от Атина или от Солун). Ние избрахме ферибота от Кавала.

Съвет: Предварително си резервирайте двупосочен билет онлайн – Нел.гр, защото доста често билети за връщане няма и се предлагат по-скъпи с каюти, но видяхме и хора, които не можаха да се качат на кораба. Отделно ферибот не пътува всеки ден, а през ден. Разписанието е меко казано плаващо. Ние отплавахме с 4 часа и половина закъснение.
Плаването отнема ~ 5 часа, в зависимост от атмосферните условия.
Билетите са ферибота не са никак евтини. Цената за двама пасажери на палубата (най-евтиния вариант, но и най-приятен) с кола е 83 евро (16 € на човек, 51 € за кола).

И така пристигнахме в Кавала към 14 ч. с намерението да се качим на ферибота след един час, но не се изненадахме, когато ни уведомиха, че фериботът закъснява и ще потеглим в 19,30ч. Все пак се радвахме, че няма стачка и че плаване все пак ще има (в последствие научихме, че фериботът е имал проблем с вдигането на котвата и заради това беше закъснял). Това ни даде възможност да разгледаме Кавала.

Най-голямата забележителност в Кавала е акведуктът Камарес, който е снабдявал града с вода.

Други забележителности са замъкът в стария град на Кавала и къщата на Мехмет Али (Султан на Египет).

Обиколихме стария град, в който се цени всяка педя земя, а къщите са малки и долепени една до друга.

Някои от нас успяха и да поплажуват на скалите под къщата на Мехмет Али.

Най-сетне дойде заветният час и се качихме на ферибота. Късното потегляне ни даде възможност да се насладим на красивия залез, а към 1 през нощта пред нас блеснаха светлините на Мирина, столицата на Лимнос.

Към Остров Лимнос, Гърция (част 2)

Автор: Марина Илиева
Снимки: Марина Илиева

Публикувано в категория: Гърция . Тагове: , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи