Сейшелците – съвременните деца на цветята

„Всичко, от което се нуждаем е любов”

Не съм си представяла, че ще се докосна до общество, което да е толкова близо до този цитат.
За краткото време, от което са самостоятелна република, Сейшелите въплъщават много от идеалите на съвременните хора – свобода, равнопоставеност на етносите и расите, религиозна толерантност.

Мнозинството сейшелци са католици, но поради наплива на емигранти от Индия, в центъра на столицата Виктория е построен будистки храм. В страната има и малък процент мюсюлмани. Това е единствената държава , в която религиозният и расов консерватизъм са напълно забравени и отхвърлени.

Бели и черни живеят заедно в мир и пеят песни „Горд съм, че съм Сейшелец”.
Хората се смесват в невъобразими комбинации и не се делят по цвета на кожата, без това да е фалшива поза и лицемерие.

Местни деца си играят на плажа с импровизиран сърф от дунапрен

Местни деца си играят на плажа с импровизиран сърф от дунапрен

Управителят на нашия хотел беше католик, с дядо-православен поп, баща-гръцки моряк, майка-алжирка и беше живял дълги години в Париж, преди са се премести на Сейшелите.

Животът на Сейшелите е прост. Спокойствието и плавният (но точен) ритъм владеят обществото. Няма стрес, няма суматоха. Температурата е почти постоянна през цялата година и разходите за издръжка на човек са минимални. Има сладка вода, банани в изобилие, риба в океана, кокосови палми, от които се използва всяка част.

Типична Сейшелска къща

Типична Сейшелска къща

Липсва суета – няма модни дрехи, все едно си на къмпинг. Всеки си ходи с каквото има, като под официални дрехи се подразбира бяла риза и синя пола/панталон.
В този топъл климат, единствените гримирани жени по улиците са неориентирани туристки. За жените официален аксесоар е широкопола шапка за неделната служба в църквата, където всеки си облича най-шарените и хубави дрехи.
Епилацията не е на мода. Всеки си ходи, с каквото му е отредила природата.
Няма модерни прически. Връх на коафьорското изкуство е да се изправи къдравата коса. Въпреки това, благодарение на смесването на расите , сред сейшелките има много красиви жени.

Автобус от градския транспорт

Автобус от градския транспорт

Същевременно, хората са изключително отговорни към работата си и съвестно си изпълняват задълженията. Почти всеки владее поне 2 езика(френски и английски), освен местния – Креолски.

Сейшелците държат на образованието. Всички деца ходят на училище, като различните училища имат собствени униформи. Макар и само с население от около 80 000 души, те са млада нация. 1/3 от населението са деца.
За момента те нямат университет и изпращат студенти на квотен принцип главно в Европа,а и в други части на Света, но планират основаването на собствено висше учебно заведение.

По улиците на Виктория

По улиците на Виктория

Миролюбиви и спокойни, сейшелците нямат армия. На територията им не са разположени чужди военни бази. Разчитат на договорености с НАТО, което охранява тази част от Индийския океан.
Лично се убедих, че са пацифисти до мозъка на костите, когато разбрахме от радиото в колата(BBC), че в Мадагаскар (най-близката до тях държава) е извършен преврат. Попитахме нашия гид, на път за летището, дали не се притеснява от тези размирици. Човекът дори не бе разбрал, че нещо такова се случва и изобщо не се разтревожи. Когато питахме различни хора, как разрешават конфликтите помежду си, те ни отговориха “Когато има проблем – ние говорим”.

Към още статии за Сейшелите и снимки от Сейшелите :
Топ 7 забележителности на Сейшели
Природен резерват Vallée de Mai, Сейшели
Сейшели (част 1)
Сейшели (част 2)

Автор: Марина Илиева
Снимки: Марина Илиева

Публикувано в категория: Сейшели . Тагове: , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

2 Коментари

  1. Ctsvetkov
    Изпратен 23.07.2009 на 8:20

    ХУБАВО Е НА СЕЙШЕЛИТЕ!

  2. Longy
    Изпратен 05.06.2009 на 10:23

    Тук само едно мога да кажа…
    еееех, искам да съм там ;))

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи