Топ 7 забележителности на Сейшели

Сейшелите са група от 115 острова в Индийския океан, разположени между 4 и 10 градуса южно от Екватора, на изток от Африка.

Сейшелски острови

Сейшелски острови

Най-големите и населени острови, част от така наречените “Вътрешни острови” – Махе, Пралин, Силует и Ла Диг са от гранитни скали.

Повечето “Външни острови” са с коралов произход. Придвижването от Махе до Пралин и Ла Диг става с ферибот, който има точно разписание и работи като градски транспорт.

Махе

Махе

Населението наброява около 80 000 души, като 90% е съсредоточено на остров Махе. В историята си Сейшелите са били Френска, а после и Британска колония, а в момента са република. В днешни дни влиянието на французите е много силно, от кухнята до езика (креолски-диалектен френски), а от англичаните е останало само лявото движение.

Статуя посветена на края на робството в столицата Виктория

Статуя посветена на края на робството в столицата Виктория

Климатът на Сейшелите е тропичен, разделен на два сезона.
От Октомври до Март духа северозападният мусон. От Май до Септември духа югоизточният мусон, който носи по хладно и ветровито време.
Най-доброто време за посещение на островите са периодите Март-Май и Септември-Ноември.

Ако сте си представяли Сейшелите с палми на плажа, шезлонги, плажни барове, “all inclusive” в стил Доминикана- бъркате.
Сейшелите имат своята дива, неопитомена красота. Джунглата владее островите и хората водят природосъобразен начин на живот. Тук човек се нуждае от малко неща, за да оцелее. Достатъчни са едни бански и тениската на гърба ти.
Местните жители не търсят лукса и живеят прост, свободен и щастлив живот.

1. Плажовете на остров Ла Диг – Екзотични,  красиви,  диви свободни пространства. Топлата, чиста лазурно-синя вода е изпълнена с живот.  Гранитни скали, стърчат в океана с причудливи форми. Сянката на дърветата прави ненужни чадърите, а белият пясък никога не става горещ.

Един от плажовете на Ла Диг

Един от плажовете на Ла Диг

През ветровития сезон на този плаж се разбиват 9 метрови вълни

През ветровития сезон на този плаж се разбиват 9 метрови вълни

Остров Ла Диг е по-слабо обитаем в сравнение с Махе и Пралин, но несъмнено много красив. Тук колите са рядкост, а придвижването става с колела или с каруци теглени от крави(това са местните таксита).
Интересна е и фабриката за обработка на кокосови орехи, като от кокосовата палма се оползотворява абсолютно всичко.

Можете да видите и пипнете гигантска костенурка , популацията на която на един от кораловите острови е най-голяма в света. Допускането на хора там е изключително ограничен, за да не се безпокоят костенурките.

Гигантска костенурка на остров Ла Диг

Гигантска костенурка на остров Ла Диг

2. Vallée de Mai – Гора-резерват на остров Пралин,  където (единствено в Света) вирее палмата Коко де Мер (Coco-de-Mer ).

Плод на Коко де Мер и мъжкият цветоносен израстък

Плод на Коко де Мер и мъжкият цветоносен израстък

Коко де Мер е символът на Сейшелите. Тази рядка палма от времето на динозаврите живее до около 400 години,  като мъжките и женските са отделни индивиди.  Огромните плодове (най-големите семена в Света) на палмата са известни като “любовни ядки”  заради формата си,  наподобяваща част от женското тяло.

Неузрели плодове на Коко де Мер

Неузрели плодове на Коко де Мер

Тук живее и една от най-редките птици – Черният папагал, както и редица други ендемични видове палми и растения. Всички те са с гигантски размери.

3. Гмуркане
– Дали в Морския парк или на който и да е от плажовете с коралови рифове, само с обикновен  шнорхел  или  с акваланг и кислородни бутилки,  гмуркането ще ви достави невероятно удоволствие.

Екзотични риби във всички цветове на дъгата ще плуват около вас. Аз лично се изхитрих да ги подмамвам с хляб,  който те похапват с охота.

Добре е да имате фотоапарат за подводни снимки, защото за мен това вълнуващо преживяване остана само в паметта ми.

Храним рибите с хляб от лодката

Храним рибите с хляб от лодката

4. Пикник на плажа и разходка с лодка– организиран от местни жители, колкото по-натурално, толкова по-добре.

Това е една отлична възможност за общуване с хора,  различни от  персонала по хотели и заведения. Един ден на свободна комуникация с непредубедени хора,  ще ви помогне да опознаете сейшелците, които са изключително общителни и позитивно настроени.

Любимата риба,  която готвят тук е  “red snapper”- голяма риба с розово месо. Приготвена на жар,  директно на плажа , тя е адски вкусна.

Red snapper на плажа

Red snapper на плажа

5. Столицата Виктория – нищо особено, но нали е столица и единствен голям град  на острова,  трябва да се посети.  Можете да си купите различни сувенири. Най-добре с Коко Де Мер.

По улиците на Виктория

По улиците на Виктория

6. Фауната на Сейшелите – Веднага щом “започне да се свечерява”, (което за Сейшелите не е точен израз. Тук слънцето залязва рязко между 6,30 и 7 и нещо вечерта  си става напълно тъмно), из небето почват да летят плодоядни прилепи,  не кръвопийци, но доста едри (по-големи от гълъб). Ако се зарибите да ги снимате,  както стана с мен,  ви чакат дни  на дебнене, засичане и неуспешни опити за снимка.

Плодояден прилеп

Плодояден прилеп

Прилеп при залез слънце

Прилеп при залез слънце

7.  “Такамака” ром – Ценител съм на рома. Навсякъде,  където съм била,  пробвам местния алкохол. Това е задължително за всеки пътешественик, според мен.

“Такамака”  ром  (само че  жълтия , а не белия) е най-добрият ром,  който съм пила някога.

“Такамака”  ром

“Такамака” ром

Съвет : Вземете си кола под наем, за да се придвижвате свободно из всички кътчета на Махе. Има градски автобуси, но придвижването с тях е по-трудно, бавно и не достигат до всички точки на острова.

Автор: Марина Илиева
Снимки: Марина Илиева

Публикувано в категория: Сейшели . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

5 Коментари

  1. galina serbezova
    Изпратен 21.03.2013 на 12:21

    Tova e vulshebstvo!

  2. стелиян попов
    Изпратен 28.12.2012 на 20:04

    Невероятна красота -райско място един приятен сън!!!!

  3. Изпратен 15.05.2010 на 10:19

    tam i az sum bil i e mnogo xubavo tam si namerix i gajeto are daite oste takiva kartinki pls

  4. Йорданка Александров
    Изпратен 06.08.2009 на 11:14

    Мястото е приказно, докоснато от боговете. Хората са много усмихнати и гостоприемни. Бях там 11 дни и си прекарах страхотно. Пожелавам на всеки да посети това място!

  5. Пламен
    Изпратен 21.05.2009 на 9:37

    Сейшелите ми е любимото място. Ако имате възможност не се колебайте

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи