Природен парк Моравски карст, Чехия

Бездната Мацоха е най-известната забележителност в природен парк Моравски карст. Намира се близо до градчето Бланско, на север от Бърно. Пропастта е дълбока 138 м., а на дъното и могат да се видят две малки езерца. Това е мястото, от където река Пунква се скрива под земята и преминава през пещерната система на резервата.

Пропастта Мацоха

Пропастта Мацоха

Беглите ми спомени от легендата за произхода на името на пропастта (“Мацоха”- от чешки “Мащеха”), която ни разказаха, са за вдовец, който имал син. Оженил се повторно и му се родило друго дете. Мащехата толкова мразела първия син, че решила да се отърве от него.

Подмамила го до ръба на бездната и го бутнала в нея.
Детето извадило късмета да се оплете в клоните на дърво. Спасили го дървосекачи, които чули виковете му за помощ. След като подлото и деяние било разкрито, за да избегне позора, мащехата сама се хвърлила в пропастта.

Мацоха

Мацоха

На ръба на Мацоха са построени две тераси с парапет, откъдето може да се погледне в зейналата бездна.

Едно от двете малки езерца на дъното на Мацоха

Едно от двете малки езерца на дъното на Мацоха

Обширната територия на Моравски карст (100 кв.км.) е изпълнена с над 1000 пещери, но само до 4 от тях е разрешен достъпът на туристи. Районът е обявен за защитена зона през 1965 г. В много от пещерите са се съхранили останки от първобитните хора. Намерено е неандерталско селище в пещерата Кулна и множество рисунки на бизони по стените на п.Пекарна.

Пещерата Пунква е наводнена и разширена допълнително и през нея се преминава с лодки. Основната атракция е пътуването из дългите и галерии (около 40 мин.), но в нея няма много образувания.

Лодка за разходка из пещерата

Лодка за разходка из пещерата

През лятото напливът от хора е голям и снабдяването с билети може да се окаже проблем. Местните препоръчват да се закупят билети предварително. Ние бяхме там преди доста години (2004 г.),  в началото на май и се оказахме единствената група желаещи да влязат в пещерата. Сега ми се струва, че това място придобива все по-голяма популярност, така че е добре да се проучат условията предварително.

Пристанът за лодки

Пристанът за лодки

До пещерата се стига с малък лифт за около 20 минути от панорамната тераса към Мацоха.

Лифтът до Пунква

Лифтът до Пунква

Природни образувания в Пунква

Природни образувания в Пунква

На изхода на пещерата

На изхода на пещерата

Другите отворени за туристи пещери в района са Балцарка, Слоупско-Шушенската и Катержинската. При разкопки, в Катержинска са намерени скелети на праисторически пещерни мечки. Благодарение на перфектната акустика, в нея редовно се провеждат концерти. Богата е на природни образувания – сталактитът “Вещицата”, сталагмитите “Бамбукова гора”.

Ако имате път към Бърно не се колебайте да посетите резервата. И Мацоха и Пунква са достатъчно интересни, за да им отделите един ден.

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Световни резервати, Чехия . Тагове: , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи