Национален парк Тангкоко, Индонезия

Национален парк Тангкоко (Tangkoko-Batuangas Dua Saudara) се намира в североизточната част на остров Сулавеси, Индонезия. Резерватът се простира на почти 9000 хектара дъждовна гора и е райски тур за природолюбителите. Благодарение на изолираността на острова, тук са еволюирали някои птици и бозайници, които обитават само тези вулканични земи. В резервата Тангкоко много от ендемичните видове намират последно убежище.

Дъждовната гора

Дъждовната гора

На територията му се намират три вулкана – Тангкоко (1109 м.), Батуангус (450 м.) и сдвоеният вулкан Дуа Саудара (1351 м.)

Вулканът Дуа Саудара

Вулканът Дуа Саудара

Дъждовният сезон е дълъг – настъпва през Октомври и продължава до Май. Целогодишно температурата варира в диапазона 21-35 C.

Тук можете да се видят защитените видове черен качулат макак, птица-носорог, най-малкият примат в света Tarsier Spectrum, както и още много видове редки птици.

Птица-носорог

Птица-носорог

Черните макаци живеят в групи до 100 индивида. Те не се страхуват от хората и могат да бъдат наблюдавани докато играят, бият се или се пощят.

Черен макак

Черен макак

Най-известната птица в парка е Малео. Тази застрашена птица с големината на кокошка снася огромните си яйца (около 250 гр. всяко) близо до горещи извори или в черния, вулканичен пясък по брега. Те снасят на групи от стотици птици и често брегът е осеян с яйца. За съжаление, човешката намеса е довела до застрашителното намаляване на местата за гнездене и оттам и на броя на малеотата в Сулавеси.

Малео

Малео

Птици малео гнездят на плажа

Птици малео гнездят на плажа

Атракцията на парка е Tarsius Spectrum – най-малкият примат на Света. Големината му е зашеметяваща – само 12 см. и е с тегло приблизително 200 грама. Наричат го “джуджето на гората”.

Излиза за храна само нощем, има бухалоподобни очи и може да движи ушите си в различни посоки. Издава странни звуци подобни на вълчи вой.

Tarsius Spectrum

Tarsius Spectrum

Храни се с насекоми и дребни гущери. Макар и безобиден на вид, той е изключително агресивен и лови насекоми с големина наполовината на неговата собствена. Има способността да скача на големи разстояния (до 6 м.), за да хване плячката. Главата му се върти на 180 градуса и това помага да скача назад, без да рискува травма. На някои от пръстите има специален нокът, с който се пощи и поддържа козината си.

Tarsius Spectrum

Tarsius Spectrum

Обикновено семейството се състои от трима, като родителите ловуват през нощта, а малкото чака в гнездото. Женската ражда по едно бебе, два пъти в годината, в началото и в края на дъждовния сезон. Със зората, цялото семейство се събира за дрямка на сигурно в удобната хралупа.

За да посетите национален парк Тангкоко се нуждаете от ваксина срещу жълта треска и редовен прием на хапчета против малария. Трябва да сте с дрехи с дълги крачоли и ръкави, със стабилни обувки, обилно намазани с репелент срещу комари.

Тангкоко парк

Тангкоко парк

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Световни резервати . Тагове: , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи