Приключение в Рила

Решихме да се разходим в планината за един ден. В Рила през юни е свежо, прохладно и зелено. В София на шести юни беше 32 градуса, а в планината приятните около 25.

Боровец през юни

Боровец през юни

Един ден прекаран сред природата може да зареди човек с позитивна енергия за цялата седмица.

В гората

В гората

Избрахме си лек маршрут от Боровец до хижа Чакър войвода, покрай ловната хижа на Симеон, с времетраене около 2 часа и половина на изкачване и около 1 час на връщане.

В последствие плановете ни се промениха…

В гората

В гората

Пътеката до първоначалната ни дестинация е широка, лека и скучна. Затова малко над ловната хижа предприехме завой към хижа Ястебец, с цел някак да се влеем към Мусаленската пътека и да слезем по живо по здраво отново в Боровец.

Част от групата ни

Част от групата ни

За да избегнем царския път дръпнахме по криволичеща пътечка през гората. Поголовната сеч на най-добре развитите дървета ни потресе. Секачите бяха затрупали пътеката с клони, а доста от отрязаните дървета бяха тези с маркировка. :(

Пътеката затрупана с клони от отсечени дървета

Пътеката затрупана с клони от отсечени дървета

Една случайна находка ни даде крила и провокира мечти. Намерихме под корените на изкоренен бор “бял трюфел”. Никой от нас не беше виждал трюфел, а предположенията на скептиците се колебаеха между картоф и ряпа. Въодушевени оценихме намереното на около 1000 лв. Размечтахме се кой за кайт,  кой за уредена почивка на морето. Все пак мен ме глождеше съмнение и за по-сигурно се обадих на баща ми за консултация.

Находката

Находката

След като чухме неговото описание на трюфел – “на половин метър под земята, прилича на мозък и мирише на мърша”, разбрахме, че радостта ни е била преждевременна, а и се учудихме на какво се дължи цената на подобна гадост.
Но надеждата умира последна, затова грижливо прибрахме грудката и я разнасяхме цял ден. Сега планът е да я посадим в градината и да видим какво ще поникне от нея.

Намерих си камък

Намерих си камък

Естествено плановете ни се объркаха дотолкова , че се оказахме на път да изкачим връх Мусала. Не помогна нито изучаването на картата, нито спомените на хора от групата, бродили из тези местности преди.

А сега , накъде ?

А сега , накъде ?

Слязохме до река Бистрица, но тъй като не намерихме пътеката, а не ни се искаше да се катерим обратно по хълма, решихме да цепим направо през гората покрай реката.

Река Бистрица

Река Бистрица

Бистрица

Бистрица

По тези места явно скоро беше минала силна буря, защото имаше страшно много съборени дървета. Табелките за резерват и липсата на каквато и да е следа от маркировка, предизвикаха във въображението ни образи на сърдити, гладни мечки- стръвници, дебнещи в храстите.

Напряко през гората

Напряко през гората

Трябва да се изкачим оттук нагоре

Трябва да се изкачим оттук нагоре

Кога ли ще изкочат мечките?

Кога ли ще изскочат мечките?

След екстремен преход под, над и между повалени борове, най-сетне открихме Мусаленската пътека и спокойно се прибрахме до колите.

Пътят надолу към Боровец

Пътят надолу към Боровец

На Мусаленската пътека

На Мусаленската пътека

Ако не се бяхме заблудили и побродили из дебрите на гората, този ден можеше да си остане като обикновена разходка, но препятствията по пътя направиха разходката интересна и много емоционална.

Вижда му се краят

Вижда му се краят

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: П-У . Тагове: , , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Един коментар

  1. Румяна Иванова
    Изпратен 30.06.2009 на 22:00

    Кога за последно сте ходили в рая?Не се сепвайте от въпроса.Той си е съвсем естествен.Ние бяхме там съвсем скоро.В едно селце, мъничко и невзрачно,има една от тези къщички за почивка от т.н. селски туризъм.Селцето е Средогорово,близо до Казанлък,а къщичката е на Прони – Продан Проданов.Нямате си идея за какво става въпрос!Тихичко,спокойно,уютно,подредено с вкус и фантазия.Имате ли представа какво е мъж да ви осигури уют и удобство?
    Помислете.Или пофантазирайте,ако нямате подобни преживявания.Прони е човек с невероятно обаяние и присъствието му изпълва всяко кътче,до което се е докоснал в своя “Рай”.Имайте ми вяра-релакса е абсолютен!А сутрин Прони приготвя баница за закуска.А ако съумеете да му влезете под кожата може да ви покаже няколко зашеметяващи фокуса.
    А вечерите вън в градината са пълни с ухания-стават страхотни партита.
    Е,хора,препоръчвам ви горещо да си прекарате няколко свободни дни в “Рай”-я
    П.С.тел. е 04353 22 12 или 0888 679 049
    http://www.prodanov.eu

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи