Пътуване до Бенин

* Благодарности на Васил Върлаков, който любезно предостави материала си за експедицията до Бенин, в която е участвал под егидата на фондация Унидеа.

Бенинско селище

Конструкции за съхранение на зърнени храни

Експедицията в Африка се състоя в продължение на десет дни през май 2008 г. Участваха десет души, представители на десет различни европейски страни. Целта бе участниците да се запознаят с дейността на фондацията Унидеа в две западноафрикански страни – Буркина Фасо и Бенин, като основната част от посещението беше посветена на проекта Тата Сомба в северозападния бенински департамент Атакора. Седалището на Унидеа в Бенин е разположено в Натитингу – главният град на региона.

Тата с фетиши, които пазят от зло всеки от обитателите й,  надлежно подготвена за дъждовния сезон

Тата с фетиши, които пазят от зло всеки от обитателите й, надлежно подготвена за дъждовния сезон

Името на проекта – Тата Сомба – произлиза от името на типичните за региона къщи, подобни на крепости – Тата – направени изцяло от глина и боядисани с естествени багрила, които ги предпазват от силните дъждове по време на дъждовния сезон от май до септември. Сомба е името на най-голямата етническа група в северен Бенин.

Тата Сомба

Тата Сомба

Проектите на Унидеа в Бенин са предимно в областта на здравеопазването и образованието. Посетихме няколко здравни центъра, всичките оборудвани с целия необходим материал за нормалното им функциониране в трудните условия на този беден регион.

Новият здравен център в Кобли

Новият здравен център в Кобли

Фондацията финансира и построяването на къщи за медицинския персонал, за да останат на работа в селските райони и да не се преместят в градовете, организира специални курсове за повишаване на квалификацията им, осигурява линейки за регионалните здравни центрове и ги снабдява с оборудване за радиовръзка и дори строи нови здравни центрове, като този в Кобли.

Усмивки

Усмивки

За нас, европейците, е трудно да си представим как здравно заведение може да функционира без електричество или течаща вода, затова дейността на Унидеа и бенинските медици заслужава още по-голямо уважение. Те трябва да се справят не само с тези трудности, но и с манталитета на местните хора, които все още не вярват достатъчно на съвременната медицина и предпочитат да се доверяват на традиционни племенни лечители, трябва да бъдат обучени да спазват по-добра хигиена, за да намалят риска от широко разпространени болести като малария, тиф, хепатит или полиомиелит, да регулират числеността на семействата си, да се откажат от многоженството, да намалят броя на децата си и да ги изпращат на училище, защото най-големите бичове за континента се коренят именно в неграмотността, особено сред жените, която в селските райони достига 92 %.

Плетене на кошници

Плетене на кошници и гривни

Организират се курсове по ограмотяване, подкрепят се дейности за самостоятелни приходи на жените от Букумбе или представления в пазарни дни за необходимостта от употреба на импрегнирани мрежи против комари през нощта.

На училище

На училище

От друга страна, проектът, който се осъществява в Буркина Фасо, е съсредоточен предимно в столицата Уагадугу. Местният партньор на Унидеа, асоциацията „Кеоого”, работи за доброто на децата от улицата, като ги обучава да четат и пишат на френски, да рисуват и танцуват, помага им да получат документи за самоличност, да намерят работа и да се приобщят към обществото.

Как живеят местните

Наколни жилища в лагуната Нокуе

Но нашето пътуване беше нещо повече – винаги бяхме сърдечно посрещани от африканците, които изразяват всичките си чувства с танц. Каквото и да вършат, изведнъж спират и започват да танцуват, дори и най-малките деца. Със сигурност ритъмът и танцът са в кръвта им, те се раждат с тях.

Танцовата трупа на децата от Асоциация „Кеоого” – Уагадугу, Буркина Фасо

Танцовата трупа на децата от Асоциация „Кеоого” – Уагадугу, Буркина Фасо

В ритъма на танца

В ритъма на танца

Въпреки че живеят трудно, африканците не спират да показват радостта си от живота, просто радостта, че са на тази земя тук и сега. За тях е върховна чест да покажат гостоприемството си към гости отдалеч и да им дадат всичко, което имат.

Под магнолията

Под магнолията

Имахме също възможността да се докоснем и до изящни предмети на африканското изкуство и занаяти, прочутите маски и статуетки, така ценени от европейските музеи и търговци на изкуство.

Пешеходци

Пешеходци

Уверявам ви, че африканската кухня е едновременно здравословна и вкусна, с основни продукти ориз и зеленчуци, към които се прибавят екзотични меса и риби.

Лодкар

Лодкар

А африканските жени са стройни и красиви и държат главите си гордо изправени, независимо дали вървят, танцуват или карат мотор.

Африкански жени танцуват

Африкански жени танцуват

Автор: Васил Върлаков

Публикувано в категория: Бенин . Тагове: , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

7 Коментари

  1. elizabeth
    Изпратен 01.03.2010 на 16:40

    Поздравявам ви, статията много ми хареса!

  2. malina
    Изпратен 24.02.2010 на 14:18

    Чудесен сайт! Благодаря за разходката в Африка!

  3. Красимира Найденова
    Изпратен 03.01.2010 на 11:41

    Знаех за Бенин от уроците по география и от студенти, които обучавах в София. Екзотична и красива страна! Африка е континент, който искам да посетя при възможност. Надявам се да срещна лекари, инженери и други специалисти, които следваха и завършиха в България!

  4. Изпратен 08.07.2009 на 13:01

    Всички тези хора изглеждат толкова щастливи, че им завиждам. Не си личи липсата на удобства да се е отразила на темперамента им. И всички са толкова красиви. Сякаш пътуваш някъде много назад във времето и попадаш в един непознат, но прекрасен свят.

  5. Чочо Спасов
    Изпратен 09.06.2009 на 11:57

    Вода има гледам. Защо не са си направили тръбопровод поне до селото? Няква хигиена трябва. Да не говорим за канализация.

  6. Здравка Кирилова
    Изпратен 09.06.2009 на 11:20

    Случайно попаднах на този сайт.Бях заинтригувана от това,какво ли е написано за Бенин.
    През далечната 1984 бях студентка в Техническия институт /тогава ВМЕИ/ и в нашата група дойде едно много красиво момиче с многобройни плитчици,казваше се Зану Ан Мари Бай и беше от Бенин.Показваше ни снимки от нейното родно място и сега виждам,че няма голяма промяна в бита на този народ.
    Наистина музиката и танца са в кръвта на тези хора.Нашата Зану танцуваше удивително и беше винаги усмихната.Тя произхождаше от заможно семейство и европейските порядки не и бяха чужди.Зану мечтаеше в страната й да няма тази голяма разлика между бедни и богати,но очевидно светът се управлява по други закони.
    Радвам се,че открих този сайт и поздравявам автора му за ненатрапчивото,за елегантното и достъпно поднасяне на информация за познати и непознати места.

  7. Ina
    Изпратен 09.06.2009 на 11:08

    Много яки снимки !

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи