Гегхард, арменският манастир на копието на съдбата (2)

Към Армения – Oт Ереван до Гарни и Гегхард (1)

Армения

Арменският лъв ни махна с копието за поздрав по пътя към ,,Манастира на копието“- Гегардаванк (арм. Գեղարդավանք, (geghárdavánk). Старото му име Айриванк («пещерен манастир») също се използва. Това е манастирски комплекс, уникален архитектурен обект в Котайската област на Армения.

Разположен е в каньона на планинската река Гохт приток на Азат на 40 км на юго-изток от Ереван.
Манастирът Гегхард и храмът в Гарни са внесени в списъка на обектите на Световното културно наследство на ЮНЕСКО и затова е цел на всеки турист в Армения.

Армения, Икона на Апостол Тадей с копието на съдбата

Икона на Апостол Тадей с копието на съдбата, което донесъл в този скален манастир. Свещеното копие с което римския стотник Лонгин е пронизал Христос, за да провери дали е предал Богу дух, се смята за копието на съдбата.

Сирийското Евангелие от Йоан от V век

Сирийското Евангелие от Йоан от V век предава този съдбоносен и върхов за изпитанието във вярата момент:

,,Тогава един от войниците прободе с копие ребрата му и веднага изтече кръв и вода.“


Затова в източните църкви по време на литургията при приготвянето на даровете (проскомидия) във виното се добавя вода. В богослужението православната ни църква използва копие — двуостър нож за вземане на частици от просфората (хляба или тялото Христово), коeто символизира копието на Лонгин.

Армения, Копието на съдбата

Копието, това е най-символичното оръдие на страстта Христова. Днес Копието на съдбата се пази в Ечмиаздин в златна ставротека.

Неусетно стигнахме края на пътя, паркирахме Ладата и продължихме пеша 500 м нагоре по калдаръма до манастира.

Арменският манастир на копието на съдбата

Манастирът е сгушен в пазвите на каньона. Крепостните стени ограждат манастирският комплекс от трите страни, а отгоре е вертикалната скала. 

Арменският манастир на копието на съдбата

Главният вход е вход свободен.

Арменският манастир на копието на съдбата

Гегхард е опожаряван и разграбван от арабите, селджуците, монголите, персийците, турците. Руските войски го заварват пълен със стада овце намерили подслон през зимата в пещерите му. Днес манастира отново е възкръснал като феникс и принадлежи на Арменската православна апостолическа църква. Той е действащ мъжки манастир.

Автор и снимки: инж. Цветан Димитровян, Аствацацин 15 август, 2014

Публикувано в категория: Армения . Тагове: , , , ,

  

Вашият коментар

Вашият Е-мейл НЯМА да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *

*
*

Можете да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>