Да преживееш Амазонка

Малко места по света са така пълни с богатства, опасности и изобилие от жива природа, както джунглите на Амазония.
Територията от 7 млн кв.км (5.5 от които са превзети от джунглата) се поделя от девет южноамерикански нации. Амазонската джунгла е феномен, тя е най-голямата тропическа джунгла в света, обитавана от хиляди растителни и животински видове, в сложна симбиоза. Тук можете да видите “Закона на джунглата” в неумолимата му природа, слабите биват погълнати от силните; силните се борят за своето оцеляване; джунглата поглъща всички…

Амазония смайва със своя изумителен колорит и разнообразие от растителни и животински видове

Амазония смайва със своя изумителен колорит и разнообразие от растителни и животински видове

Ако прекараме мислена линия по екватора, ще установим, че там се намират най-странните и необичайни места на света – пространства на стихии и крайности, в които ежедневна задача на местните жители е оцеляването. Задачата да намериш храна и да избегнеш стотици опасности в място като джунглата е уравнение с много неизвестни. Трудно е да изградиш цивилизация и да създадеш трайни връзки на взаимен обмен със света, когато природата определя всяка твоя следваща стъпка. Място без сезони, долини на вечен дъжд, природни феномени като розови делфини, червени елени, птици с изумителна окраска, гъмжащи от крокодили езера, хранителни вериги , чийто край не може да се проследи; растителност, така гъста, че земята под нея тъне в мрак дори през деня – това е Амазония при екватора. Всички тези любопитни примери са само част от непоучваните и райони на джунглата, в която се крият стотици неизследвани растителни и животински видове (само амфибиите, животните, приспособени както към водна, така и към суха среда, са над 1000 вида).

Вижте Амазония и водопадите Игуасу
Станете част от Експедиция 2014 – Екскурзия в Рио де Жанейро 1-10 април 2014

А какво да кажем за познатите нам растения и животни – смята се че над 80% от храната на съвременния човек води началото си от джунглата – в това число домати, банани, картофи, кафе, шоколад, царевица, ориз и дори черния пипер. При това от над 2500 плода, открити в Амазонската джунгла, ние използваме около 200.

Розовите делфини на Амазонка

Розовите делфини на Амазонка

Въпреки напредналите технологии днес, познанието ни за джунглата е парадоксално ограничено. Труднодостъпните места, стотиците хиляди километра необитаеми от хора пространства и племена, до които все още не сме достигнали (племена, които не подозират за съществуването на друг свят от стотици години насам), както и племената, в които все още се практикува канибализъм са неблагоприятните обстоятелства, които възпират и най-запаления пътешественик. Дори и он-лайн енциклопедията за приключенци Wiki Travel не предлага информация и съвети как да стигнете до там, кои места си струва да посетите, с какво да се храните, какво да избягвате – причината е, че джунглата, както полюсите, пустините и най-високите върхове на Хималаите, е една от последните неопознати територии-предизвикателства за човечеството, място пълно със загадки и опасности, преодоляването на които и в наши дни коства човешки животи и оставя изследователите с хиляди неотговорени въпроси.

Какво е преживяването да се докоснеш до джунглата? Британската режисьорка, преподавател-доброволец по английски Сара Бегум* разказва за своята среща с племената в джунглите на Амазонка, като процес в който бавно късаш връзките с познатия свят, най-напред с технологиите и информационната среда, а после и с порядъка и бита на съвремието.

Животът в амазонската джунгла тече и без политика, финанси, институции, сгради, история, литература, без нищо, което определя човека като “венец на творението”. “Къде минава границата между днешната цивилизация и светът на джунглата” – пита Сара – “и кой свят е истински, ако двата са толкова противоположни, че сякаш взаимно се изключват…”

Джунглата, поставя тези въпроси на съществуванието с непредсказуема за модерния човек сила. Заслужава ли най-високата оценка за личен успех животът, прекаран от 9 до 5ч. в офиса, последван от предопределени стъпки: семейството, забавленията, труда, почивката… всяко от тях планирано и добре познато. Печелим ли от това, че сме опитомили природата около себе си и съществуването ни не е оставено на прищявките на природните стихии?

Риболов със слабо токсични мрежи – практика за много племена в Амазонка

Риболов със слабо токсични мрежи – практика за много племена в Амазонка

Над 1млн индианци обитават джунглата на Амазония, разпръснати в около 400 племена, с част от тях никога не е осъществяван контакт. Жителите в района на Амазония са концентрирани около река Амазонка, в села и дори градове, някои от които са достижими единствено по воден или въздушен път. Проправянето на път сред джунглата е предизвикателство за инжинерите и основна причина за ограниченията в комуникакациите. Амазонските племена се изхранват с ловуване и търсене на храна; те рядко имат възможността да отглеждат посеви или да развиват каквито и да е ранни форми на индустрия, при все че водят уседнал начин на живот и рядко се местят. Митът за невинноста на дивака, развит от Мирча Елиаде, намира своето пълно отражение тук: западния човек е склонен да вярва, че близостта до природата и поддържането на базисен стандарт на живот правят човек по-добър – за това и помощта, която развитите цивилизации предлагат на племената е добре развита, най-вече в сферата на медицинските услуги.

Преди 3 години Бразилска институция успя да заснеме от хеликоптер реакцията на племе в Амазония, с което досега не е осъществяван никакъв контакт. Изумените лица на индианците бързо обиколиха световните медии. Универсалният жест на посочване с пръст и огромно мачете в ръцете на дете – етнолозите отчетоха много културни прилики и различия, които тепърва предстои да се проучат.

Преди 3 години Бразилска институция успя да заснеме от хеликоптер реакцията на племе в Амазония, с което досега не е осъществяван никакъв контакт. Изумените лица на индианците бързо обиколиха световните медии. Универсалният жест на посочване с пръст и огромно мачете в ръцете на дете – етнолозите отчетоха много културни прилики и различия, които тепърва предстои да се проучат.

Перспективите за амазонските племена през следващите десетилетия включват както поетапното асимилиране на местните, чрез предоставяне на възможности за образование и развитие, така и съхраняване на уникалната им самобитност чрез изграждането на резервати, в които присъствието е доброволно, но и ограничено откъм удобствата, предлагани от цивилизацията. Тъй като все още няма единна политика на работа в тази посока, посещенията, които частни туроператори организират до амазонски селища и племена, са отлична възможност да се докоснете до последните места на земята, в които информационната среда на нашия век не е оставила своя отпечатък.

Не е тайна, че горите на Амазония се изсичат със смущаваща скорост. Вижте едно от последните чудеса на нашия свят още през 2014-та. Планирайте своето пътуване до Бразилия със специалното предложение на Александър Тур за посещение на Амазония на специална цена до 14 февруари – 02/0983 33 22
.

* Сара Бегум е режисьор на документални филми и автор на Amazon Souls

Автор: Александър Тур

Публикувано в категория: Бразилия, Рио де Жанейро . Тагове: , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи