Приключения в Тайпе, Тайван (3)

Към Приключения в Тайпе, Тайван (2)
В цяла Азия култът към една личност е характерна особеност. Тайван не прави изключение. Мемориалът е на местния “баща на народа” – Чан Кай Шек.

Едно от кръстовищата пред мемориалния комплекс – булеварди с по 5 ленти в посока и пътека за пешеходците по диагонал на улиците.

Чан Кай Шек е издигнат в култ от тайванците и представен като безстрашен стратег и държавен деец. Всъщност като лидер на правителството на националистическата партия, Чан Кай Шек губи цял Китай и се проваля както като политически лидер, така и като военачалник.

През 1948 г. националистите загубват три ключови битки – при Лао Шен, Ксу Банк и Пинг Джин (Liao Shen, Xu-Bang, Ping-jin), с 1,5 милиона загинали елитни войници. Комунистите контролират цялата територия на север от Яндзъ (Синята река) и Чан Кай Шек нарежда пренасянето на безценни антики и книги в Тайван.

Комунистическата партия на Мао завзема властта в страната след поредица загубени битки и лоши политически решения от страна на Шек. След разгрома, Чан Кай Шек се оттегля на остров Тайван (Република Китай), който определя за своя база за бъдещо надделяване над комунистите и завръщане на континента.

Това, разбира се, никога не става. До ден днешен нито Китай, нито Тайван се признават една друга за отделни държави. България също не признава официално Тайван като самостоятелна държава.

Във възстановения кабинет на Чан Кай Шек може да се види интересен подарък- снимка с оригиналните подписи на членовете на Аполо 11.

До всеки преуспял мъж стои забележителна жена, така е при Чан Кай Шек. Той се жени няколко пъти, но последната му жена остава в историята с името “Мадам Чан Кай Шек”. Мадам се ражда в богато християнско семейство и получава колежанското си образование в САЩ. След като се омъжва за Чак Кай Шек, Мадам Чан се впуска в политиката. Тя владее перфектно английски и развива дипломатическите връзки на Китай с Америка. Няколко пъти е поставяна на корицата на списание Тайм (1931, 1938, 1943 г.)

Звездният миг на Мадам Чан е по време на Втората световна война, когато тя държи реч в американския конгрес, искайки помощ за Китай за отбрана срещу Япония. Постепенно тя заема водеща политическа роля в националистически Китай, като се противопоставя на традиционното схващане за тихата и подчиняваща се китайска жена.


В мемориала на ръководителя, ролята на Мадам Чан е ограничена до сподвижник и спътница на вожда. Снимките на двойката подсказват, кой е бил водещата фигура в семейството. Според мен, Мадам Чан няколко пъти е спасявала не само политическата кариера, но и живота на мъжа си.
След смъртта на Чан Кай Шек, Мадам Чан се завръща в САЩ, където умира на 106 годишна възраст.

В мемориала освен снимки и вещи от живота на създателя на Република Китай, са изложени и картини на съвременни тайвански художници.

Пред грамадната статуя на Чан Кай Шек стои почетен караул.

Пред погледа на статуята на Чан Кай Шек е красивият площад с двете симетрични, еднакви сгради на Националния театър и на Концертната зала.

На площада между двете сгради на културата се строеше сцена за концерт на открито.

За пореден път се убедихме по колко различни начини може да се интерпретира историята. По какъв път ще поеме “малък” Тайван? Дали към обединение с Китай като временно отлъчила се провинция или ще продължи като самостоятелна държава, само времето ще покаже.

СЛЕДВА: за любовта към климатиците, зоологическата градина, Маоконг, за страха от слънцето, кея на аборигените, плажът на Фулонг и модата в Тайпе. Къде се отглежда чай? За всичко това ще прочетете в следващите части от разказа ми…

Автор: Марина Илиева
Снимки: Марина Илиева

Публикувано в категория: Тайван . Тагове: , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи