Моите любими паркове в Барселона

Едно от нещата, които най-много ме впечатлиха при посещението ни в Барселона бяха парковете в града. Невероятно красиви и поддържани, те са любимо място за отмора на десетки хиляди хора. Затова и в един горещ юнски ден решихме, че най-доброто място за разходки в Барселона са парковете и се постарахме от сутринта до вечерта да посетим най-известните и красиви от тях.

Когато човек разказва за Каталунската столица в речника му винаги се намират повече суперлативи от обикновено, но това е оправдано.
И ако сте посетили Парк Лабиринт / Parc del Laberint dHorta/ няма как да не изразите възторга си от неподправената и истинска красота, която ще видите.

Един от най-красивите паркове на Барселона е доста отдалечен от централната част и се пада встрани от най-използваните туристически маршрути.
Дори и в повечето от картите на Барселона той липсва, защото североизточната част на града почти в никоя не е отразена. Включително и в голямата карта, която получавате с Барселона кардс. Тя свършва с Барселонския колодрум, а парка е веднага след него.

Затова и когато в първия неделен ден от две седмичната ни почивка в Барселона решихме да отпочинем след уморителния маратон по стъпките на гения на Гауди и се качихме на метрото от метростаниця Passeig de Gracia, отправяйки се на север, си мечтаехме за глътка прохлада в сенчест парк.
Пътуването ни по L3 продължи повече от 10 минути, което за разстоянията в Барселона са си поне 10 спирки.
Слязохме на метростанция Mundet и видяхме излизайки на повърхността една друга, не толкова впечатляваща колкото в централната част Каталунска столица.
Нямаше я модерната архитектура, просто предградие на европейски град…
Но това впечатление не продължи дълго.

Отправихме се по стръмната улица на север, следвайки посоката към Velodrom dHorta /Барселонският колодрум/.
След около стотина метра изкачвайки височината, пред погледа ни се откри колодрума, който за съжаление беше в ремонт и не можахме да посетим,

Барселона, колодрумът

но когато се изкачихме на моста над улицата, за да го заснемем отвисоко, изведнъж пред погледа ни се показа безкрайната зеленина на парка.

Барселона, Парк Лабиринт

В жаркия неделен следобед за наше учудване в него нямаше почти никакви хора, като изключим 10-тината туристи и един шумен клас ученици, които крещяха и викаха на воля.
Паркът е разделен на няколко зони.

Барселона, Парк Лабиринт

В първата можете да влезете безплатно, да се поразходите сред стотиците различни дървета, които растат в него и да си направите уникално красиви снимки за спомен.
Но истинската част на парка се крие зад втората ограда.
Входът, който плащате е почти символичен за Барселона.
Едва 2,50 евро на човек. Плащайки ги, ще можете да видите нещо, което няма как да не Ви впечатли.

Една идеално поддържана градина във формата на лабиринт с височина 2.50-3,00 метра, Сенчести, прохладни алеи, няколко много красиви къщи, скрити зад големи огради, чешмички с ледено студена, изворна вода и сенки. Сенки, които в 30градусовата жега на Средиземноморието ще ви се сторят като оазис в пустиня .
Парка е доста голям, може би повече от 10 дка, а основната част, от която идва и наименованието му е не повече от 300 – 400 кв.м., т.е. 20 на 20м.
Но когато преминете през една от трите му входни арки и тръгнете да търсите изхода едва ли можете да предполагате колко трудно е това.

Барселона, Парк Лабиринт

Височината на храстите не позволява да видите накъде е изхода и това ви води през безкрайни лабиринти, които свършват неочаквано или ви връщат назад през места, които вече сте минали, но от които няма изход.

Барселона, Парк Лабиринт

Все пак с малко повечко късмет успяхме след 30 мин. лутане в жегата да открием изхода, а наградата ни бе една от най-красивите гледки, които можете да видите в Барселона.

Барселона, Парк Лабиринт

Барселона, Парк Лабиринт

Нещо, което си заслужава усилията. Така че горещо Ви препоръчвам да посетите този толкова красив и необикновен парк. Няма да съжалявате особено ако това се случва в горещ летен ден.

Когато човек посети Барселона за първи път неизменно се пита кое място непременно трябва да види и да не пропусне, тъй като е един от символите на модерна Барселона. Тези места в Каталунската столица са безброй много и не винаги успявате да обиколите всичките, но има един парк, който е като магнит за туристите – парка Гюел.

Барселона, Парк Гюел

Едно от най-забележителните творения на най-гениалния творец в Барселона – Гауди. Наред със Саграда Фамилия, къщите Ла Педрера и Батлйо, парка Гюел е едно от най-значимите му постижения.
Той се намира в северната част на града и за разлика от другите паркове, които посетихме специално в събота и неделя, за да можем да усетим духа им, в него почти не срещнахме жители на града.
Над 95% от посетителите му са туристи.
А в парк Цитаделата и парк Лабиринт пропорцията е точно наобратно- 95 към 5% за жителите на Барселона.

До парка най-лесно можете да достигнете с метрото като слезете на спирка Lesseps и след това продължите нагоре по хълма или пеша около 1,5км. или изберете по приятния вариант с автобус 24, който ще Ви откара точно до него и ще Ви спести стръмното изкачване.
И тук трябва да внимавате много с багажа си, както и на другите оживени места в Барселона, защото току пристъпили през главния вход и покрай нас профучаха/да, това е правилната дума/ 3 души с по тъмен цвят на лицата, с две обемисти чанти в ръце.
Само 20 сек. след тях профуча и една от полицейските коли, които патрулират в парка, а на около сто метра след това забелязахме и разплаканите туристки, собственички на чантите, които обясняваха нещо на други полицаи. След няколко минути се върна и преследващата полицейска кола, за жалост без чантите и нападателите.

Хиляди хора от всички краища на света се разхождат из парка и не спират да се дивят на необикновения гений на Гауди. Тук е и музеят му.

Барселона, Музей Гауди

Тук са и някои от най-лудите му творения.

Барселона, Парк Гюел

Барселона, Парк Гюел

Думите трудно биха могли да опишат лудостта на гения му, затова по-добре е да хванете първия самолет и да се потопите в странния му и необикновено гениален негов свят, доставяйки си пълна наслада на всички свои сетива.

Барселона, Парк Гюел

Барселона, Парк Гюел

И една последна препоръка. Ако случайно сте ожаднели и изгладнели до премала или неистово желаете да си закупите сувенири, просто подминете парка, слезте на около петдесетина метра надолу по уличката и тези Ви усилия ще бъдат възнаградени с тройно по-ниски цени.

Безспорно парка Гюел е една от най-посещаваните туристически дестинации в Барселона, но пък парка на Цитаделата е любимото място на барселонци.
Близо до центъра на града, разположен до две спирки на метрото парк Цитаделата ще Ви впечатли със зеленината и красотата си.
Тъй като искахме да видим водната каскада, която е в северната му част слязохме на метростанция Arc de Triomf на L1.
И когато излязохме на повърхността всъщност разбрахме защо се казва така метростанцията. Пред погледа ни бе величествената осанка на Триумфалната арка. Изградена от червени тухли през 1888год. /ехх, това световно изложение колко много неща е донесло на Каталунската столица/ тя аристократично и величаво се вписва в средата около нея.

Барселона, Триумфалната арка

Вижда се от голямо разстояние от всички страни, защото, когато тръгнете от метростанцията към Парка и преминете през нея, попадате в една прекрасна дълга към километър и широка десетки метри Палмова алея към Парка на Цитаделата.
С много места за сядане и с така характерната модерна Барселонска архитектура, дори в детайлите на пейките и уличните лампи.

Барселона, Палмовата алея към Парка на Цитаделата

Можете да поседнете за малко, за да се полюбувате не само на арката, но и на десетките деца, които играят около нея, на импровизирания неделен базар с продукти за домашни любимци, който бе по това време или просто да послушате веселите крясъци на папагалите, окупирали короните на палмите.

Барселона, Палмовата алея към Парка на Цитаделата

И само след 200м. достигате до оградата на Парка на Цитаделата.

Барселона, Парка на Цитаделата

Препоръчвам Ви оттук да влезете, защото в тази северна част на парка се намират и двете най-красиви според мен неща, които ще видите в него. Прекрасният фонтан

Барселона, Фонтанът в Парка на Цитаделата

и само на петдесетина метра от него огромната статуя на мамут,

Барселона, статуя на мамут

любимо място за снимки на децата, а и на родителите им.
Друга забележителност в парка е зоологическата градина на Барселона.

Зоологическата градина на Барселона

Струва си да видите и езерото, в което можете да покарате лодка или водно колело,

Барселона

и разбира се величествената сграда на Каталунския парламент.

Но според мен най-голямата забалежителност на Парка на Цитаделата са хората.
Бяхме в него през неделния ден и бях изумен от хилядите хора, които си правеха пикник в парка. Опънали одеалца на тревата, те спокойно обядваха и се веселяха под сенките на безбройните различни видове дървета, които растат в парка.

Барселона

Барселона

Разбира се ако посетите парка ще можете да се любувате и на малките папагалчета, които се разхождат по алеите и огласят целия парк с крясъците си в клоните на дърветата.

Барселона, Парка на Цитаделата

В северната му страна, се намира и най-голямата забележителност в парка – огромната Каскада.

Барселона, Парка на Цитаделата, Каскада

Тя е дело на създателя на целия парк Жозеп Фонсере, който в продължение на 6 години изгражда този бароков монумент. Помощник на Фонсере е Гауди, като това е едно от първите му участия в изграждането на пейзажа на Каталунската столица.
Каскадата представлява огромна величествена арка с фонтан и водопад, който се спуска на няколко стъпала. Невероятно впечатляваща и въздействаща е гледката на хилядите тонове вода, които се спускат по Каскадата. Фонтаните на площад Испания са просто бледо копие на Каскадата в Парка на Цитаделата.
Цялата Каскада е декорирана със змейове, крилати лъвове, и златна колесница на върха на арката, теглена от коне. Едно невероятно завладяващо произведение на изкуството, което не трябва да пропускате при посещението на Барселона и Парка на Цитаделата.

Автор: Росен Желев
Снимки: Росен Желев

Публикувано в категория: Барселона, Конкурс за пътеписи "По света" 2012 . Тагове: , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи