Европейски пейзажи – Моят Страсбург

Този пътепис участва в конкурса “По света” 2011
Подкрепете автора, като гласувате с фейсбук бутона “харесва ми” в края на статията. Вашият глас има значение за наградата на публиката!
***

Страсбург– побратим на Брюксел като център на европейските институции: Европейски парламент, Европейски съд за правата на човека, седалище на Съвета на Европа. Това е съвременното лице на интересния френски град. Той се намира в елзаския регион /източна Франция/ почти на границата с Германия. Пристигаме в Страсбург от Виена, пресичайки южна Германия. Навлизайки в града, най напред видяхме модерната сграда на стадиона.

strasbourg_17

Френският център на Европа е разположен на левия бряг на река Рейн, там където в нея се влива река Ил.

strasbourg_7

Благоприятното разположение на града го прави втори по големина пристанищен град на Рейн след немския град Дуйсбург.

Градът има своя особена, специфична атмосфера- френски град в типичен немски стил в старата си част. Близостта с Германия, историята на града обясняват неговата отличителна и запомняща се средновековна архитектура от времето на 16. век. Заслужено от 1988 г. историческият център на Страсбург „Малка Франция“ е в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

strasbourg_8

Това е любимото място за разходки и на туристите, и на местните жители.
Най-голямата забележителност на града е готическата катедрала Нотр Дам.
Още с влизането в града и при автобусната му обиколка върхът на храма се вижда отвсякъде.

strasbourg_19

С височината си от 142 м. до 1874 г. е била най-високата сграда в света.

strasbourg_10

Сега е отстъпила на шесто място в тази класация. Гледката наистина е внушителна. Поглеждаш нагоре и погледът ти се губи в небето. Ясно се забелязва, че е логично катедралата да има две кули/върхове/. Песъчливото място, на което е построена, е причината още при строежа храмът за безопасност да остане „недовършен“. Влизайки вътре, по традиция се отправям към църковния орган.

strasbourg_3

Красива, бляскава гледка, която провокира въображението ми и „зазвучава“ музика. Оживяват в съзнанието ми концертните изпълнения на орган в зала, но това е друго… Една от забележителностите в катедралата е астрономическият часовник– представиха ни го като часовникът на смъртта! Внушителното съоръжение показва реалните позиции на слънцето, луната, на и слънчевите и лунните затъмнения.

strasbourg_13

На площада пред катедралата винаги е пълно с хора.

strasbourg_16

Тълпи се стичат и по уличките, които водят към храма.

strasbourg_18

Не остана време да посетим готическата църква „Св. Тома“. На нейния орган е свирил самият Волфганг Амадеус Моцарт. И много музеи оставихме да видим при следващото ни идване тук. Градът има богато културно минало и не по- малко богато настояще. Той е фестивален град на музиката и киното, тук се провеждат международен фестивал на класическа и джаз музика, ежегоден международен филмов фентъзи фестивал, световен фестивал на младите филмови дейци и др.

Но това, което задъжително трябваше да направим, е разходката по емблематичните за града площади. Площад Клебер носи името на един от великите генерали на Наполеон.

strasbourg_21

Мястото е един от символните знаци на града, тук винаги има много хора. Французите са гостоприемни домакини- има достатъчно уютни местенца да седнеш на кафе, да отпочинеш.

strasbourg_14

Почти винаги и за местните хора, и за туристите се предлагат някакви атракции. Уличните артисти са ежедневие на площад Клебер.

strasbourg_9

Най–старият площад на Страсбург носи името на Йохан Гутенберг, останал в историята като създател на съвременната печатна преса/1436г./. За съжаление при нашето посещение площадът беше в ремонт и не можахме да го видим в истинския му блясък.

strasbourg_15

Гутенберг прекарва в Страсбург 20 г. от живота си и градът го почита. Страничните барелефи на паметника, под статуята на Гутенберг, представят ползите, които откритието допринася за хората. Красотата на площада се дължи и на сградата на старото кметство, един от най-красивите ренесансови образци в Страсбург. В онова време мястото се е използвало за пазар на билки и подправки.

Едно от най- вълнуващите преживявания в този град е разходката с корабче по Ил.

strasbourg_1

Панорамната обиколка из града по вода показва други красиви гледки, минава се покрай сградата на Европарламента. Уличките покрай реката са любимо място за разходка, осеяни са с романтични кафенета и ресторантчета.

strasbourg_4

По вода това е един от символичните изгледи от Страсбург.

strasbourg_6

Остана ни да направим кратка приятна разходка из старите улички на града. Слизайки от корабчето, от едно от многобройните мостчета хвърляме последен поглед към красивата панорама на Ил.

strasbourg_22

В началото на април на много места по витрини и прозорци видяхме още да стои великденската украса.

strasbourg_20

Ако не празнична украса, то обичайна гледка е по прозорците на сградите да има много цветя.

strasbourg_5

Не се уморих да снимам гледки в този средновековен стил.

strasbourg_11

В характерния си архитектурен облик градът е особено романтичен, има свой чар.
Друго изкушение, на което не може да се устои в този град, е да се влезе в някое от многобройните магазинчета за сладки лакомства.

strasbourg_12

Колкото и да си голям, пред подобни гледки ставаш дете и ти се иска от всичко да опиташ.

strasbourg_2

Освен всичко споделено до тук с думи и в кадър, у мен трайно остана още едно усещане – млад, динамичен съвременен разноезичен град. Страсбург е известен и предпочитан студентски център. Младите тук са естествени, но и модерни- ще ги видите предимно на велосипеди навсякъде из града.

Е, идва време за сбогуване. В такива моменти затварям очи, пропускам в съзнанието си всичко впечатляващо и важно, което трябва да остане като спомен, „запечатвам“ картини, аромати и вкусове. Тръгвам си с желанието да имам възможността пак да се върна. Важното е душата да обича да пътува!

Автор: Валентина Райкова
Снимки: Валентина Райкова

Конкурсът за пътеписи на Poblizo.com – “По света” 2011 е подкрепен от Jabse.InK

Jabse.InK : Публикувай своята история! Сподели с повече хора интересните, популярни статии!

Публикувано в категория: Конкурс за пътеписи "По света" 2011, Франция . Тагове: , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи