Магията на Малдивите

No news, No shoes
Обичам да пътувам, да се срещам с хора и опознавам нови култури, да виждам съвсем непознати и различни места! Обичам да греба с пълни шепи от живота. Затова реших да разкажа за магията на Малдивите. На Малдивите нямаш нужда от новини, нито от обувки. Омагьосан, попадаш направо в рая!

m1

Много малко места по света са по-красиви на живо, отколкото на подбрана професионална снимка. Малдивите са един от най-добрите примери. Според много хора, пътешествали по цял свят, Малдивите са най-красивото място на Земята. Ние сме съгласни с тяхното мнение. Красотата на това място е поразителна.

Когато човек види природата – кораловите острови, рибките, костенурките и акулката в океана, която не проявява никакъв интерес към любопитните туристи, плажа, остава изумен! Това е едно от местата на Земята, където дъхът ти спира. Топли, кристално чисти и прозрачни води; огромно количество рифове и многообразие от морски обитатели, уединението на бунгалата; запомнящите се изгреви и залезите, дело на на най-великия художник- природата; прекрасната видимост под водата, понякога превишаваща 50 метра и температурата на водата 27-28 С през цялата година, правят мястото необикновено привлекателно за любителите на морския свят, на гмуркането и шнорхелинга.

Интересен факт е, че Малдивите са най-ниската държава в света – най-високата точка на територията й достига едва 3 метра. Според някои прогнози има вероятност в близко бъдеще островите да потънат или станат трудни за обитаване, ако продължава покачването на океанското равнище. Това е едно от най-застрашените места в света. Мрачното предсказание ме натъжава и се надявам прогнозата да не се сбъдне!

m2

Разположени са почти по средата на Индийския океан, като най-близката континентална част е Индия, на около 1000 км. от тях. Малдивите се състоят от 1192 миниатюрни острова, групирани в 26 атола сред необятната шир на Индийския океан. 100 от тях са курортни острови. Малдивите са идеалното място за влюбени двойки.
Бяхме със съпруга ми на едно малко островче през 2009 година. Мястото се казва Ериаду, намира се в северната част на Малдивските острови. Избрахме острова след внимателно следене на отзиви от местни специалисти, които твърдяха, че „хаус” рифа му е в топ 3 на Малдивите.
Пътешествието започва с около 24 часов полет с престоя по летищата. За да стигнете до избраният от вас остров, от летището се хваща моторница или воден самолет. В нашия случай трансферът бе с моторница, продължаващ около час.

Пред очите ни се разкри зашеметяващата гледка на белия плаж, защитен от кораловите рифове. Подводният свят бе впечатляващ. Това бе островът – мечта. Даже в съня си не съм си представяла такова кътче. Пред мен беше искряща водна повърхност – не съм виждала подобна – толкова чиста, преливаща с цветовете на сияещото синьо небе и зелените палми, сякаш е част от фантазия.

m3

Островът е с размери приблизително 200 на 100 метра. Обикаля се за пет минути.
Токът се произвежда на място от генератор, има пречиствателно съоръжение , преработващо дъждовната вода. Всеки ден пристигат лодки с продоволствия, храненето само с кокосови орехи и риба би било интересно.

Дори и в големите горещини, духаше свеж морски бриз, който ни разхлаждаше. Температурата през цялата година е между 30 и 35°C. От май до ноември е дъждовен сезон с по-висока влажност и чести бури. Ние извадихме късмет, че ни валя само няколко пъти топъл и краткотраен тропически порой. Бурите през нощта звучат страховито, но отминават бързо.

На Ериаду няма нощен живот, дискотеки, шумни купони, а само спокойствие и релакс. „Плувният басейн” за разлика от курортите по света, не беше с плочки и хлор, а беше ограден с бял фин пясък, океански размери, пернати и опашати „спасители” и натурална солена вода.

m4

На сушата свободно се движеха различни видове рачета. Плодови прилепи, хранещи се само с коксови орехи и птици прелитаха над нас. Обитателите, които предизвикваха учудване у мен, бяха гущерите, които се разхождаха в банята под открито небе. Вечер плажът става владение на хиляди раци, които излизат от дупките си и го превземат.

На острова живееше също така и опасен престъпник. Но той не бе местен. Нямаше дама, която да го погледне и да не се влюби в елегантния и потаен бандит! Жените тичаха подир него – малките момиченца, младите и възрастните дами, всички бяха в плен от чара му. Един едър, дългокосмест, риж котарак с рошава опашка и зелени очи. Две котки, донесени от местните хора, дремеха през деня на сянка сред палмовите дръвчета. През нощта тези миловидни създания се превръщаха в зверове и дебнеха прилепите. Хищникът бе със светла козина, а неговата приятелка – пухкава женска с тигрови окраски. Тя не му отстъпваше в лова на прилепи. Странно, защо женската котка в някои дни бе гальовна и мъркаща, а в други- бягаше от нас, ръмжейки. В края на почивката се разкри мистерията –всъщност хищниците били три- рижият бандит, тигровата писана и тяхната дъщеря, копие по външност на майка си. Въпреки, че бяха хранени добре от персонала, нощем излизаха и атакуваха горките летящи мишоци.

m8

Правехме всеки ден шнорхелинг в кораловите рифове. Беше велико преживяване. Носехме си спасителни жилетки, защото след края на рифа дълбочината на водата беше голяма, въпреки отличната видимост, имаше подводни течения и голямо вълнение понякога. Усещането от разглежданите удивителни корали и риби с маска и плавници е невероятно. Безброй необикновени разноцветни рибки плуваха покрай нас, октопод и риба-папагал дойдоха да ни разгледат. Бяхме изумени от заобикалящата ни природа… Всичко беше като в приказките… Времето бе спряло… Заобиколени от огромната водна шир осъзнахме как ние, хората, сме незначителна частица в природата.

m5

Малдивите е едно от местата в света, което човек е хубаво да посети, преди да умре! Едно от местата, за които си струва да изтърпиш разни дребни неудобства от типа на дълги полети. Събират се повече от денонощие с връзките и престоите, включващо нощувка на едно от летищата. Също и влажният тежък въздух, който те удря в лицето при смяната на климата.

Да спомена и летящата над водата с бясна скорост моторна лодка от Мале до Ериаду, повръщането и гаденето ми там. Имах усещането, че ще изхвърча всеки момент извън борда при акулите. Ериаду е заобиколен от невероятен коралов риф, който по времето на прилива не се вижда на хоризонта, а в часовете на отлив можеш да сложиш подводните очила и да седнеш в пясъка, наслаждавайки се на прекрасни прожекции на 3D IMАХ кино на живо!

Бях уплашена първия път, когато видях акула. Развих огромна скорост и може би поставих нов рекорд в плуването на 100 метра. Но тя изобщо не се позаинтересува от мен. При това съм слаба и няма как да предизвикам интереса и! На любопитни гмуркащи се туристи, предполагам, се натъква често. Срещите с акули на Малдивите се считат за безопасни, досега не съм чела за случай на нападение от акула там. Но беше страшно, когато на сантиметри от нас минаха две огромни риби по 60 килограма и дълги 2-3 метра, а в средата им плуваше акулата. „Бодигардовете” на акулата никак не проявиха заинтересованост към нашите особи.

m6

По пътя си се натъкнахме и на огромни пасажи от различни риби. Баракудата и рибата- тромпет също невъзмутимо минаваха покрай странните двукраки гости в техния дом.
Когато се гмурнахме, попаднахме в един непознат свят…Пред нас се изправиха различни както на вид, така и на цвят риби, разноцветни корали и други животни. Те плуваха заедно и около нас. Започнахме да чувстваме, че ние сме част от тях, част от този непознат, но изключително красив и чист свят. Искам тези моменти да останат в съзнанието ми завинаги. Опитах се да попия от всичко, което виждах.
Случвало ли ви се е да си мечтаете за нещо вълшебно и то да стане? Аз мечтаех за това място, което неустоимо ме привличаше с магията си.
Бях гледала филми, снимки за него, но това не ме подготви за гледката, която видях. Нищо не ме подготви за начина, по който това място те преобразява; начина, по който те кара да забравиш за времето, сякаш всичко застива за миг. Светът е спрял забързания си ход, сякаш навлизаш в друго измерение.
Сякаш си попаднал в РАЯ!

m7

За тази магия ви разказах в пътеписа си, за очарованието на Малдивските острови. Бих искала да ви предупредя да внимавате какво си пожелавате- например да отидете там. Защото един път посетите ли ги, ще искате да се върнете на Малдивите отново и отново..

Автор: Дани
Снимки : Дани

Публикувано в категория: Малдиви, Пътеписи, участващи в конкурса 2009 г. . Тагове: , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

 1. Ангел
  Изпратен 07.06.2012 на 15:55

  Големи късметлии сте хора че имате възможността да посетите толкова хубаво място. Пожелавам ви всичко хубаво и още много пътешествия по мечтаните дестинации.

 2. Ала
  Изпратен 02.08.2011 на 19:20

  Прекрасен разказ! Толкова много емоция! Прочетох го на един дъх, магията на Малдивите и мен ме завладя! Красиво!

 3. Dia Tashev
  Изпратен 13.03.2011 на 19:17

  Mnogo blagodarja na Dani za men si beshe edno chudesno prejivjavane – v you tube ima strahotno klipche za Maldivite i strahotna pesen na edna tjahna pevica -Shani vijte Maldives- hotels, resorts … i edna pesen na Shani -Bunantho-Shani i jelaja na vsichki prijatni migove zabravjate kade ste ..

 4. Данаила Стефанова
  Изпратен 15.08.2010 на 11:50

  Страхотно място преразказано по прекрасен начин. Дай Боже всеки му да посети поне 1 такова място.Успех в конкурса.:):)

 5. Изпратен 18.02.2010 на 14:26

  Страхотно, Дани! Много ми хареса този рай! Надявам се един ден да попадна и аз там… Ще рискувам да си го пожелая!

 6. Роза Цветанова
  Изпратен 23.11.2009 на 17:36

  Ех, блазе Ви! Радвам се за Вашето щастие и възможност да посетите това райско кътче.А с това, и с начина, по който сте го описали и аз се пренесох там, толкова се вживях, че ми стана горещо, все едно, че съм под палещите слънчеви лъчи на Малдивите! Дано ми се усмихне щастието и на мен, и на много други като Вас, които сте имали щастливата възможност да се докоснете до РАЯ! Но, сигурна съм че има и други такива кътчета, които си заслушава да посети човек! Дерзайте всички и дано всеки го споходи мечтата, която сънува много години.
  Успех в конкурса!

 7. Мария
  Изпратен 08.11.2009 на 15:02

  Страхотен пътепис! Много ми хареса! Съпреживях и се вълнувах заедно с авторката!Mагията на Малдивите е описана чудесно!Браво!

 8. Jeni
  Изпратен 03.11.2009 на 12:47

  Прекрасно място описано по прекрасен начин…

  Изглежда като недокоснато от човешка ръка…

  Браво!!! :))))

 9. Аспарух Камбуров
  Изпратен 30.10.2009 на 23:19

  Нелош пътепис, дано ме отвее и мен някой ден вятъра натам. Предпоследната снимка е най-добрата.

 10. Джулия
  Изпратен 30.10.2009 на 14:21

  Приятен и много интересен пътепис- почувствах се съпричастна, съпреживях вълнението, което тава прекрасно кътче е предизвикало при авторката. Снимките също много ми харесаха. Браво Дани!

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи