Сибиу – културна столица на Европа

Ако не познавате добре историята на днешния румънски град Сибиу, сигурно също като мен бихте се зачудили, защо е бил предпочетен за Културна столица на Стария континент през 2007 година.

Година по-късно, все същият нестихващ интерес, основателно любопитство и появила се възможност, ме водят тук – близо до сърцето на Румъния, близо до сърцето на Европа.

Сибиу,Културна столица на Европа'2007

Сибиу,Културна столица на Европа'2007

Може би, малко позакъсняла с географските си прозрения, но току що пристигнала, вече установявам, че за да се открие късче от духа на Средновековна Европа, не е нужно да бъдат изминати хиляди километри. Достатъчно е да попаднете в Сибиу, Трансилвания…

Нещо като другата Румъния или иначе казано: пълната нейна противоположност. Независимо, че годините на управление на Чаушеску – презирал и ненавиждал този град, са оставили своя белег, когато попаднете в историческия център – присъствието ви внезапно ще се слее с едно отдавна отминало време, с една друга епоха. Изведнъж ще се пренесете в атмосферата на Саксонска Трансилвания.

Из уличките на Сибиу

Из уличките на Сибиу

Погледът ви веднага ще открие очевидната истина – Сибиу е чист и подреден град. Не само защото до преди година е бил закичен с импозантното определение Културна столица на Европа. Редът, чистотата, дори отношението на бившия румънски диктатор си имат своята конкретна историческа обусловеност.

Сибиу е основан от германски заселници през 1190 г. под името Хермансдорф. За него се споменава за пръв път в документ от 1191 г., пазен днес във Ватикана. По-късно, през 1366 г. получава наименованието Херманщадт /Hermannstadt/, което носи до 1919 г., когато Трансилвания попада в пределите на румънската държава и официалното име на града става Сибиу.

Сибиу,Големият площад

Сибиу,Големият площад

И сега, тук продължават да живеят потомци на първите саксонски заселници, а езикът, на който общуват е немският. Ако пристъпите прага на евангелистката църква на старинния площад Хует по време на неделната утринна молитва и чуете възрастни дами – празнично облечени, дружелюбно да се поздравяват “Morgen!” … Morgen!”, не се учудвайте! За Сибиу немският език е като втори официален след румънския и значително по-уважаван пред английския език. Тук, не само разговорите, а и рекламните надписи и табели на немски език са нещо обичайно.

Поглед към кулата на Съвета

Поглед към кулата на Съвета

Високите крепостни стени, които първи ще ви посрещнат в старата част, първоначално са били най-сигурната защитна преграда срещу нападения над т.н. Горен град, възникнал около Големия площад. Тук ще ви впечатлят средновековни сгради, строени в периода 15 – 17 век – добре запазени и отлично реставрирани, безупречно подредени къщи със задни дворове, както и няколкото средновековни кули – на съвета, на грънчарите, на дърводелците, на аркебузирите. Значителна част от вниманието ви заслужава забележителна барокова сграда, изпълнявала роля на резиденция на губернатора на Трансилвания – Самуел фон Брукентал.

Днес, за посетителите – Дворецът Брукентал се e превърнал в истински храм на изкуството, в който се пазят платна на Рубенс, Ван Дайк, Тициан, Ботичели и много други художници, както и богатата библиотека на бившия губернатор. Неговото име носи също Природонаучен музей, из залите, на който ще се удивите на разнообразието сред минералите, растителните и животински видове, ще имате възможността да разгледате и огромните скелети на праисторически животни.

Сибиу,от Големия площад

Сибиу,от Големия площад

Поредица от старинни тесни улички и тунели ще ви отведат от Големия към Малкия площад и т.н. Долен град. Малкият площад – създаден през периода 15 -16 век, е бил преустрояван няколко пъти. Той е и най-живописният! Точно тук ще можете да преминете по първия железен мост, построен в Румъния през 1859 година, известен като Мостът на лъжците.

Първият железен мост в Румъния

Първият железен мост в Румъния

Но Сибиу държи първенство и в още куп неща: тук се появява първата в страната аптека, превърната днес във фармацевтичен музей, първото училище, първата болница, първият театър, първият зоопарк, тук е отпечатана и първата книга на румънски език.

Евангелистка църква,Сибиу

Евангелистка църква,Сибиу

Към Сибиу или Херманщадт – име, което продължава да се използва и до днес, може да ви отведе още една причина. Тук е най-големият музеен комплекс в Европа под открито небе – музей “Астра”. Площ от 96 хектара и колекция от 340 запазени стари къщи, пренесени от различни краища на Румъния. Почти като нашия “Етър”, но в значително по-големи размери.

Друг любопитен факт от визитната картичка на Сибиу е, че го наричат градът на кривите прозорци. Тези криви прозорчета приличат по-скоро на очи, които с интерес наблюдават от покрива на всяка сграда случващото се наоколо.

Сибиу,град на кривите прозорци

Сибиу,град на кривите прозорци

След няколкочасова обиколка из средновековното градче, вече знам защо 800 години след възникването си, Сибиу с право се гордее със своя модел на мултиетническа, мултиезикова и мултикултурна толерантност. Точно този модел, както и забележителното съчетание на трансилванските и румънските традиции в изграждането на селища, са пример, достоен за показ не само пред Европа, но и пред света.

Всъщност, за да се подсетите сами да изберете Сибиу като туристическа посока, може би е достатъчно да знаете, че това е първият източноевропейски град, удостоен с честта да бъде културна столица на Европа. Вероятно с казаното до тук не изчерпвам докрай всички причини, заради които Сибиу заслужава вашето внимание. Останалите, обаче ви пожелавам да откриете сами, когато дойдете тук!

Автор: Николина Милкова
Снимки: Николина Милкова

Публикувано в категория: Румъния . Тагове: , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

2 Коментари

  1. Владислава Желязкова
    Изпратен 12.04.2010 на 10:10

    Вчера се върнахме от Сибиу и беше прекрасно ! Румънците са много добри хора дори и да не те разбират са готови да ти помогнат .Също са и толерантни в шофирането.Пътя е дълъг ,но много живописен (Питешти -Сибиу).Записала съм го от началото до края .Единствено многото тирове малко развалят картинката,но пък планината компенсира .Ако някой иска да разбере нещо повече за пътя и града Сибиу съм готова да помогна.
    Пътуването си струваше !

  2. Марин
    Изпратен 10.10.2009 на 10:08

    Страхотно интересна статия!
    Бил съм в Брашов (немско име Kronstadt) и там е доста интересно. Явно Трансилвания си е интересна и заслужава повече внимание.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи