Храната в Лисабон

Португалската кухня е средиземноморска, с много подправки. Хранят се изключително с риба и морски деликатеси.

Една от най-популярните риби, които се консумират е морска треска. Ядат също и риба тон , сардини, миди, октопод, скариди, раци, охлюви. Най-често рибата е приготвена на скара, но може да бъде и осолена.

Сардини на грил

Сардини на грил

Слабо място в кухнята им са салатите. Обикновено обядът и вечерята се състоят от три ястия – супа, основно и десерт. Обядва се продължително, а вечерята започва късно – след 20 часа.

Португалците предпочитат виното за основно питие. Най-популярно е младото вино, което те наричат “зелено” (vino verde). Пие се и “сангрия”. Това е вино, разредено в кана с газирана вода, смесено с нарязани плодове и с много лед.

Портото, с което Португалия е известна по Света е сладко, десертно вино. То се произвежда като ферментацията му се прекъсва при достигане на алкохолно съдържание около 8% и се добавя спирт, за да достигне 20%. Пият се още ракия и ликьор.

Плато морски дарове

Плато морски дарове

Цените на храната се различават в пъти, в зависимост от това, къде се храните.
В централната част на града вечеря за двама излиза около и над 60 €, докато в по-краен квартал – около 30 € за по-големи порции и повече пиене.

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Лисабон, Португалия . Тагове: , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Един коментар

  1. Димитър Йорданов
    Изпратен 12.07.2009 на 15:08

    Имате грешна представа за португалската кухня……… и тя не е средиземноморска .Базисен продукт за приготвяне на морска храна е т.н. ‘ бакаляу”‘ ,което е осолена и изсушена риба ,най-често треска от атлантическата зона на Норвегия.ЗА приготвянето на супи базисни продукти са : картоф,зеле,лук и тиква , варени и пасирани, овкусени със зехтин и подправки и винаги без месо. Португалците обичат свинско,говеждо и птиче месо. Сушеното нептиче месо е популярно като ” презунто”. произвеждат и сухи колбаси познати като “шурисо”.От варивата приоритетни са: ориз, боб и нахут. Традизионният десерт е кафето с т.н.”паштелната”- малки оформени петифури от многолистно тесто ,запълнени с яйчен крем.Португалецът почти не употребява високоалкохолни напитки – аперитивът му е най-ч
    есто мартини.По време на хранене виното е неизменна част от ритуала .

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи