В Плиска 1150 години по-късно

На 2 май 2015 ние платихме по 5 лева и се отправихме с керван от автобуси от Варна до Плиска за да празнуваме заедно с целият православният свят 1150 г. от деня на покръстването на България.
Нека по-добре да дадем думата на свидетелят -византийският хроникьор от 865г. продължителят на Теофан:
«Княз Борис бил страстен ловджия и пожелал в ловната му хижа в която често се спирал, да се нарисува стенопис на който денем и нощем да може да се наслаждава. Това желание го завладяло и той поканил един монах художник от нашите ромеи на име Методий. А когато този се явил пред него му заповядъл да изпише не мъжка битка, не убийство на зверове и животни, а по Божие провидение да изпише каквото иска-но само,че тази картина да всява страх и да хвърля хората в изумление.“(1)

Детайл от Второто пришествие или Страшния съд по Васнецов. Според К.Иричек този ромейски монах не е св. Методий.

Детайл от Второто пришествие или Страшния съд по Васнецов. Според К.Иричек този ромейски монах не е св. Методий.
,,Нищо не внушавало така страх, знаел художника както Второто Пришествие, и затова го изобразил именно него:как праведниците получават награда за своя труд, а грешниците жънат плодовете на свойте деяния и сурово се отпращат към бъдещото си възмездие.“(1)

Като видял Борис завършената картина и от нея в душата му се вселил  страх Божий и се приобщил към Божествените наши тайнства и в късната нощ се сдобил с Божествено кръщение.

,,Като видял Борис завършената картина и от нея в душата му се вселил страх Божий и се приобщил към Божествените наши тайнства и в късната нощ се сдобил с Божествено кръщение.“ (1)

Мраморният купел от музея в Плиска, входът на който днес беше безплатен

Мраморният купел от музея в Плиска, който днес беше безплатен.

юрта

До музея беше разпъната юрта, която напомняше как нашите предци са живеели в нея преди да я напуснат и да се преместят в белокаменните дворци на Плиска.


От Плиска до голямата базилика растоянието е 1,5км което трябваше да изминем пеша, млади и стари в пек, под зоркият поглед на НСО , която беше в шпалир наредена по пътя за да оправдае парите (40 милиона) които се харчат за нея.

Както се казва, барабар Петко  с мъжете и аз се наредих заедно с архиреите от 11 православни църкви в атриума на голямата базилика за да посрещнем нашият патриарх

Както се казва, барабар Петко с мъжете и аз се наредих заедно с архиреите от 11 православни църкви в атриума на голямата базилика за да посрещнем нашият патриарх.

Нашият париарх Неофит облече празнично зелено наметало

Нашият париарх Неофит облече празнично зелено наметало.
Росен росен (нашият президент) най- рано пристигна от ВИПа. Злите езици казаха, че той не можал да заспи дали ще му дадат награда?Е нашата църква беше снизходителна към него и също го награди.

бившият ни премиер и цар на българите

След него пристига и бившия ни премиер и цар на българите.

банкнота от 250 лева

На тази банкнота от 250 лева той е изобразен като действащ държавен глава: ,,Монарх, на Царство България, който в съответствие с Търновската конституция е упражнявал тази функция чрез регенти поради непълнолетието си. Второ: Църковното помазание за цар е неотменимо и пожизнено и няма никакво отношение към държавното устройство и действащата Конституция. Според църковните канони един цар дори да не царува е носител на царското достойнство, щом е помазан за монарх.“(2)
Дали тогава е бил помазан с обикновен елей или с миро за цар?
Малкото сираче едва ли е обърнало внимание, когато му съобщили ,че татко му е починал и че той новият цар. Когато аз бях на 6 години (като него) една лелка ме попита дали искам да ходя на училище. Аз казах НЕ и благодаря на мойте родители, че ме оставиха да играя още една година! Но за малкият Симеончо , НЯМА НЕ ИСКАМ !

Гостите вляво и нашите владици вдясно седнаха да почакат нашият премиер ББ, но като видяха, че той не идва започнаха Божествената Литургия без него.

Гостите вляво и нашите владици вдясно седнаха да почакат нашият премиер ББ, но като видяха ,че той не идва започнаха Божествената Литургия без него.

Плиска

Божият народ беше сканиран от НСО посредата на литургията и тогава разбрахме,че пристига ББ. Той набързо се прекръсти и застана сред ВИПа.После привика президента и министъра на пътищата Лиляна на оперативка по време на литургията. Накрая с чуство за изпълнен ктиторски дълг благодари за наградата.

След литургията нашият патриах раздаде юбилейни ордени на знатните гости. Много журналисти бяха дошли за да присъстват на интронизацията на НВ цар Симеон II, но останаха разочаровани от изявлението му след получаване на ордена : “Така, както съм служил на Църквата и на Република България, възнамерявам да го правя и занапред”.

Плиска

Не е много трудно да се разбере защо Св. Синод призна отново Н. В. Симеон за достоен цар на българите: ,, Преди по малко от десетилетие същият цар като премиер си заложи авторитета и призна легитимността на Българската православна църква и нелегитимността на разколниците, които имаха подкрепата на премиери, президенти и на съдии, на черевени и на сини. Симеон Сакскобургготски разсече гордиевия възел на разкола и това няма да му простят всички разколници и антихристи. Нека той като пожизнено Величество да дава пример за служение на онези, за които нашият народ  е казал: „Пази, Боже, сляпо да прогледа“ .(3)

Най-щастливи  от ,,светата“ оперативка, бяха миряните Димитрови, след като от магистралите се отдели половин милион  за археологически разкопки  на голямата базилика в Плиска

Най-щастливи от ,,светата“ оперативка, бяха миряните Димитрови, след като от магистралите се отдели половин милион за археологически разкопки на голямата базилика в Плиска.

Плиска, Голямата Базилика

Първата крачка бе сторена към голямата мечта на проф. Божидар Димитров.Това е и наша надежда, на православния ни народ. който очаква отново да види великолепието на Голямата Базилика. Дай Боже! Благодарим Ти Боже ,че докато беше литургията под откритото небе ни спести проливния дъжд!
След литургията отново се отправихме пеша към паркинга, докато край нас профуча кавалкадата от черни коли на НСО.

Плиска

После потеглихме към центъра на град Плиска и след паметника на св. Цар Борис завихме по посока на Златна Нива към Двора на Кирилицата.

Двора на Кирилицата

Дворът на Кирилицата бе открит на предния ден от арменският поп и нашият владика дядо Йоан. Това е частен роден бизнес проект с хотел на арменци, турци и българи. .Входът е 4 лева, но днес беше безплатно.

Зад високия дувар е скрит паметникът на св.св.Кирил и Методий

Зад високия дувар е скрит паметникът на св.св.Кирил и Методий.

Поклоних се на св. цар Борис Покръстител, че ни вкарал  в цивилизования християнски свят.

Поклоних се на св. цар Борис Покръстител, че ни вкарал в цивилизованият християнски свят.

Благодарих  му още, че е дал убежище на св. Седмочисленици да  открият тук Преславската  книжна школа, която ни научи на четмо и писмо и как да се молим на нашия Бог

Благодарих му още, че е дал убежище на св. Седмочисленици да открият тук Преславската книжна школа, която ни научи на четмо и писмо и как да се молим на нашия Бог:
Боже пази България!


В двора са наредени Буквите от Кирилицата- хачкари изработени от червен туф в Армения.

В двора са наредени   Буквите от Кирилицата- хачкари изработени от червен туф в Армения

Надявам се, че един ден и Вие ще откриете своята буква.
Писа покръстеният Цветан Димитров, Спасов ден, 2015.
Снимки: Цветан Димитров

Литература:
1.Дякон Владимир Василик, СТРАШНЫЙ СУД КАК ПУТЬ КО СПАСЕНИЮ,Причины крещения князя Бориса Болгарского, православие.ру
2.Борислав Цеков, Църквата трябваше да награди дядо Добри, news.bg
3.Борислав Аврамов, Симфония, archangel.bg
Забележка: Спасов ден е Възнесение Господно,
понеже няма св.Спас :).

Публикувано в категория: П-У . Тагове: , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи