Луис Комфорт Тифани (1848 – 1933)

Луис Комфорт Тифани е роден в Ню Йорк през 1848 г. Той е американски художник, занаятчия, филантроп, декоратор и дизайнер, международно признат като един от най-изтъкнатите представители на стила ар нуво (art nouveau), със значителен принос към изкуството на стъклообработването. Син е на известния бижутер и основател на Tiffany & Co. Чарлз Тифани.

Тифани започва да експериментира с витражи през 1875 г. и е съосновател на компания за производство на стъкло в Корона, Куинс, Ню Йорк (1878 г.)
Когато разногласията между Тифани и неговите партньори довеждат до затварянето на фабриката, Тифани основава своя собствена фирма (наречена по-късно Tiffany Studios). В началото на 1890-те, той създава тип стъкло известено с преливащото се оцветяване, наречено “Фаврил (Favrile, неологизъм от латинската Faber (“занаятчия”))” и става световен лидер в производството на стъкло.

Фаврил е стъкло в преливащи се цветове и разнообразни форми, което понякога се комбинира с бронзови сплави и други метали. Фаврил придобива голяма популярност в Европа, където се превръща в ново модно течение.

Тифани витраж, 1893

Тифани витраж, 1893

Възхитен от стъклената витрина на брилянтния френски ар нуво дизайнер Емил Гале на Парижката изложба през 1889 г., Тифани започва да се интересува от издухано стъкло. От 1896-1900 г. той произвежда огромно количество изисканo фаврил стъкло с импресионистични ефекти. Неговите нововъведения го превръщат в лидер на движението ар нуво.

Тифани се впуска в производството на лампи, бижута, керамика.

Тифани лампа Водно конче

Тифани лампа Водно конче

През 1911 г. той създава един от големите си постижения- гигантска стъклена завеса за Двореца на изящните изкуства, Мексико Сити.

Един милион парчета от Тифани стъкло в завесатана сцената!

Един милион парчета от Тифани стъкло в завесатана сцената!

Подобно на баща си, Луис е Кавалер на Почетния легион. Той също става почетен член на Националното дружество за изящни изкуства (Париж) и на Императорското общество за изящни изкуства (Токио).

През 1919 г. той създава Луис Комфорт Тифани Фондация за студенти в своето луксозно имение в Лонг Айлънд, което е изцяло проектирано от него и по-късно продадено за финансирането на стипендианти.

Тифани умира в Ню Йорк през 1933.

Разгледайте колекцията от настолни лампи в стил ”Тифани”, полилеи, аплици, плафони на Platnata.com.

Публикувано в категория: Интересни творци . Тагове: , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи