Истинският вкус на бирата- CASK ALE

Замисляли ли сте се как се прави бирата? Обръщали ли сте внимание на съставките на съвременните бири? Колко типа бири мислите, че съществуват?
В следващите редове ще се опитам да хвърля малко светлина по тези въпроси, което може да накара някои читатели да се замислят каква бира да предпочетат.

Съществуват два начина за правене на бира: с горна и долна ферментация.

От древни времена хората са използвали горната ферментация (с бирените дрожди Saccharomyces cerevisiae, които в края на процеса се събират като пяна на повърхността на течността) за направата на бира. Когато не е имало хладилници, ферментацията при 15-20 ° C е била единствения метод за получаването на по-нетрайна, но много богата на вкусове и аромати, плътна бира, наречена “ейл”.

Долната ферментация е сравнително нов метод за правене на бира. Използват се бирените дрожди Saccharomyces carlsbergensis или Saccharomyces uvarum, които в края на процеса се утаяват на дъното. Ферментацията протича при температури 5-15 ° C. След това бирата се съхранява на 0° C и се обогатява с въглероден двуокис. Тази бира е светла, филтрирана, най-често пастьоризирана, с по-малко аромат, пие се силно изстудена и се нарича “лагер”.

Днес лагерът е най-разпространената бира по света, заради високата трайност и ниска цена. Повечето български бири са лагери.

BiraBar София, ул. Париж 8

По правило бирата се прави от вода, ечемичен малц, хмел (овкусител и консервант) и дрожди. Прочетете етикета на коя да е “българска” бира. Може досега да не сте забелязвали, че повечето марки съдържат по-евтини компоненти като царевичен грис, ориз, ръж или дори директно глюкозо-фруктозен сироп. Естествено, това не се споменава никъде, освен с дребен шрифт на етикета. :)

Напоследък в България започнаха да се появяват и по-екзотични бири: белгийски, британски и американски. “Крафт” бирата набира все по-голяма популярност по света, а все някога и у нас. Създават се малки пивоварни, които произвеждат бири, различни от лагер.

Какво е CASK ALE?

Каск ейлът е сварен с използването само на традиционни съставки, отлежал в бурето (където претърпява вторична ферментация) и сервиран от него (а не от бутилка). Това означава, че ейлът е свеж, жив, нефилтриран и с уникален вкус. Към бирата сервирана директно от бурето не се добавя въглероден двуокис, нито каквито и да е други химикали- натурална, жива бира, бижуто на пивоварната!

Съхранението на каск ейла в бара е сложна работа. Изисква се специално помещение, което да поддържа температура от 11-12 ° C и в което живите дрожди в бирата продължават да превръщат захарите в алкохол и CO2. Барманите трябва да следят развитието на бирата във всяко буре индивидуално, защото имат работа с шампанското в света на бирата.

Приблизително 24 часа след “отпушването” на бурето, вторично изтощените дрожди се утаяват на дъното му. Когато бирата е идеално бистра и всички аромати и вкусове са се балансирали, бурето се свързва с маркучи към ръчните помпи за сервиране на бара и оттам отива в чашите на ценителите.

BiraBar София, ул. Париж 8

Каск ейлът има различни проценти алкохолно съдържание, в зависимост от вида си.

Специалният битър, известен и като Бест битър и Премиум битър (Special/Best/Premium Bitter) има алкохолно съдържание : 3.8 – 4.5 %.
Типична марка е Fuller’s London Pride. Флагманът на пивоварната Fullers, това е най-продаваният ейл във Великобритания. Традиционен битър, известен с изключителния баланс между малц и хмел, с нотки на карамел и плодове. Цветът е от средно жълт до средно меден.

birabar1

Екстра специалният битър, известен и като Силен битър (Extra Special/Strong Bitter) има алкохолно съдържание : 4.6 % и нагоре.
Типична марка е Fullers ESB. Двукратен световен шампион, това е един от всепризнатите ейлове. Силен и плътен, ESB очарова почитателите си с мека горчивина и невероятен завършек. Цветът е от златист до тъмно меден.

Много важно е да се знае, че каск ейлът се съхранява и сервира на по-висока температура от лагер бирата. Бирата в чашата ви ще е с температура около 12 -13° C, вместо 7° C, но това е хладна, а не топла бира. Тази температура на сервиране най-добре подчертава богатия, узрял аромат и вкус на ейла.

Каск ейлът се смята за едно от чудесата в света на бирата. Той е черешката на тортата на изкуството пивоварене!

http://birabar.com/ Отвори врати първият традиционен английски микро пъб в сърцето на София – BiraBar.com . Това е първият бар в България, в който можете да опитате английски Cask Ale така, както се сервира в Лондон. Бирата е жива, непастьоризирана и без допълнителен въглероден двуокис! Налива се директно от бурето! От помпата тече London Pride и ESB.
Намира се в София, на улица Париж 8, на 10 метра от ъгъла с Дондуков.

Виж какви бири имат днес на крановете : BiraBar onTap

Наливната бира в България : onTap.bg

Автор: Марина Илиева
Снимки: BiraBar.com

Публикувано в категория: България, Лондон . Тагове: , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи