Нубия, Асуан: Круизът, обелиска и коптите (1)

Промоцията за ,,Круиз по Нил“ на Алма Тур през март 2006 беше примамлива (на половината от днешните пари). След отвличането и убийството на 62 туристи в Луксор през 1996г. хотелите в Египет бяха още полупразни.

Египет

Круизите започва обичайно от първият гранитен праг на Нил (Nile cataracts) при Асуан, откъдето тръгват надолу по течението до Луксор или обратно нагоре. Нубия се простира от първия праг на Нил до Асуан до шестия праг до Мерое в Судан. Асуан е главен град на северна Нубия, която днес се намира на дъното на Асуанския язовир в Египет. Друго е мнението на бившият депутат от СДС Васил Михайлов. На въпрос в предаването “Ку-Ку” какви са отношенията на България с несъществуващата държава Нубия, той уверено обясни, че са прекрасни и взаимноизгодни. И това можеш да очакваш от нашего брата!

Тогава Египет отчаяно се нуждаеше от туристи, както сега. Организацията на придвижването между градовете Хургада, Луксор и Асуан беше военна. Рано сутринта в 5 часа ни дадоха по един сандвич и бутилка вода и настаниха в един минибус-шест българи и Джими от Тексас. Дебелият американец беше с патерици, но вървеше неуморно! Благодарен съм му, защото прехвърли моите снимки от фотоапаратa ми на компютъра си и ги записа на диск. Колоната от коли се водеше от един пикап с картечница. Отзад ни следваше друг военен джип. Движението по пътя беше в конвой, еднопосочно и безопасно.

Египет

След 3 часа спряхме в един оазис да се поразтъпчем и се запознаем с местната флора (фурми и захарна тръстика) и фауна (камили и кози).

Египет

Среща на цивилизациите.
Детето на бедуините стоеше мълчаливо, докато малкото европейче хленчеше за сладолед. След снимката дадохме по долар само на детето на пустинята.

Египет

На всяко кръстовище имаше пост с войници с черни униформи със сериозен вид под палещите лъчи на слънцето. Слава Богу за наш късмет не срещнахме терористи, а дружелюбни мюсюлмани араби.

Египет

Минахме транзит през храма в Луксор, като си обещахме на връщане след края на круиза да потърсим къде е вторият обелиск.
Докато бродехме из магазините по слънчевия бряг на Хургада, някои търговци като виждаха кръстчето на врата ми, гордо запретваха ръкава си.

Египет

Това е татуировката с кръст, която се прави при кръщенето. Тя е отличителен белег на коренното население на Египет – коптите. Те са 10% и са над 10 милиона от населението на Египет.
След свалянето на президента Мурси през 2013, Мюсюлманските братя“ се опитаха да разпалят свещенна война срещу коптите като запалиха и разграбиха над 50 църкви.

Египет
Пожар в коптската катедрала „Дева Мария” във Фаюм.

Египет

Но египетската армия отново взе под закрила християните, църквите и музеите. Християството в Египет има дълбоки корени. Тук Святото семейство на малкия Исус намира убежище след бягството от Палестина.

Египет

Според легендата Коптската православна църква е основана от евангелист Марко.

Свети апостол евангелист Марко

Свети апостол евангелист Марко бил поставен за епископ в Александрия, където заради неговата проповед за Христа, идолопоклонниците го свързали, влачили го по камъните на градските улици и го пребили. В това време му се явил Господ Иисус Христос, Който го призовал към небесната слава и апостол Марко Му предал своя дух на 25 април 68 година.

Хитрите венецианци откраднали мощите на светеца от Александрия като ги изнесли в кош покрит със свински пържоли. Кой мюсюлманин би се докоснал до този товар? Аз не съм и се поклоних на тях в в катедралата ,,Сан Марко“ във Венеция.

Коптската православна църква е разпространила християнство нагоре по Нил в Нубия. Чак през 1323г. християнското нубийско царство Макурия в днешен Судан приема исляма. Нагоре по Сини Нил ще стигнем до нейни чада Етиопската и Еритрейската православни църкви.

Египет

Асуанският пътнически терминал за круизните кораби. След още 3 часа пристигнахме на нашия модерен кораб. Екипажът ведро ни посрещна и настани по каютите.

Египет

Върху леглото ни беше кацнала двойка лебеди аранжирани от хавлиени кърпи. След дългото пътуване, прашен и потен веднага влязох в банята. С първото ми докосване до крана, изригна воден фонтан, който набързо ме окъпа. Веднага дотърча главният механик с голям френски ключ и затегна кранчето. За наша изненада кранчето беше наше родно производство от Видима, както и тоалетната чиния от Идеал Стандарт, Севлиево! Освежен, окъпан и преоблечен хапнах една салата с вкусни домати отгледани под египетското слънце. Пристигна нашият гид, който говореше руски и ни предложи разходка с файтон или с платноходка. Но първо се отправихме към прочутия Недовършения Обелиск (Unfinished Obelisk).

Египет

Кварталът в края на града, където някои къщи бяха без покрив. Защо? Защото тук вали дъжд, веднъж на 10 години. Вляво е кариерата, където лежи обелиска.

Египет

Недовършеният розов гранитен обелиск.
Всяка уважаваща се имперска столица като Рим, Париж, Лондон, Истанбул и Ню Йорк има по един оригинален обелиск. Македонска правителствена делегация беше на официално посещение в Нубия. Водеха се разговори да се отпусне рушвет за довършване до края на 2014 на обелискът поръчан от Александър Велики и той да се тури в центъра на Ню Скопие. Александровият обелиск ще стърчи на 42 метра и ще има тегло 1200 тона. Бая тегло ще има, дръж се земьо македонска! И това можеш да очакваш от братята македонци! :).

Египет

Тук на брега на Нил през 2006 в Асуан(Aswan, Assuan) бе завършена огромната коптска катедрала на Архангел Михаил (Archangel Michael’s Coptic Orthodox Cathedral).

Египет, Асуан

Водонапорната кула конкурира по височина божия дом.

Египет, Асуан

За Великден 2013 Асуанска православна катедрала е препълнена. Правилото е мъжете се да се молят вляво, а жените са отделени с преграда вдясно, за да не разсейват нас грешните по време литургията.

Египет, Асуан

Елегантната камбанария е стилизирана като древен обелиск. След като запалихме по свещ, техният патриарх Шенуда (Pope Shenouda III) ни благослови от високо. През 2012 той почина, но изборът на нов патриарх не се забави.

Египет, Асуан

Новият коптски патриарх Теодор II (Tawadros II) бе определен чрез жребий от едно дете със завързани очи. Така струва ми се, че божията воля е по ясна. С божията помощ стигнахме до тук и нека се поздравим с Хритос Воскресе!

Египет

Автор: инж. Цветан Димитров, Марков ден, 2014
Снимки: Цветан Димитров

Публикувано в категория: Египет . Тагове: , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Един коментар

  1. Изпратен 16.05.2014 на 12:09

    Супер, само една забележка. Къщите са без покрив, защото не плащат данъци. По това можеш да познаеш богаташите:)

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи