Буенос Айрес

Квартал Сан Телмо –сърцето на Буенос Айрес

Най-стария квартал, свидетел на основаването на Буенос Айрес носи дългото име „Сан Педро Гонзалес Телмо” или накратко „Сан Телмо”. Кварталът е живото сърце на аржентинската столица – неговите колониални сгради, приютили кафенета и ресторанти, малките китни площади и тесни улици бързо стават очарователни за пътешественика, решил да посети Аржентина и както повечето стари градове, скрити в центъра на мегаполисите, разказва най-старата история на първите заселници, записана по каменните стени, фонтаните и забравените от света мътни стъкла по таванските етажи.

Да отидеш в Буенос Айрес и да не посетиш Сан Телмо е като да отидеш в Рим и да не видиш папата. Сан Телмо е оживен от тангото, което се танцува направо на улицата и притежава неповторимата атмосфера на квартал на артистите.

Буенос Айрес

Буенос Айрес

Някогашните складове за вълна и кожи, край които намерили дом първите постоянни заселници – робите, са отстъпили място на двуетажни те домове, построени в колониален стил. Сан Телмо е бил за кратко предпочитан квартал за заможните жители на града – по време на епидемията от жълта треска, отнела живота на десет хиляди човека, районът опустява и оцелелите жители се преместват в по-модерния квартал Барио Норте. По време на двете световни войни и 60-те години на миналия век кварталът става най-мултикултурния район на Буенос Айрес, като приютява емигранти от Италия, Германия, Великобритания, Русия и други краища на света. Днес той има статут на туристическа забележителност и усилията на местната община са в посока обновяване на района и съхраняване на традициите.

Екскурзия в Аржентина и Бразилия – Буенос Айрес – Игуасу – Рио де Жанейро (24 ноември – 06 декември 2013)

И ако друг квартал на Буенос Айрес със артистична слава – Палермо е съвсем „хипи”, Сан Телмо се хвали с повече стил и артистизъм, не само в областта на изкуството, но и на кулинарните достижения, които в Аржентина достигат сериозни величини в областта приготвяне на печено месо и барбекю.

Аржентинското „асадо” (барбекю), съчетано с местните зеленчуци и прочутото аржентинско вино правят от една вечеря специално гурме преживяване. Пресни плодове и прочутия чай „мате” ще завършат вечерята ви, придавайки й истински екзотичен привкус.

Ако решите да хапнете набързо, като същински аржентинци, престрашете се и си вземете чорипан (наденица в хлебче) и бира; залейте наденичката с гъстия чимичури (чеснов сос с още много подправки) и се въздържайте от целувки в следващите два часа. По улиците на Сан Телмо се продава и вкусен сладолед. Бар Краков може да се похвали с впечатляваща колекция от бира и меню с коктейли и европейска храна. По време на футболната лудост в Аржентина, барът е пълен с футболни запалянковци, които гледат напрегнато мачовете на големи екрани.

Кварталът е приветлив и за тези, които не говорят испански, тъй като говори универсалния език на танца. Аржентинско танго, чувствено и страстно или безумие и лудост от ритми, се танцува в много от ресторантите, баровете и заведенията в Сан Телмо, както и в специални школи, в които сте добре дошли да опитате движенията на тангото на негова родна земя.

Всеки август в Буенос Айрес се организира световен шампионат по танго, като през последните седем години, победителите неизменно са аржентинци, въпреки участието в тазгодишния фестивал на 500 двойки от 37 различни страни. Тангото е едно от най-значимите културни наследства на Аржентина и неговата популярност по цял свят привлича професионални танцьори и любители на неговия ритъм от цял свят.

В Сан Телмо можете да видите истинско танго шоу, поставено от професионалисти, на площад Лезама, площад Дорего, в „Стария склад” (Viejo Almacén) или в прочутия бар Сур, в който танго са гледали Лайза Минели, Шон Конъри, Марио Варгас Льоса и Кристоф Ламбер. Уроци по танго можете да вземете в просторната зала Марипозита или в културния център Торкато Тасо, в квартала.

Много ресторанти предлагат пакет (вечеря + танго шоу) на стойност от около $30 на човек.

Популярността на Сан Телмо го прави трудно проходим от тълпи, които пълнят улиците му през почивните дни, така че не ви препоръчваме да го посещавате в събота и неделя, ако не обичате шума и глъчките. Този съвет е нож с две остриета, тъй като най-интересните събития в Сан Телмо се случват именно през уикенда – улични представления, танго вечери и множество сергии с типично аржентински сувенири, иначе казано – битак. Така че, преценете сами плюсовете и минусите на деня, в който сте избрали да разгледате квартала.

През седмицата посетете пасажът Ла Дефенса (намира се на едноименната улица) с неговите антикварни магазини или Ел Солар де Френч – в някогашния дом на Доминго Френч ще намерите магазини за сребро и кожени изделия.

В Сан Телмо се намира и известната Manzana de las Luces или „Светещия блок” – дом на няколко религиозни, образователни и културни институции на Буенос Айрес и Аржентина. Името на сградата идва от нейната функция – тя е ключова за развитието на образованието и културата на Буенос Айрес и ролята и „да осветява” й е донесло това нарицателно. Мрежа от подземни тунели свързват сградите още от времето, когато йезуитите я построили за своя главна квартира. Църквата Сан Игнацио, част от комплекса е отворена за посетители.

Тур сред историята на Аржентина и Буенос Айрес можете да направите и в Историческия музей, който се помещава в квартала, но имайте пред вид, че надписите на експонатите са на испански.

Автор: Александър Тур

Публикувано в категория: Аржентина . Тагове: , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи