Китай – град Сиан

Много се е писало за необятния Китай и неговите хиляди чудеса – паметници, артефакти, произведения на изкуството и културни достижения, белязали цялата човешка история, но днес искаме да ви разкажем за град с историческо значение, разположен в сърцето на страната – Централен Китай. Името му е Сиан (или Чан Ан, Хси Ан). Китайците казват: „Ако не си бил в Сиан, значи не си бил в Китай”.

Сиан

Сиан

Град Сиан е столица по времето на 13 китайски династии с цели 73 императора и е една от четирите древни столици на Китай. Неговото разположение позволявало на управляващите да контролират страната така, че единствено пограничните райони да играят роля на най-отдалечена спрямо столицата провинция и да реагират навреме при нападение. То го спасява и по време на Втората световна война, когато поради своята отдалеченост от Япония, градът преживява минимални загуби от бомбардировките. Много се е инвестирало в това Сиан да е представителен за императори и царски особи и макар по време на комунистическата революция много от историческите паметници да са били погубени, духът на града не е бил сломен. Градът е играл важна роля в Пътя на коприната.

Посетете Китай с един Обиколен Тур на Китай, който преминава през Сиан.

Като всеки по-голям град, климатичните и географски условия са подпомогнали неговото основаване – умерен климат (подобен на този в България, с 4 сезона, топло лято и относително студена зима, но за разлика от нас, влиянието на мусоните повлиява климата до лек субтропичен с висока влажност), южния край на града „опира” в полите на планината Кинлинг, а от другата му страна на север преминава река Вей.

В Сиан има много за разглеждане, ще започнем с Камбанената кула, символ на града, възвисяваща върху своята постройка от тухли и дърво, една от най-големите камбани в Китай – „жингин”, тежащ 6 500кг, висок 2.47м и изработен в далечната 711 година. Кулата се намира в центъра на града.

Камбанената кула

Камбанената кула

Тук се намира и най-дългата градска стена в света – малко над 13 километра. Подобно на Великата китайска стена, тя е изградена така, че по нея може да се върви и дори да се кара велосипед (предлагат се под наем, но трябва да сте внимателни при дъжд, тъй като камъните са опасно хлъзгави). Всяка година през ноември по стената се провежда маратон. Близо до една от портите на стената се намира музей с калиграфии.

Древната стена на Сиан

Древната стена на Сиан

Градският исторически музей съхранява предмети от над три хиляди-годишната история на Сиан и е много посещаван, поради което дневния лимит е до 6000 посетители. Ако отидете достатъчно рано, можете да вземете и безплатен билет и да видите отлично запазена и богата експозиция още от неокаменния век.

Историческият музей

Историческият музей

Две пагоди са от особено значение за Сиан, тъй като съхраняват сутри (записи) и статуетки на Буда от 600-ната година на новата ера – това са пагодите на Голямата дива патица и на Малката дива патица. Край тях се разполага парк с красива зеленина. И двете пагоди са разрушавани, правени отново и реиновирани след редица разрушения.

Богът на литературата

Богът на литературата

Непременно посетете Гората от стели (каменни плочи, най-често възпоминателни) в музея на Сиан Бейлин. В неговите седем зали ще видите изключително многообразие от плочи и паметници, носители на много историческа информация предадена чрез средствата на изкуството – скулптура, калиграфия, живопис и други. Сред стелите най-популярна е Несторианската стела от 781-ва година, документираща над 150 години китайска история.


Любопитната и история (преместена е в Гората от стели след неуспешен опит на датски учен да я „придобие”; неговите опити да продаде нейна реплика на Британския музей и на музея Метрополитън в Ню Йорк също са забавно четиво) прибавя към интереса, който кара много туристи да я посещават и снимат. На място можете да закупите и мастилени принтове от стелите.

Сиан

Сиан

Най-популярната и предизвикваща огромен интерес към града забележителност на Сиан е гробницата на Теракотената армия, огромна войска от скулптури в човешки ръст, част от мащабен некрополис, за който учените дават оценка, че едва 1% от неговите тайни и съкровища са предмет на досега направените разкопки. Все още остава неотворена гробницата на императора, скрита в близкия хълм, разположен до огромната подземна пещера, в която са открити войниците. Една от причините е голямото количество живак, което съпътства разкопките и за който се предполага, че е причина за смъртта на императора, заповядал изграждането на некрополиса.

Нова година в Сиан

Нова година в Сиан

Днес Сиан е един от 13-те най-бързо развиващи се мегаполиса в Китай, културна столица и център на регион, успешно съхранил богатото си културно-историческо наследство. Преди две години в града започна работа метро, което макар частично завършено, позволява по-лесното придвижване из него.

Автор: А.Т.
Снимки: А.Т.

Публикувано в категория: Китай . Тагове: , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи