Мадейра – с вкус на вино

Преди около 600 години първите португалски кораби, впуснали се в надпредвара със западния свят в откриването на нови територии и колонии, спрели на брега на покрития със зеленина остров Порто Санто и поблагодарили на Бог за закрилата от отминалото ги корабокрушение. При второто си завръщане португалците приближили мястото, което първоначално им се сторило като тъмен облак на хоризонта, за да видят по-големия остров от архипелага, който кръстили Мадейра.

Мадейра

Мадейра

Не минало много време, когато на острова се заселили и първите колонизатори. Няма сведения по онова време да са попаднали на местни жители, въпреки, че островът, със своето местоположение е служил за последно убежище на корабокрушенци и повод за легенди в историята на английската аристокрация, според една от които двама влюбени намерили подслон и спасение на остров с приблизителното описание на Мадейра.

madeira

Първите колонизатори донесли със себе си португалския бит и тогавашните удобства на цивилизацията, като буквално извоювали от зеленината на джунглата своето първо селище, изсичайки част от гората, покриваща южното крайбрежие.

Но златното време, което прославя острова и го поставя и до днес високо в списъка с предпочитани места за почивка, настъпва след като производството на захар се премества в новите колонии Бразилия и Сао Томе и Принсипи, а за острова остава производството на вино. Непродаденото количество вино, изпратено до новооткритите земи на Америка, под въздействието на постоянното вълнение и топлина се завърнало във вид на превъзходно десертно вино и скоро всяко по-важно събитие било отпразнувано с бутилка Мадейра. Ще го видите в чашите, които държат политиците, подписващи Декларацията за независимост на САЩ, ще го срещнете на масата по повод голям семеен празник на аристократичен род (по света има бутилки с мадейра на повече от 200 години) и ще го срещнете да се споменава в литературата от 18 век.

Мадейра

Мадейра

Самото вино е със сладък вкус, както повечето десертни вина и таи романтизма на отминалите дни, като при поднасянето и съхраняването му се спазват правила и малки ритуали, какъвто е поднасянето на бутилката от ръка на ръка по посока на часовниковата стрелка.
Мадейрата, заедно със своите събратя порто, малага, марсала, шери и още представители на ликьорите и десертните вина днес е в немилост поради общата тенденция вината да са предпочитани ако са по-леки и с по-ниска степен на сладост.

Една от особеностите на добрата мадейра е промяната на вкуса наред с отлежаването на виното. От най-добрите сортове се прави т.нар. „винтидж мадейра” – ретро вино, което престоява минимум 20 години, преди да се консумира. Под влияние на слънчевата топлина, концентрацията на киселини, захари и алкохол, наред с уникалните спектри на вкуса се променят и подобряват и преди виното да достигне пределна концентрация, която го прави негодна за пиене, то се преточва и запечатва, така че развитието на по-бързите процеси спира, за да даде път на същинското отлежаване. Случва се бутилка Мадейра, на повече от 30 години да е негодна за пиене в деня след отварянето й и да се налага да престои поне ден, преди да стане подходяща за консумация, а веднъж отворено, виното не се разваля бързо, така че можете да му се наслаждавате със седмици напред.

Мадейра

Мадейра

Ще познаете мадейрата по почерковата тъмна бутилка от зелено, почти черно стъкло, на което се отпечатва годината на производство, степента на алкохол и други данни за виното. Този естествен дизайн на контраста между тъмното стъкло и белите, писани на ръка букви (ако бутилката е винтидж мадейра) прави виното подходящ подарък и за най-претенциозния получател.

Но какво е мадейрата, ако не разкажем за острова, който се радва на категоричен туристически интерес не само от страна на обикновения посетител, но и като чест домакин на ВИП туристи и посетители, сред които принцове и принцеси от западните монархии и арабския свят, писатели, актьори, музиканти и известни политици. Столицата на Мадейра – Фуншал е родно място на футболиста Кристиано Роналдо и порт за круизните линии прекосяващи Атлантическия океан между Европа, Южна и Северна Америка и Африка – сериозен трафик от туристи, които ежедневно посещават острова.

Мадейра

Мадейра

По своемо уникален, Мадейра е сред малкото тропически европейски острови, на които времето е със средиземноморски мек климат, много слънчеви дни, средна годишна температура от около 20 градуса и дори различия в полза на разнообразието, като това например, че в северната част на острова, със стръмните скалисти брегове е по-студено и влажността – по-висока спрямо южните склонове, сред които е построена и столицата Фуншал.

Има поне три причини, заради които си струва да отидете там.

Пръвата е необикновената красота на Мадейра, непреувеличена и автентична. Зеленината е навсякъде, а островът с право е наречен „Остров на цветята”, „Перлата на Атлантическия океан” и още много сравнения, които описват отлично мястото като впечатляващо красиво.

Мадейра

Мадейра

Фестивалите на Мадейра създават изключителна атмосфера за почивка и празнуване. От уюта на високите тераси на крайбрежните хотели можете да се наслаждавате на огнените залези в почти религиозна тишина, докато само на крачка от вас, шумът и веселото настроение по време на Фестивала на цветята, или дните на Колумб, празниците на ретро колите, Фестивалът на виното и още много празнични поводи ще ви изкушат да се впуснете във вихъра на празника.
Отпразнуването на нова година на Мадейра с прочутите фойерверки и светлинно шоу е признато сред рекордите на Гинес.

Разходките из острова имат своето място сред предпочитанията на привържениците на природните красоти. Остров Мадейра е „насечен” от левади – покрити канали, свързващи двата края на острова, край които разходките са вълнуващо преживяване сред природата. Пътуването с лифт до върха на хълма Монте ще ви изправи пред спираща дъха гледка към скалистите заливи и градът Фуншал от птичи поглед.
При лошо време пейзажът също е впечатляващ. Кълба от топли мъгли се вият около скалите и червените покриви на града проблясват пред синевата на морето, опряло хоризонта.

Автор: Александър Георгиев
Снимки: Александър Георгиев

Публикувано в категория: Португалия . Тагове: , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Един коментар

  1. Deleva
    Изпратен 23.03.2013 на 3:59

    Прекрасно.Искам да съм там и да се чукна с чаша МАДЕЙРА

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи