Албания – май 2011 (част 2)

Този пътепис участва в конкурса “По света” 2011
Подкрепете автора, като гласувате с фейсбук бутона “харесва ми” в края на статията. Вашият глас има значение за наградата на публиката!
***
Към Албания – май 2011 (част 1)

Вльора
Пристанище, курорт, историческо място, където през 1912 г. се обявява независимостта на Албания от Османската империя. Подобно на Тирана и Дуръс също има две лица.

Джамията Мурадие е построена през 1452 г. от известния османски архитект Коджа Мимар Синан ага. Смятан е за най-значимият строител в историята на османската архитектура. Проектирал и построил над 300 сгради. Най-известна е джамията „Сюлеймание“ в днешен Истанбул, а за негов шедьовър се приема „Селимие“ в Одрин. По-известни негови сгради в България са джамиите „Баня баши“ и „Коджа дервиш Мехмед паша“ – днес църквата „Свети Седмочисленици“ в София. На фона на сградите в Истанбул и Одрин тази изглежда като детска играчка.

Тръгнахме от Вльора към Саранда. За пореден път съжалих, че не можем да спрем и да снимаме, да снимаме докато се подпали фотоапарата. Пътят минава на 1000 м надморска височина през прохода Логара на планината Логара. Това беше най-красивата част от пътуването, невъзможни завои за този голям автобус, фантастични гледки, дива истинска красота.

Ето пътя, по който слязохме, в далечината се вижда Адриатическо море.

Много ми се иска да кажа голямо Благодаря! на двамата шофьори Николай и Тони – изключителни професионалисти.

Полека-лека слязохме до залива Порто Палермо, и отсреща на полуостров се издигаше крепостта на Али Паша. Твърди се, че затворил строителите в крепостта и ги обстрелвал от кораб, за да види дали строежът ще издържи. В друг източник прочетох, че е по-вероятно крепостта да е строена от венецианците.

Съвсем сигурно е, обаче, че наблизо в скалите е скривалището на едната от двете албански подводници. Входа се вижда, подводница – не, то нали затова е скривалище.

Саранда

Отсреща е остров Корфу – моята детска мечта свързана с един любим автор Джералд Даръл.
Като изключим прекалено многото хотели, Саранда изглежда приятно място.

По пътя към Бутринт в залива се виждат много мидени плантации.

Бутринт
Античен и средновековен град, национален парк – част е от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Възниква преди 2500 години като гръцка колония на жителите на остров Корфу. Има данни,че Бутринт е населяван още през 8-и век преди Христа. Разположен е на място, естествено защитено от Адриатическо море, езерото Бутринт и река Павла. След навлизане на християнството се оформя като един от първите християнски центрове на Балканите. През средните векове Бутринт е владян от византийци, нормани и венецианци. В края на 18-и век вече е малко рибарско селище.

Древния град е разположен в парк от 200-годишна гора и разходката е много приятна.
Може да се разгледа амфитетъра или Одеон, чиято сцена е покрита с вода, тъй като целият полуостров потъва с 3 мм годишно и тази част вече е под морското равнище.

Интересен е Баптистерият, като колоните са от черни вулканични скали, явно с чуждоземен произход. Подът е с красива мозайка, временно покрита с пясък, има проект да се положи прозрачно покритие.

Впечатляваща е и византийската базилика. Също с мозайка по пода, която ни беше показана тайно и само за нас.

Прекрасният нимфеум е бил облицован с мрамор, а в 3те ниши е имало статуи.

Солидна крепост със 6 порти е защитавала града. Открити са Лъвската порта, Водната, наречена така, защото над стената е минавал акведукт и още една.
Разкрити са около 20 % от града и разкопките продължават. Градът е възникнал около водоизточници, каптажи и кладенци, предполага се, че след земетресение изчезва водата и градът запада.

Отсреща е поредната крепост на Али Паша.

До там се стига с „ферибот”.

Бутринт ни хареса повече от Аполония, макар че всяко място има своето очарование.

Гирокастра
На гръцки името означава Сребърна крепост. Освен родно място на Енвер Ходжа, градът-музей е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Според Уикипедия е основан като византийска крепост. В дълги периоди през средновековието е бил българска крепост и в него са живели българи.
Сега голяма част от населението в този и близките райони са етнически гърци.
Разказаха ни, че в цяла южна Албания те имат право на гръцко поданство и при такова – на пенсия от Гърция около 300 евро на човек. За сравнение средната пенсия в селските райони е около 50 евро. Сега, заради кризата гърците проучили кои от получаващите помощ са семейства и решили сумата да се промени на 300 евро на семейство, в резултат на което пенсионерите масово се развеждат, за да запазят парите, хитруване по балкански. Незнам дали е истина.

Градчето е приятно, има атмосфера – османско-гръцковата, с чаршия, дюкянчета и сокаци с калдаръм. Някои къщи са на 300 години с покриви покрити с плочи.

Крепостта от 13в. над града е внушителна и като музей на оръжията е пълна с пленени оръдия. Може да се види американски самолет свален от албанската армия през 1949 г. и един италиански мини танк. Четох, че от този модел танкове са били произведени само 600 броя, а днес има запазени само 20.

С това пътешествието ни почти завърши. Предстоеше досадно пътуване през Гърция до дома.

Нещо като изводи:
Който очаква да види крайно изостаналата Албания е закъснял. Ще види България преди 10-15 години.
Като цяло, ако е имало изненади по време на пътуването – бяха по-скоро приятни.
Не преживяхме културен шок.
Албания върви по пътя си и изживява собствения си пубертет.
Строят много и от всичко, и магистрала.
Строят хидроцентрали и се готвят да изнасят ток.
Зеленчуците имат вкус.
Колите не са само Мерцедес, автомивките наистина са навсякъде.
Албанския език няма аналог в света.
Въртят глави за „да” и „не” също като нас, на боба викат фасул.
Има още много какво да се види, най-вече природни красоти.
Агенцията се беше постарала да се чувстваме добре и да видиме много.
За да се насладите на Албания тръгнете с открито сърце, отворени очи и без предразсъдъци. Това не е дестинация за сноби.

Автор: Йолана Колева
Снимки: Йолана Колева

Конкурсът за пътеписи на Poblizo.com – “По света” 2011 е подкрепен от Jabse.InK

Jabse.InK : Публикувай своята история! Сподели с повече хора интересните, популярни статии!

Публикувано в категория: Албания, Конкурс за пътеписи "По света" 2011 . Тагове: , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Един коментар

  1. нина кинова
    Изпратен 26.07.2011 на 10:52

    Благодаря за разходката из Албания. Много ми допадна премерения тон, изчистения от емоции разказ, което ми даде възможност да си представя нещата максимално обективно и да погледна отвътре съвременна Албания. Още веднъж благодаря.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи