Пътуване към началото

Този пътепис участва в конкурса “По света” 2011
Подкрепете автора, като гласувате с фейсбук бутона “харесва ми” в края на статията. Вашият глас има значение за наградата на публиката!
***
С патриотичния урок на Паисий в съзнанието и с възрожденско чувство в душата пътувам към българската Троя. Така специалистите наричат Плиска и Преслав- местата, свързани с началото на историята ни като държава.

Плиска– просторно, светло, тихо, красиво място е избрал Аспарух за първата ни столица. В далечината се виждат Шуменското плато, Мадарските скали. Скътана в подножието на близките възвишения е старата Плиска. По тези места човек придобива особено усещане за история. В тишината като че ли отеква конски тропот, призрачно покрай теб сякаш преминават старите българи. Трупат се асоциации от учено, четено на книга, гледано на филм….Но най- истинско е да усетиш живата земя под краката си, да докоснеш истинския камък-останалите основи на старинните дворци, базилики, църкви.

pic_1484

Организираното начало на археологически разкопки, опазването и популяризирането на българското културно-историческо наследство не само на Плиска, а и на Преслав и Мадара започва след 1924 г. Тогава Карел Шкорпил става инициатор за основаването и пръв председател на Археологическо сдружение “Българска старина”. Заслужено точно сред старините в Плиска се намира днес гробът на този голям чешки археолог и приятел на България.

pic_1492

Натрупана тишина от вековете. Особено чувство към историята. Времето на най- силната ни стара култура. Преслав! Ето го мястото на Златния век!

Пристъпваш в пространството на Симеоновия дворец и сякаш чуваш словата на старобългарския книжовник. Върху останалите каменни основи се опитваш да наслагваш описанието на гордия Йоан Екзарх:” Когато някой плебей и беден чужденец дойде отдалеч към придворните кули на княжевския дворец и ги види, той се чуди. И като пристъпи към вратите, чуди се и пита, а като влезе вътре и види от двете страни постройки, украсени с камък и нашарени с дърво и прочее- удивява се. Като влезе пък в двореца и види високи палати и богато украсени отвън църкви с камък, дърво и багри, а вътре с мрамор и мед, сребро и злато, не знае с какво да ги сравни, започва да губи ума си и им се чуди”/ “Шестоднев”/.

Потопен в магията на миналото, отпускаш въображението си и можеш да си представиш и самия княз:”…седнал в мантия, обшита с бисер, със златен наниз на шията, с гривна на ръцете, препасан с кадифен пояс и увиснал на бедрото меч, а от двете му страни седнали боляри със златни огърлици, с пояси и гривни ……..”. Блажен е този, който е виждал всичко това, докосвал се е до величието, сътворено в онези златни времена.

Мадара– друго магическо място! Особена енергия витае в подножието на скалите,

pic_1499

а още- по величествено е преживяването да си горе на платото. Изкачените 555 стъпала са стъпки на победата на духа над физическото усилие. Космическо е усещането на “покрива” на Мадара. И до днес конникът пази тайната си защо и как е останал там на скалата… Красиви са разказваните легенди за това. До нас са останали само материалните и духовните знаци на това време- запазени по свещената земя, съхранени в музейни експозиции, описани в исторически изследвания и т. н.

Специалистите имат своите научни теории и версии за съхранението на разкопките. Трудно и бавно се извършват археологически изследвания. Отминаващото време, природните условия затрудняват опазването на старините. Дали опазеното да се съхранява в сегашния си вид, дали е целесъобразна възстановката на строежите? Любопитно, вълнуващо би било да се видят старините в тогавашното си великолепие… Алеко бил ненаситен да гледа красота, не му е стигало великолепието на гледката на Ниагара и си е мислил как ли би изглеждала тя при лунна светлина! Как ли биха изглеждали старите Плиска и Преслав, възстановени в старинния им блясък, нощем огрени с причудливи тайнствени отблясъци… И колко повече гордост за нас, българите. Какво достойнство, че имаме всичко това…

Откъсваш се от динамиката на днешния ден и попадаш сред тишината на историята. Много чужденци трябва да видят тази горда българска земя. И много млади българи трябва да идват по тези места.Тук историята се учи наживо, запомнящо се.

Желанието да сме по тези места е проверка на патриотичното ни чувство. Сладостта от вкуса на времето, мирисът на старина са особени усещания. В днешния ни забързан делник ни е много необходима глътка български дух. За самочувствие!

В близост до останките от старите поселища живеят днешните българи- хората на 21 век. Дали те са повече българи и патриоти от тези, които живеят из другите краища на страната? Не може у тях да не е жив гордия дух на основателите, отива им да са силни, истински потомци на старите българи. У нас са съхранени много знаци на историческото ни духовно величие, но магията на земята на Плиска, Преслав, Мадара е, че тук е началото. Оттук е започнала България!

Като съвременен човек, обсебен от съвременните технологии и Интернет комуникации, връщайки се от вълнуващата историческа разходка, сядам пред компютъра. Любопитна съм как за света са представени тези обекти. Google Earth и с мишката в ръка започвам виртуалната си разходка по същите места- информация, снимки. Да, същите обекти, но… Отново си спомням мъдрите слова на старобългарския книжовник в «Шестоднев»: .»….собствените очи не лъжат никога,……те са най- верни». Нека всеки да отиде и да види , и да разказва, че и други да отидат и да видят…

Автор: Валентина Райкова
Снимки: Валентина Райкова

Конкурсът за пътеписи на Poblizo.com – “По света” 2011 е подкрепен от Jabse.InK

Jabse.InK : Публикувай своята история! Сподели с повече хора интересните, популярни статии!

Публикувано в категория: Конкурс за пътеписи "По света" 2011, П-У . Тагове: , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Един коментар

  1. Валя Райкова
    Изпратен 28.07.2011 на 10:16

    Благодаря на всички любопитни читатели от първия час на публикацията. Дано да са малко тези, които не са били по описаните свещени български места. Заслужава си да отидете!
    Обещавам ви да ви “разходя” и из европейските забележителности.
    Благодаря и на останалите автори за възможността да пътешествам по места, където не съм била, или да си припомня приятни впечатления и преживявания от вече видяно и от мен.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи