Трева и колела по холандски! или 10 признака, че си в Холандия

Този пътепис участва в конкурса “Къде бях? Какво видях?”
Подкрепете автора, като гласувате с “харесва ми” във фен страницата на Poblizo.com (необходимо е да сте рег.фен).
Вашият глас има значение за наградата на публиката!

Може би повечето от Вас биха си казали – „Ха, Холандия, всичко и знам аз на нея!”, но надали знаете, че холандците най – много обичат да ядат от стена или че пияни се прибират по четирима на едно колело, или че празнуват една седмица рождения ден на своята кралица, който е най – важният празник в страната?

Холандия

Холандия

Да точно така – от стена, не на маса. Въпросното заведение, което е типично холандско, предоставя своите крокети и хамбургери в стъклени отвори, приличащи на пощенски кутии като в някой български вход и единственото, което трябва да направиш е да пуснеш съответната сума в малкия отвор до прозрачната кутийка и да извадиш това, което те наричат „храна”, а събитието около „рождението”(тъй като тя е родена на 31 януари) на кралица Беатрикс се случва около 30 април и е повод за масови празненства, свободни пазари, обличане в оранжев цвят, който е националният, и повод за много бира.

Холандия

Холандия

Идеята е за съвместно честване на всички в Холандия, независимо дали са нейни граждани.

Всичко започнало през далечната 1885 година на 31 август, когато бил рожденният ден на тогавашната принцеса Вилхелмина. От 1949 година, когато кралица Юлиана се възкачила на трона, празникът се преместил на 30 април и останал на този ден като признателност на сегашната кралица Беатрикс към нейната майка.

Много хора от различни страни избират да посетят Амстердам по това време на годината, защото е изпълнен с дъги от цветовете на лалетата и изпълването на тясните амстердамски улички с хиляди „оранжеви” хора. Този празник показва не само почитта на холандците към своята кралица, но и чувството за обединеност на нацията.

Разбира се това, което се набива на пръв мирис в Амстердам, независимо дали е „Денят на кралицата”(Koninginnedag), е носещият се аромат на марихуана. На сред красивитите и криви амстердамски сгради, на сред живописните 1200 канала се носи полъха на типичната туристическа атракция – тревата.

Навсякъде в града могат да се намерят не само специализираните „кафенета” за т.нар. леки наркотици – coffeeshops, но и напълно случайни хора, които докато си пресичате най – спокойно улицата ще ви подшушнат да си купите кокаин или марихуана.

За туристите от цял свят Холандия е символ на наркотици, легализирана проституция, сабо, лалета, вятърни мелнцици и колела. За петте месеца, които живях там успях да се докосна до тази страна, изпълнена с толкова много красиви места, интересни и различни хора.

Холандско дървено сабо

Холандско дървено сабо

Въпреки това ми беше изключително трудно да спра да заснемам китният град Гронинген и шумният Амстердам. Например нещо напълно нормално и поредния белег, че сте сред холандци е това, че младо семейство от бялата раса се разхожда с децата си от негроидната раса. Това е така, защото самите те смятат, че са много отворено общество и не обичат налаганите стереотипи над хората.
Ето защо и на прозорците им през деня няма да видите спуснати завеси (дори и през нощта може да не ги видите), през които без проблем се наблюдава кипящия вътре живот.

Едно вярване твърди, че понеже холандците са морски народ и мъжете главно някога са били моряци, когато те заминели на дълго пътешествие през необятните морета, ако в дома на дадения моряк съпругата му е спуснала завесите на прозорците, то тя не му е била особено вярна.

Друг интересен символ на страната на лалетата са черните бонбони. Това са бонбони, направени от растението „женско биле” и са доста неприятна смесица между сладко и солено. Обикновено самите те се шегуват с чужденците и казват, че това е нещо, което само истински холандец може да яде.

Това беше и първият ми сблъсък с холандската кухня, която иначе се състои от сандвичи, сандвичи и пак сандвичи. Те са различни по големи, вид хлебче и съдържание, но винаги си остават сандвич независимо дали ги консумирате с нож и вилица в хубав ресторант. Това е и поредният признак, че си се превърнал в жител на тази страна – ядеш този вид храна не само на закуска, но и за обяд и вечеря.

Другите белези, че не си у дома са многобройните вятърни мелници и милионите колела, изкачащи от всеки ъгъл.

Вятърните мелници

Вятърните мелници

Днес повечето от вятърните мелници могат да се видят в северната част на страната или по – точно в провинциите Гронинген и Фрисланд.

От друга страна колелата са масово явление и трябва да бъдете нащрек не само, когато пресичате улица, но и дори когато вървите по тротоара. С предимство там са колоездачите, които често са майки с по две деца отпред и отзад на колелото, седнали в специални монтиращи се седалки. Има и колоездачи, които возят своите домашни любимци в съоръжение, наподобяващо къщичка с колелца, което се закача за колелото. Всякакви „товари” могат да се видят – от деца и домашни любимци до четирима пияни на едно колело.

Колела

Колела

Но това, което прави Холандия страна с мултикултурна и живописна атмосфера са нейните граждани, сгради и музеи, посветени на изкуството. Хората там са отвсякъде – от о-в Кюрасао и Филипините до хора от София и Любляна. Те са всякакви – млади, усмихнати, предлагащи наркотици, предлагащи да ви откраднат колело за 10 евро, дружелюбни, понякога дори леко груби, но винаги с желание да Ви помогнат и да говорят с Вас на език, който ви е познат. Ако случайно Ви чуят да говорите на развален холандски директно обръщат на английски и то с голяма радост, че имат възможност да Ви помогнат.

Амстердам

Амстердам

Тази страна ще Ви докосне и не само с профучаващите навсякъде колела. Тя ще Ви накара да погледнете на нещата от всичките им гледни точки и накрая просто да поседнете в някой парк, пълен с безброй лебеди, и да се усмихнете на няколкото слънчеви лъчи, които се прокрадват през многото слоеве облаци.

Автор: Анастасия Иванчева
Снимки: Анастасия Иванчева

Този пътепис участва в конкурса “Къде бях? Какво видях?”
Подкрепете автора, като гласувате с “харесва ми” във фен страницата на Poblizo.com (необходимо е да сте рег.фен).
Вашият глас има значение за наградата на публиката!

Публикувано в категория: Амстердам, Холандия . Тагове: , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

9 Коментари

  1. Калина
    Изпратен 23.11.2012 на 21:39

    Страхотна статия! Живях в Амстердам над година и половина и много точно е описано всичко! Това, което бих добавила за храната е, че ядат много много пържени картофи (лично аз работих на едно от тези места). Времето също не е за изпускане – просто толкова дъжд и вятър никъде не може да се види :) Иначе Холандия и конкретно Амстердам много ми липсва… Уникална атмосфера!

  2. димитър димитров
    Изпратен 07.06.2010 на 10:10

    г-а Иванчева,
    моля да бъда извинен,явно съм ви разбрал погрешно :)
    ще се радвам искренно ако продължите с пътеписите си.
    за храната се разбрахме :)
    даваи смело напред :)

  3. димитър димитров
    Изпратен 07.06.2010 на 10:04

    г-н Станков ,
    как за три дена успяхте да разберете толкова много.
    и изобщо защо ходихте стигаше ви да прочетете пътеписа.
    и не ми сравняваи “златна прага ” с холандия.
    в “Златна Прага “съм живял 2 години.
    а в Амстердам холандците са около 50%,явно за 3 дена не сте попаднали на такива.
    явно имаш физиономия на балък за да ти искат евра срещу помощ и едва ли си попаднал на холандеец !
    стои си при бузирантите явно там ти е мястото !

  4. димитър димитров
    Изпратен 07.06.2010 на 9:54

    госпожо или госпожа Костадинова,
    да си кажа честно с такова впечетление останах :)
    страна на алкохолици, пушешти марихуана където сварят и ядящи нещо от “стена “,което наричат “храна”.
    явно е трябвало да чета между редовете.
    аз съм живял и в Гронинген и в Амстердам и в всяко кътче на Холандия,не става въпрос за това.
    да речем ,че не сте били заедно,какво ще си помислите за страната ?
    пътепис според мен е това е да обрисуваш дадено място така ,че да го приемеш все едно си бил там.
    ако никога не съм ходил и прочета “пътеписа” няма и да отида.
    и как може да сте живели в едно студентско градче и да отсичате холандците такова,холандците онакова.
    за българската кухня не съм казал нищо лошо,не че няма и по добри,мисълта ми беше че продуктите са по истински :)
    месото си е месо,каимата си е каима и т.н.
    за разлика от родината където не остана нищо истинско.
    в момента съм в република доминикана от 6 месеца,мога да ви гарантирам ,че тук е натуралната храна :)
    по специално месото :)
    и все пак искрено се извинявам на г-а ИВАНЧЕВА

  5. Изпратен 05.06.2010 на 13:05

    Аз бях в Амстердам за 3 дни през март и трябва да ви кажа, че холандска храна не видях, видях ресторанти с националните кухни на много държави, но уви не разбрах какво ядат холандците – сладкиши? макдоналд? Пътеписа на авторката ми се струва дори прекалено изчерпателен – Холандия – това е страна, която се описва в три реда и мисля, че момичето се е справило много добре. Ужасни са тези колела наистина, карат отвратително бързо и са навсякъде – просто ужас.
    Като цяло друг път не бих стъпил в тази страна като турист (архитектурата по-скоро ме плашеше, както и холандките?!?!?) , друго си е златна Прага :)
    А, и за тези винаги готови да помогнат хора – готови, ама срещу малко евра, ако може, нали

  6. Anastassia Ivancheva
    Изпратен 04.06.2010 на 21:01

    Здравейте,
    Благодаря Ви че все пак сте прочели моя труд, но не смятам, че точно тази информация може да се намери в сайта wikipedia, но все пак всеки човек си има отделно лично мнение. Не съм съгласна обаче, с това че Вие наричате нашата българска традиционна кухня не истинска и вкусна, но може би на Вас не Ви допадат някои от българските ястие. Независимо от това, този разказ е напсан с идеята да бъде хумористичен и просто весел и не искам да обидя никого с него, аз лично се възхищавам на холандцкия народ поради много причини. Извините, че Ви е отнело от времето прочитането на моята работа и писането на коментар към нея.

  7. Теодора Костадинова
    Изпратен 04.06.2010 на 16:26

    г-н Димитров, не защото авторката ми е приятелка и не защото с нея съпреживяхме всичко това за което тя разказва, но ми се иска да Ви кажа няколко думи. Аз самата имам някои малки забележки, но ще си и ги кажа лично. По Вашето мнение виждам, че сте останал с впечатлението, че тя едва ли не оплюва Холандия, което съвсем не е така. Първо това все пак е пътепис и всеки пише това което му е направило най-голямо впечатление или съм в грешка? Може би е трябвало да напише, че живяхме в студентско градче с доста селски по мое лично мнение облик, което разбира се променя някои неща. Променя храната която хората консумират (т.е. студентите ядат доста повече от заведения за бързо хранене) Променя обществените порядки (пияните холандски граждани каращи колелета понеделник, четвъртък, петък и събота вечер, и профучавайки по тротоарите в центъра където няма обособени алеи) и т.н. И последно – да била е в Астердам и то през мъртвия сезон ноември месец (т.е. без тълпите туристи, които са там да се надрусат) и по улиците на места си миришеше на марихуана, то и в Гронинген ми се е случвало по улицата да мирише.
    Идеята на целия този монолог е, че имате право да харесате или да не харесате написаното, но да критикувате достоверносста ми се струва малко странно, тъй като тя не си е измисляла, а писала това което помни или и е направило най-голямо впечатление. Вие очевидно сте живели/живеете в различен от Гронинген град или до такава степен нехаресвате родното си място, че идеализирате чуждото.

  8. Волен Иванов
    Изпратен 04.06.2010 на 12:36

    Аз бих казал, че за 5 месеца живеене там сте написала ‘пътепис’, който може да сътвори всеки лежащ у дома си в България, с достъп до уикипедия и 15 необременени от мислене минути за прочит на други ‘холандски пътеписи’. Просто казано: не ни казахте нищо неочаквано и при най-бегло замисляне, нищо, което да ни развълнува, нито ни разкрихте себе си като око и душа, съпреживяла тази страна

  9. димитър димитров
    Изпратен 04.06.2010 на 10:14

    госпожо или госпожа Иванчева,не знам вие какво знаете ,но аз знам че холанците не обичат да ядат наи много от стена.”стена” наричате затоплящата витрина която може да видите по бензиностанции и по рядко в заведения за бързо хранене.това че хапват оттам на път или в бързината,или в обедната почивка не значи,че харесват да ядат оттам.а между другото храната е с отлично качество.а това което те наричали “храна” е много по вкусно и истинско от това което ние наричаме храна .вие лично колко пъти ходихте на ресторант да видите какво точно ядат холандците?ако веднъж сте видели 4 пияни холандци на едно колело а аз съм видял 9 пияни българи в трабант значи ли това че всички холандци се прибират по 4 на колело,а всички пияни българи по 9 в трабант,аз поне за 6 години 4 холандци на колело не съм видял,ама 9 българи в трабант ,да.
    “това, което се набива на пръв мирис в Амстердам е носещият се аромат на марихуана”
    тоя аромат се усеща наи вече в coffeeshop-овете ,а вие за улицата ли говорите ,биле сте и там ?
    значи ядат сандвичи за закуска обяд и вечеря?вие само с гастербаитери ли излизахте?и кога бяхте в изискан ресторант да го видите?
    а кое му е китното на града Гронинген?
    а за колелетата не трябва да си нащрек,просто защото си има отделни алеи за пешеходци и за велосипедисти с различни цветове.
    а за празника на кралицата съм съгласен,празнувал съм го не веднъж.
    за вдигнатите завеси също !
    за това ,че са винаги готови да помогнат и че почти всички говорят перфектен англииски също !
    успех !

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи