Прага

В началото на декември, съдбата ми се усмихна и за пореден път бях в Чехия. Прага е град, който не омръзва и може да се посещава отново и отново. В този репортаж няма да повтарям кои са по-интересните забележителности, защото съм писала по въпроса в статията Топ 10 забележителности в Прага , а ще разкажа накратко за пътуването в снимки.

И така, отново бяхме в Прага. Офертата за 3 нощувки в тризвезден хотел близо до „У Калиха” + двупосочен самолетен билет с CSA на цената от 220 евро на човек не беше за изпускане. Полетите бяха в такива часове, че се получиха 4 пълни дни в града.

Веднага щом пристигнахме и си оставихме багажа в хотела, с нетърпение се отправихме към Вълтава. Реката разделя града на две и от мостовете се разкрива прекрасна панорама към Храдчани и Старе место.

Храдчани, Вълтава, Карлов мост

Храдчани, Вълтава, Карлов мост

Алеята между Карловия мост и Народния театър е място за романтична разходка при хубаво време.

Панорама към Храдчани от алеята покрай Вълтава

Панорама към Храдчани от алеята покрай Вълтава

Метрономът

Метрономът

Чехите са маниаци на украсата, тържествата, традициите и държат много на празничната атмосфера по Коледа. Подготовката на коледните базари беше в разгара си. В петък строяха сергиите, а в събота вечерта всичко беше готово и работеше.

Коледният базар на Вацлавски намести

Коледният базар на Вацлавски намести

Какво ново в Прага ? Карловият мост все още е в ремонт, а чешкият президент все още отказва да сложи знамето на ЕС в Храдчани.

Карлов мост

Карлов мост

Художници и музиканти на Карлов мост

Художници и музиканти на Карлов мост

Стълбите към Храдчани

Стълбите към Храдчани

На входа на Храдчани

На входа на Храдчани

Пред президентския дворец

Пред президентския дворец

В центъра на комплекса Храдчани, се намира най-внушителната катедрала в Прага, а и в цяла Чехия – “Свети Вит”. Готическата постройка е последен дом на много от чешките крале. Строежът и започва през 14-ти век, а последните довършителни работи са извършени в началото на 20-ти век.

Катедралата Свети Вит

Катедралата Свети Вит

Свети Вит

Свети Вит

Детайл Свети Вит

Детайл Свети Вит

Детайл - прозорец на Свети Вит

Детайл - прозорец на Свети Вит

Работата по изграждането на катедралата е спирана и започвана наново през различни епохи и затова освен готически, Свети Вит има и много ренесансови и барокови елементи. В резултат от това смесване на архитектурни стилове, сградата има коренно различен вид от всяка страна, но е изключително красива и майсторски украсена.

Свети Вит

Свети Вит

Статуи украсяват кулите на Свети Вит

Статуи украсяват кулите на Свети Вит

Свети Вит

Свети Вит

Почетната стража в Храдчани

Почетната стража в Храдчани

Всичко останало си е същото- бирата, намаленията в магазините, коледният базар и украсата на града, сувенирите… Между другото над 90% от продавачите са българи, така че ако заговорите на български може да ви направят отстъпка от цената.

Имахме късмет с времето. През всички дни беше слънчево, макар и ветровито. Не ни валя дъжд, нито сняг, което за Прага си е 6 от тотото, по това време на годината.

Панорамна гледка към Прага от Храдчани

Панорамна гледка към Прага от Храдчани

Който е ходил в Прага поне веднъж, знае че най-добрият начин да почувстваш атмосферата на града, е да се шляеш безцелно из улиците, на една две преки от основните туристически маршрути. Например ако имате повече от 3 дни в града, разгледайте забележителностите за ден, два и после обикаляйте там, където се чува главно чешка реч.

Случайна находка в Прага

Случайна находка в Прага

За кръчмите какво да кажа? В Прага те са много и всякакви… Кафенета, барове, пивници, типично чешки или интернационални.
Аз винаги предпочитам да сядам там, където ядат чехите. Тези места се познават по цената на бирата – трябва да е евтино, а обстановката по-битова. Сервитьорите отбелязват бирите с чертички на сметката, които после задраскват при пресмятането. Ако не го правят – не сте уцелили кръчмата.

Наздраве!

Наздраве!

Тук е моментът да спомена една голяма разлика между чешките и нашите заведения. При нас обикновено има много видове наливна бира, която обаче често не е прясна. В Чехия, в кръчмата има 1 или 2 вида наливна бира, която поради голямата консумация винаги е прясна. Предпочитат светлото пиво. Най-разпространената бира е Гамбринус, но за любителите на тъмна бира, като мен, на някои места има и Козел тъмно.

От храната препоръчвам гулаш с кнедли.

Гулаш

Гулаш

Отново се предлага татарски бифтек (гнездо сурова кайма с подправки и едно пак сурово яйце отгоре), който по някое време е бил забранен, заради няколко случаи на заразено месо.

Татарски бифтек

Татарски бифтек

Новост за мен бяха многобройните сергии за вити козуначени кифли, които забравих как се казваха. Опитах такава в Румъния и беше страхотно вкусно нещо.
За съжаление в Прага, „кифлата” е 1/3 от размера в Румъния, не е от козуначено тесто и не е сладка. Изобщо на мирис са го докарали, но на вкус и цена –не.

Коледен базар близо до Орлой

Коледен базар близо до Орлой

Положението с тоалетните в града е по-добро от преди, което като се имат предвид количествата изпита бира, е голям напредък. Обществени тоалетни вече има около най-посещаваните забележителности, както и в моловете.

Залез над Карлов мост

Залез над Карлов мост

Отново споменавам, че разходка в Прага, по тъмно, не трябва да се пропуска.

Вечерна гледка към Храдчани от началото на Карловия мост

Вечерна гледка към Храдчани от началото на Карловия мост

Вълтава, Храдчани, през нощта

Вълтава, Храдчани, през нощта

Не намирам точни думи, за да предам емоцията, която завладява човек, когато е в Прага. Всеки сам трябва да почувства магията на града… За някои, той е мрачен и сив, за други е приказен. Оставям на вас да прецените за себе си.

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Чехия . Тагове: , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

8 Коментари

  1. Марина Илиева
    Изпратен 28.12.2012 на 14:14

    Всяко заведение встрани от “немския път”. Т.е на 1,2 пресечки встрани от главните потоци с туристи и на повече от 100 метра около главните забележителности. :) Най-добре е заведението да е пълно с местни :). Приятно изкарване!

  2. shushi
    Изпратен 27.12.2012 на 23:48

    Здравейте :)
    За първи пут съм в Прага… помогнете ми с избора за приятно заведение за хранене ?!;)))

  3. dany
    Изпратен 05.02.2011 на 22:51

    работех две години в Прага и през всяка свободна минута бях туристка.очарована съм.снимала съм се почти на същите места и сега тъгувам.искам да отида отново там.

  4. Вики
    Изпратен 16.12.2010 на 18:02

    Аз също бях в Прага със синът и женами, и наистина таз красота е няма никаде както там. Но ние кадето и да ходеим пред почитаме да вземем местен разводач /гид/, защото много повече неща се научажат. Както например една от статуите на Карловия мост е на Кирил и Методи и посредата на моста на парапета има вграден кръст . Всеки които ходи в Прага и е запознат за доз кръс гопипа и си пожелава нещо. Затова насредата на моста има най много хора. Иначе това е град и сто пъти да сиго разглеждал все има нови неща за гледане. Градът на стоте кули е другото еме въпреки че са повече.

  5. Изпратен 13.12.2010 на 12:46

    коледните кифли се казват трделник, или трдло ;)

  6. elizabeth
    Изпратен 14.05.2010 на 13:49

    Благодаря за приятната разходка из Прага! Аз също много искам да видя този град на живо, но не намирам оферта за организирано пътуване на приемлива цена. Бихте ли ме посъветвали към кой фирма да се обърна?

  7. Изпратен 28.12.2009 на 19:08

    Да, наистина Прага е един град, който трябва да бъде посетен за повече от 3 дни. За жалост и аз бях за толкова през февруари, тази година.
    Между другото, тези статуи върху Св. Вит са капчуци ;) http://tinyurl.com/y8olrj6
    И, ако искаш да разбереш дали един прашчанин е истинкски, трябва да го попиташ колко копчета има на ризата си турчина, на Карлов мост (13). По същия начин може да се попита един софиянец, кой крак на цар освободител е вдигнат пред НС :D

  8. Изпратен 28.12.2009 на 18:22

    като малък бях в Източна Германия, видях как фрицовете ядат сурова кайма оформена като вулкан, а вътре в кратера – сурово яйце – бях се ужасил от това ястие, дори не можах да го нарека такова.

    обаче сега се чудя дали в ГДР или в Прага ми се беше случила тази случка

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи