Кремиковски манастир

Почивните дни след посрещането на Новата година са удобно време за екскурзии и пътешествия. Поради дъждовното време и ограничените часове, решихме да се отправим към близкия Кремиковски манастир. „Близък“ е защото се намира на броени километри от Околвръстното шосе, просто се следва Ботевградско шосе и се влиза в кв. Кремиковци.

Кремиковци

Кремиковци

Славата на металургичния завод – замърсител все още навява негативни асоциации на хората. Но истината е, че манастирът „Св. Георги Победоносец“ се е сгушил сред приятна горичка в полите на Стара планина.

Изгледът към София е прекрасен и както разбрахме – специфични въздушни течения не позволяват на смога от столицата да достигне до местността. Няколко хижи разпръснати из гората са добър отправен маршрут за запалените планинари.

picture-0972

Историята на манастира можете да откриете в Wikipedia

Манастирът е построен по време на Второто българско царство, вероятно при
управлението на цар Иван Александър, но разрушен през 1382 г. от османците. 111
години по-късно софийският първенец Радивой го възобновява със собствени средства, в памет на двете си починали деца Теодор и Драгана. От това време датира старата църква в двора на манастира, а през 1926 г. е съградена втора черква.

През 1503 г. покривът на предверието на манастира е разрушен от земетресение. От надпис става ясно, че старата църква е обновявана през 1611 г. По вид и архитектура тя представлява еднокорабна църква с притвор и полукръгла олтарна апсида.

picture-075

Стенописите в старата черква са направени веднага след построяването й,
отличават се с монументалност и въздейственост, и са много тясно свързани с
традициите на църковната живопис от българското средновековие. Разлики в стила и
похватите показват, че фреските в предверието и тези в самата църква са правени от различни зографи и по различно време.

ktitor_radivoj_m_hristov

Майка Хиония е единствената, която се грижи за светата обител. Усмихваща
се жена, която ни разказа, че въпреки „финансовата криза“ се намират дарители и ще се довърши до края на зимата крило за нощуващи посетители. Множеството пейки и маси, нашепват за оживени събирания на вярващи и гости в по-топлите месеци. Кокошките и кошери с пчели говорят за алтернативни методи за изкарване на прехрана.

picture-046

picture-070

Освен засиленото присъствие на посетители (въпреки влошаващото се време), постоянен обитател на манастира търсеше своя обяд.

picture-082

Разходката до Кремиковския манастир е приятно изкарване за хора, които имат ограничено време и възможност да пътуват по-далеч. Измъкване от сивотата на ежедневието, издигане над нивото на битовизма и поглед нагоре. Над клоните на дърветата, над кръста на църквата- към небесния престол.

picture-073

Колкото по-често поглеждаме нагоре, толкова по-добре!

Автор: Петър Рашев
bulpete.wordpress.com

Публикувано в категория: И-О . Тагове: , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи