Румъния – забележителности в Синая

Спонтанно решихме да се разходим до Румъния, за 3 дни, по празниците. Запалихме колата и потеглихме, както най-обичам – без резервации и ясни планове.
Информацията в интернет за забележителните места в Румъния е доста оскъдна.
Знаехме само, че Синая е известен планински курорт, Брашов – интересен град в Карпатите, а за замъка на Дракула в Бран, е чувал всеки.

Синая се намира на малко над 500 км от София и пътуването трае около 8 часа.
Потеглихме в събота по обед и пътувахме безпроблемно. Дунав мост, където очаквахме да има забавяне, се преминава за 5 минути на цената от 12 лв за кола.

В Синая

В Синая

Отзивите за румънските пътища, които съм чувала, винаги са били противоречиви. От „идеално оправени”, до „същия репитак като нашите”. Това, което видях, се доближава до второто твърдение. Явно са получили европейски субсидии, защото навсякъде кипи усилена строително-ремонтна дейност. Изключение прави околовръстното на Букурещ, осеяно с дупки и безумни кръстовища. Радиалните пътчета, излизащи от центъра на града, са с предимство пред автомобилите и тировете, които се движат по околовръстното. Задръстването е огромно. Жриците на любовта са навсякъде.

По-натам, пътят продължава сравнително спокойно и през завоите на прохода, достигнахме Синая. Синая прилича много на Боровец. Комплекс от хотели, кои по – луксозни, кои не чак толкова, сергии, магазини. Още с пристигането ми направиха впечатление тълпите хора с костюми и сватбарите по улиците. Тогава не осъзнавах, какъв проблем ще се окаже това.

Синая

Синая

В Синая

В Синая

Свечеряваше се, затова веднага се запътихме към първия хотел, изпречил се пред очите ни. Места нямаше. Ще ви спестя подробностите по обикалянето и търсенето, но в крайна сметка се оказа, че в Синая се провеждаха конференции, симпозиуми, сватби и тн и всички стаи в хотелите бяха заети (цената за двойна стая започваше от 150 лв нагоре; 1 лв ~ 2,2 леи).

По-интересни къщи в Синая

По-интересни къщи в Синая

Най-сетне почнах да стоплям, че май ще се наложи да спим в колата. Перспективата не беше хич розова…
Изправени пред дилемата дали да продължим до Брашов (на около 40 км, но по непознат, планински път и по тъмно) или да спим в колата, спряхме пред мотел “Национал”, извън центъра на градчето. За моя най-голяма изненада, стаи имаше и спахме за 35 лв. в чиста стая. Съдържателите на мотела бяха от най-мургавите, но любезни и не ни обраха.

На следващата сутрин, наспали се и в добро настроение, разгледахме Синая.
Къщите в тази част на Румъния са в алпийски стил, със стръмни покриви. Странното е, че покривите са обикновено от ламарина. Предполагам, че това е евтин вариант, но по-старите покриви бяха ръждясали.

Ламаринените покриви на къщите

Ламаринените покриви на къщите

Най-голямата атракция, според мен, в Синая е телекабината. Това е италиански лифт, построен през 70 те години. Състои се от 2 кабини-тип вагончета, които ви изкачват на кота 1400м и на 2000 м. Естествено, понеже Синая е ски курорт, имат и нормален лифт. Гледката от телекабината е забележителна, а и тръпката да се возиш в нея – по-голяма.

Телекабината

Телекабината

Изглед към Синая от телекабината

Изглед към Синая от телекабината

Замъкът Пелеш, погледнат от кота 1400м

Замъкът Пелеш, погледнат от кота 1400м

Разбира се, ние се изкачихме до 2000 м . Човек си пати от акъла и чак, когато видях електронния термометър, който показваше 5 градуса, осъзнах защо треперя. Якето ми беше останало в колата и траках зъби през цялото време, само по суичер.

Термометърът на кота 2000 м

Термометърът на кота 2000 м

Студът кара човек да се движи активно, затова пообиколихме наоколо и снимахме панорамата. Имаше мъгла и не се виждаше много надалеч, но и така гледката беше изключителна.

На платото

На платото

Карпатите

Карпатите

Слънчицето благосклонно се показваше от време на време, колкото да позатопли костите ни. А компания ни правеха две хижарски кучета, кафяво-черни и рунтави като мечки. Между другото, румънците имат бира Урсус (мечка), която е добра за пиене. Имат и вино и местна ракия- тип шльокавица, ама казват, че била сливова…

Околностите

Околностите

Бущени, погледнато от върха

Бущени, погледнато от върха

Слязохме отново в Синая с телекабината, което беше разумно решение, защото в началото имах идея за слизане пеша, с цел загряване. Оказа се, че разстоянието е голямо и сигурно щяхме да слизаме 2 часа.

Силите ни трябваха, за да се изкачим по стръмните улички до манастира „Синая”, който също заслужава да бъде разгледан. Кръстен е така на планината Синай, известна от Библията. От името на манастира идва и названието на градчето.

Манастирът

Манастирът

Най-известната забележителност в Синая е замъкът Пелеш. Той не е средновековен, а е построен в края на 19 век в старовремски стил. Бил е резиденция на румънския крал Карол I.

Дворецът Пелеш

Дворецът Пелеш

Табели към замъка нямаше. Уж е главната забележителност, а за посоката се ориентирахме от информационното табло в центъра на градчето и от върволицата български автобуси, насочили се натам.
Тук е мястото да кажа, че ако разполага с време, човек е по-добре да ходи пеша.
Глупаво е, в такова малко градче да се циркулира постоянно с автомобил.

Пелеш

Пелеш

Стенописите в Пелеш

Стенописите в Пелеш

Фасадата на Пелеш

Фасадата на Пелеш

Сградата е впечатляваща отвън, а за интериора не мога да кажа нищо, защото опашката беше толкова голяма, че се отказахме да влизаме. На 100-тина метра от Пелеш, се намира по-малък дворец Пелешор.

Пелеш

Пелеш

След това изморително обикаляне нагоре-надолу из интересните места в Синая, беше време за храна. Седнахме в една кръчма, близо до началната станция на телекабината.

Кръчмата, в която обядвахме

Кръчмата, в която обядвахме

Храната беше вкусна, в огромни количества, на нормални цени. Така и не пробвах мамалига, защото не обичам качамак. Обслужването беше на средно ниво. Има какво много да се желае в посока на подобряване бързината на сервитьорите и кухнята.

Напускаме Синая

Напускаме Синая

Така, заредени с положителни емоции, напълнили стомасите, казахме сбогом на Синая и се отправихме към Брашов- следващата спирка от нашето пътуване.

Към Румъния-забележителности в Брашов

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Румъния . Тагове: , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

  1. Назмие Хасан
    Изпратен 23.04.2015 на 16:06

    Много благодаря за отговора !

  2. Марина Илиева
    Изпратен 06.04.2015 на 15:46

    Няма начин да се объркате. Все едно да не намерите лифта на Боровец. Тя се вижда, а и всеки ще ви упъти. Приятна разходка!:)

  3. Назмие Хасан
    Изпратен 06.04.2015 на 15:34

    Здравейте плануваме екскурция към Синая и не бихме искали да пропуснем тръпката да се возим в Телекабината :) , бихте ли ми казали как ще стигнем до нея

  4. Janet
    Изпратен 17.09.2013 на 17:41

    Два пъти съм ходила румъния-сидишоара, синая,бущени, бран , сибиу, брашов, фагараш, хунедоара, букурещ и др. и само мога да кажа , че във всяко отношение сме много назад. Още след първото ми посещение на тази невероятна страна, осъзнах , че в България нищо не ми е интересни вече.Колкото до цената на Пелеш мисля, че малко си се объркал ропопо. цената която платих аз беше 6 лв. и 15 за снимки, но ви уверявам , че всеки лев си заслужаваше.Там може да се снима навсякуде , вярно плаща се но може , а тука нестига , че няма какво да видиш , ане ти разрешават и да снимаш

  5. Ана
    Изпратен 15.05.2013 на 11:30

    Едва изчетох, този така неречен пътепис! Направи ми впечатление негативността, която лъхаше от всяко описание. Чудя се , защо хора като вас изобщо са си правили труда да го пишат. И какъв е смисалът от описание на Синая, като явно ви е досвидяло да си платите и да влезете в двореца, а това е все едно да отидеш в Париж и да не видиш Айфеловата кула. Относно това, че обслужването е на средно ниво, ще кажа, че е така ако се сравнява с това в Турция примерно, но ако се сравнява с това в България, определено е на високо ниво.

  6. Изпратен 15.04.2013 на 18:05

    Вчера се върнах от Букурещ,Синая. Много е красива Синая и наистина въздухът е много чист,спи се добре-тихо и спокоино,спахме в хотел “Булевард” приличен ,обслужването беше на ниво. Вечерта посетихме ресторант “пица…” останахме очаровани от посрещането ни и вниманието което получихме-беше невероятно,много хубави изненади аз лично в София не съм получавала такова внимание в нито един български ресторант. Останахме много доволни и с хубави и големи спомени. На следващият ден посетихме двореца Пелеш- красота,величие.
    А предният ден посетихме двореца на Дракона- красив и страшен,видяхме стола кодето са изтезавани “лошите” хора. В общи краски исках да споделя моите впечатления от Синая,двореца Пелеч и Дракона.Много съм доволна и от фирмата с която пътувах,дълко ще си спомням за Синая.

  7. ропопо
    Изпратен 04.12.2012 на 19:40

    Така , скоро се разходихме до Синая и наистина двореца е красив , но цената му за пълно разглеждане е около 45 лв /тоест 35 лв/или 70 леи за голямия дворец/ / и 10лв/ 20 леи// за по малкия или общо 90 леи Цените в кафетата там са по ниски от българските тук За хотел не се лъжете по интернет да запазвате ,защото на място цените са по ниски Нормална стая с две легла е 80 лей или по 40 леи на легло , тоест 20 лв на човек Румъния е доста по напреднала от нас вече ,а поради изкуственият висок курс на лева и нормалната девалвация на леята ,може да ви се види по евтино отколкото в България на сегашният етап // 1лв е равен на около 2,3 леи//

  8. Изпратен 29.11.2011 на 22:45

    SUPER E ADA6 PLANINA

  9. Мария
    Изпратен 17.08.2011 на 20:38

    Жалко, че не сте успели да ги разгледате замъците. Интериорите са много красиви, с много дърво, което им придава особен уют и чар. Замъците са били затворени дълго време за публиката, поради което са добре запазени. Обзавеждането е автентично, в стил сецесион, има стенописи на Муха. А Пелишор е бил вилата на кралица Мария (онази Мария), която е била ирландка – много интересна и забележителна и жена. Яздела, пушела – будоарът й е декориран със стенописи с коне.

  10. Juliana Vlahova
    Изпратен 30.09.2009 на 19:38

    Браво на Марина страхотни снимки и преразказано по великолепен начин.Искаме още……

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи