Румъния – забележителности в Брашов

Така, заредени с положителни емоции, напълнили стомасите, казахме сбогом на Синая и се отправихме към Брашов – следващата спирка от нашето пътуване.

Брашов се намира в центъра на Трансилвания, заобиколен от Карпатите, на около 160 км от Букурещ и на 40 от Синая. Паркирането в града е сложно, но в неделя, синята зона е безплатна. Намерихме място, точно на централната паркова алея.

Брашов

Брашов

Първият хотел, който видяхме, беше старият, комунистически, огромен грозник, който после се оказа 5 звезден. Като влязохме вътре, веднага ни треснаха маанетата, които радваха гостите на сватба. Незнайно защо, сватбата се провеждаше във фоайето на хотела. Надвиквайки музиката, питах колко струва стаята. Умопомрачителната цена от 120 евро ме зашемети. Отказахме се да спим там.

Озовали се толкова близо до главните забележителности на града, решихме първо да разгледаме, а после да търсим нещо по-приемливо като цена за спане.
Няколко завоя по уличките на града ни доведоха до старинния главен площад, където ни посрещна Старото кметство – сега исторически музей на Брашов.

Старото кметство

Старото кметство

Първоначално сградата е била наблюдателна кула, но с разрастването на града е превърната в кметство. Реконструирана е през 1420 г и оттогава важните решения за съдбините на Брашов са се взимали тук.

Времето беше хубаво, топло и централният площад беше пълен с хора, насядали по пейките и около фонтана.

Централния площад

Централният площад

Къщите около площада, са повлияни, според мен, от немския начин на подредба на селата. Градът е бил германска колония и това очевидно е повлияло архитектурния му стил. Брашов и досега се рекламира и с немското си име – Кронщад. По времето, когато немците са владели града, румънските жители не са били признавани за граждани на Брашов, а православието е било извън закона в рамките на Трансилвания. След Втората Световна война, повечето немци, които не са били пратени в съветски лагери, са емигрирали в Западна Германия.

Впечатление ми направи една църква-част от редица сгради, долепена до тях, а не обособена самостоятелно.

Странната църква

Странната църква

Румънците са православни, но не ми се видяха много религиозни. Все пак най-големите им атракции са именно църкви и манастири, така че може и да бъркам.

Площадът и Черната църква в дъното

Площадът и Черната църква в дъното

В дъното на площада, се намира може би най-известната забележителност на града – Черната църква.
Построена е около 1380 г. в готически стил. През 1689 г, църквата е била частично разрушена от пожар, унищожил голяма част от града.

Черната църква

Черната църква

Пред Черната църква

Пред Черната църква

Часовниковата кула на Черната църква

Часовниковата кула на Черната църква

Другата забележителност на града е църквата Св. Николай, построена през 1495 г.

Св. Николай

Св. Николай

Освен църкви, в Брашов може да се видят Цитаделата-с красива гледка към града и една от седемте наблюдателни кули, построени до стените му.

След като пообиколихме, седнахме в едно от кафене, каквито има много в Брашов, да позяпаме тълпата. Хората ми се сториха доста мургави, макар че в областта има значително унгарско малцинство. Повечето кафенета бяха с чадъри с надпис “Брашов- може би най-хубавият град в Света”. Смел лозунг, бих казала.

Кафенетата по улиците на Брашов

Кафенетата по улиците на Брашов

Из старинния Брашов

Из старинния Брашов

В Румъния, парите са уникални. Банкнотите са пластмасови и имат и прозрачен участък. Голям плюс на тази изработка е, че купюрите не се захабяват толкова бързо, колкото нашите хартиени левове.

1 рyмънска лея

1 рyмънска лея

Изпихме кафето, обиколихме още малко и в един момент към 6 часа вечерта, се оказа, че сме разгледали най-важното в Брашов. Честно признавам, че градът не ми направи чак такова впечатление, каквото очаквах от една от най-известните румънски туристически дестинации. Може би, защото не съм любител на църковния туризъм и посещението на повече от една, две църкви е пряко силите ми. Затова се отказахме да търсим хотел и решихме да рискуваме, като продължим към замъка на Дракула.
Не сбъркахме. Бран се оказа гвоздеят на програмата ни в Румъния.

По залез слънце, пътуваме към замъка на Дракула :))

По залез слънце, пътуваме към замъка на Дракула :))

Към Румъния-забележителности в Синая

Към Замъкът на Дракула в Бран, Румъния

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Румъния . Тагове: , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

9 Коментари

  1. Марина Илиева
    Изпратен 21.06.2012 на 15:51

    Много ви благодаря за добрите думи! :)

  2. Tatiana Popova
    Изпратен 21.06.2012 на 13:41

    Много ми хареса пътеписа на Марина Илиева за замъците в Румъния.
    Придружен със снимки от красивите кътчета на северната ни съседка.
    Беше ни полезно за организацията на екскурзия до Румъния.

  3. Христина
    Изпратен 11.09.2011 на 15:39

    Аз съм очарована от този град! Усетих спокойствие и живот от хората и атмосферата, която видях на 10.09.2011г.

  4. Румен Маринов
    Изпратен 22.05.2010 на 22:29

    Много точни коментари на Марина Илиева. През велекденските почивни дни минах по същия маршрут с преспиване в Синая. Дори доста неща им е спестила като забележки. Колкото до самочуствието им не го забелязах, за мен са добри като хора може би, лошо облечени и не видях една красива румънка. По принцип красиви хора не видях. Като магазини, стоки и предлагане са много далеч от нас. Това между другото важи и за Македония, и Гърция където бях преди няколко месеца. Като занаяти, туризъм, сувенири също се почувствах горд от сравнението. Мисля, че човек трябва да обиколи туристическите забележителности на България и тогава да сравнява. Иначе младите румънци наистина владеят разговорно на добро ниво английски език. С горчивина мога накрая да отбележа, че ако нашите идиоти бяха малко от малко патриоти и не крадяха толкова каква страна щяхме да сме!

  5. ФИЛИП ИВАНОВ МИШАКОВ
    Изпратен 27.04.2010 на 23:56

    НЕКА ПРОСТО ДАМАТА ДА СЕ ЗАПИТА,КОГА АДЖАБЪЪ В 11ЯТ ПО ГОЛЕМИНА ГРАД В БГ.ЩЕ НАПИШЕ НЯКОЙ ДА РЕЧЕМ “ИХТИМАН НАЙ ХУБАВИЯТ ГРАД НА СВЕТА”-АААА?!!!
    БАХМААА МУ И ОМРАЗА ДЕТО ИЗПИТВАМЕ КЪМ ТЕЯ РУМЪНЦИ.ЯВНО ИМА ЗАЩО,ТОВА Е.И МЕН МЕ Е ЯД КАТ ГИ ГЛЕДАМ,НО НЕ ГИ МРАЗЯ ДЕ!

  6. Марина Илиева
    Изпратен 10.03.2010 на 9:35

    Здравейте Пенка, ето линк към статията Замъкът на Дракула в Бран – https://poblizo.com/?p=9259

    Приятно изкарване в Румъния :)

  7. PENKA IVANOVA
    Изпратен 10.03.2010 на 6:51

    ЗДРАВЕЙТЕ МАРИНА,БЛАГОДАРЯ ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНАТА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КРАСИВИТЕ МЕСТА КОЙТО ПЛАНИРАМ ДА ПОСЕТИМ С СЪПРУГЪТ МИ,
    ЕКЗКУРЗИЯТА НИ ЩЕ Е НА 15 И 16 МАЙ -БУКУРЕЩ-ЗАМЪКА НА ГРАФ ДРАКУЛА,
    БРАШОВ -СИНАЯ. О4АКВАМ С ИНТЕРЕС ДРУГИТЕ ВИ РАЗКАЗИ.
    ПРИЯТЕЛСКИ ПОЗДРАВ ОТ ПЕНКА ИВАНОВА

  8. Марина Илиева
    Изпратен 26.10.2009 на 19:27

    Благодаря ви за коментара. Имам отделна статия за Синая и предстояща за Бран.В сайта има много хубава (според мен) статия за Сибиу, от друг автор. Ако желаете, може да ги прочетете. След като разполагате с повече информация за забележителни места в Румъния (в Брашов или някъде другаде), моля споделете ги с читателите и мен :) Поздрави

  9. Galamel
    Изпратен 26.10.2009 на 19:18

    Не съм впечатлена никак от пътеписа, който прочетох. Личи, че авторът не знае много за местното население. Не е нужно да се правят коментари относно религиозността на местното население, при условие, че не се познава. Румънците са много религиозни. Почти във всеки двор в селата са изградени мини параклиси със собствените средства на иначе не особенно богатите месни жители. Винаги, когато минават пеш, с кола или автобус покрай ортодоксален храм се прекръстват. А службите винаги са масово посещавани. Не зная дали лозунга на местните Ви се е сторил смел, но поне имат самочувствие, което ние отдавна сме забравили. Или поне аз не съм виждала скоро / през последните 20 г./ подобен лозунг в български град. Коментара, че най-големите атракции били църкви и манастири всъщност не отговаря на истината имат и много добре запазени замъци, архитектурни селища, като Синая, Сибиу и не на последно място Букурещ, а курортите им, като Пояна Брашов и Мамая са прекрасни. Добре би било след, като не сте имали екскурзовод, да се подготвяте сами относно мястото, което ще посещавате. Има достатъчно материали дори в Интернет.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи