Средновековен град Червен – Пътуване от съвременността към Средновековието

Винаги съм мислила, че за да усетиш атмосферата на великото ни минало, трябва да
отидеш до някоя историческа област и просто да се оставиш на вътрешното си
усещане. Но понякога трябва да се докоснеш до нещо, до което са се докосвали предците ни, за да е по-пълна картината. Така и направихме в един красив следобед с група приятели.

Размишлявахме как да направим този ден по-пълноценен и тогава дойде нашето
просветление. Решихме,че ако отидем на място, обитавано преди много години от велики личности, това ще ни зареди с нова сила и много гордост. И така нашето кратко пътуване започна и ние стигнахме до “Средновековен град Червен” в
село Червен.

Триетажна бойна кула в крепостта

Триетажна бойна кула в крепостта

По пътя си подминахме няколко села. След това пейзажът стана еднообразен. Сменяха се царевични блокове с различни обработваеми площи. Отклонихме
се от главния път и започнахме да навлизаме в пуста местност. И тъкмо решихме, че сме се оттървали от цивилизацията, пред нас изникна от нищото едно видение. Стръмно спускащ се надолу път, в ниското и тук-таме по върховете накацали къщи, а пред нас в далечината се откри и крепостта в цялата си величествена красота.

Вътршността на бойната кула

Вътршността на бойната кула

Тесен път ни отведе до подножието на средновековния град, от който ни деляха 235 каменни стъпала. Започнахме своето изкачване по стръмните скали по западната пътека, която може би е служела и на предците ни за изкачване. Като стигнахме върха, пред нас се откри една красива поляна, която водеше към дървен мост. От там се виждаше крепостната стена и кулата.

Западна крепостна стена

Западна крепостна стена

С всяка една крачка ние се доближавахме до всички тези останки от живот. Макар и да са останали само основи, очертаващи сгради, помещения и други постройки, ние ясно виждахме величието на тези руини.

Жилищни постройки

Жилищни постройки

Преминахме през т. н. градски площад с две църкви около него. Следвахме очертанията на всички тези останки и пред нас се разкриваше един впечатляващ град. Ясно се виждаха т. н. квартали и техните жилищни и селскостопански
постройки. Съществуват още множество църкви, замък, отбранителни кули и
цитадела. Това е един град, на който не му липсва нищо, дори и водоснабдително
съоръжение.

Митрополитска църква

Митрополитска църква

Завършихме обиколката си пак при дървения мост. Накрая, съвсем по български, ние започнахме да слизаме на бърз ход, защото човекът, който събираше пари за разглеждане на всички тези национални гордости, ни беше забелязал. Така и не разбрах защо, за да се любуваш на миналото си, трябва да си плащаш. На такива места човек трябва да се наслаждава безплатно, защото те са ни завещани от прадедите ни, а не направени от съвременниците ни. И все пак тук-таме се
виждаха подобрения, които малко или много не изглеждат на мястото си тук.

Изглед към околността

Изглед към околността

И така, ние си отидохме изпълнени с гордост и малко гузни. Ако посетите това място ви предлагам просто да седнете на някой камък, да затворите очи и да се потопите в миналото, да се оставите въображението да ви отведе векове назад. Спомняйки си за миналото, българинът никога няма да забрави своя корен.

Автор: Красимира Коева
Снимки: Красимира Коева

Публикувано в категория: Пътеписи, участващи в конкурса 2009 г., Ф-Я . Тагове: , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

6 Коментари

  1. Мимето
    Изпратен 13.06.2011 на 22:07

    О да,и ние бяхме там.За съжаление това все още не е включено в туристическите маршрути,но трябва да се види.
    За мен това беше просто фантастичен преход към нашите корени.
    Бих искала да допълня авторката на статията-да това е бил доста голям център и на нас екскурзовода обясни че е бил много добре развит търговски центръ и ако не е биул разрушен от турците сега щеше да е развит както и другите големи градове в българия и тъй като е бил разрушен се е появил град Русе като заместник на този град в търговията и административното обслужване.
    В този град видяхме също така влиянието не само на църквата а и на римляните-църквата която е под покрива и която е най-запазена има римски мотиви и наподобява развалините в Несебър.

  2. РОСИЦА Йовчева
    Изпратен 25.06.2010 на 16:44

    Много ми харесаха както написаното така и снимките !поздравления за авторите!

  3. Veromika Tzoneva
    Изпратен 31.01.2010 на 20:05

    Прекрасно място наистина! Крепостта е от времето на Царевец в Тьрново и нейният вид е автентичен и е послужил при реставрирането на Царевец. Това ни каза екскурзоводът на място. Входната такса не е висока и е добре да се заплати за да се събират средства за поддръжка на паметниците на културата. В близост са Ивановските скални манастири и манастирът Свети Димитър Бесарбовски, – всички част от резервата по поречието на река Русенски Лом. Могат да се снимат птици, а скалите издьлбани от водите на реката в миналото са невероятни. Препорьчвам маршрута на всеки!

  4. Ми6ето
    Изпратен 27.09.2009 на 15:56

    Пак снимки с комантар…

  5. Божидара Тодорова
    Изпратен 26.09.2009 на 7:58

    Наистина много ми хареса!

  6. МАРИЯ ВЕЛИКОВА КОЕВА
    Изпратен 24.09.2009 на 21:14

    Много добре е написано!

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи