Топ 10 забележителности в Лисабон (Португалия)

Лисабон е е разположен на брега на река Тежу, близо до Атлантическия океан и е столица на Португалия от 1255 година. Градът е разрушаван до основи от силни земетресения, на два пъти в историята си – през 1356 г. и 1755 г. Това са превратни моменти, довели до разширяването и трансформирането на Лисабон. Последното модернизиране на града, става възможно след избирането му за Европейска културна столица през 1994г. Това е моят личен топ 10 на най-интересното в и около Лисабон.

1. Паркът на нациите – Построен е през 1998г. Намира се на няколко километра от центъра на града. В красивия, модерен и просторен парк са разположени Португалският, Атлантическият павилион и павилионът на познанието.

Паркът може да бъде видян и от птичи поглед от лифтче, което води до кулата Васко Да Гама. Обширните водни градини са идеално място за разходка и почивка.

Паркът на нациите в Лисабон

Паркът на нациите в Лисабон

2. Океанариумът – Перлата в короната на Парка на нациите.В центъра на сградата се намира аквариум наречен “Глобалният океан”, който впечатлява с огромните си размери. Дълбок е 7 метра. Всеки един от четирите прозореца на аквариума е с площ 42 кв.метра !!! Над 100 различни вида обитават водите му- aкули, риби тон, корали, слънчева риба (sunfish) и др.

Океанариумът

Океанариумът

Океанариумът има образователна, но и изследователска и опазваща видовете роля.
Модерни лаборатории се грижат за обитателите на аквариума.
Тук човек може да изкара часове наред любувайки се на чудесата на природата.

Глобалният океан- sunfish

Глобалният океан - sunfish

Глобалният океан

Глобалният океан

3. Градчето Синтра – Намира се на няколко километра извън Лисабон. До него се стига за около час и половина с влак.
Синтра е красив, малък град заобиколен от гори и замъци.

Изглед към Синтра от Замъка на маврите

Изглед към Синтра от Замъка на маврите

В центъра на градчето се намира кралският дворец на Синтра.

Дворецът в центъра на Синтра

Дворецът в центъра на Синтра

На хълма над него е дворецът “Да Пена” – построен от Фернандо Сакс Кобург Готта в романтичен стил. Забележителен е със своя стил на декорация. Твърде шарен е по мое скромно мнение.

Дворецът Пена

Дворецът Пена

Най-впечатляващата за мен забележителност тук е “Замъкът на маврите”.
Военен форт, за който се предполага, че датира от 9-ти век (по времето на окупацията на арабите). Служел е като отличен наблюдателен пост към крайбрежието. Крепостта е запазена (включително помещения, не само стени) и реставрирана и в момента е под защитата на ЮНЕСКО.

Замъкът на маврите

Замъкът на маврите

До крепостта може да се достигне пеша за около 40 мин. по стръмен терен или с автобус от центъра на Синтра. Слизането пеша през гората е много приятно.

Замъкът на маврите

Замъкът на маврите

Работно време на крепостта:
– от 01.05 до 15.09 от 9:30-20:00
– от 16.09 до 30.04 от 10:00-18.00

4. Средновековният квартал Алфама (Alfama) – живописни лъкатушещи улички, малки къщи – сгушени една до друга. Хората разговарят оживено, насядали по тротоарите пред къщите. Преди земетресението през 1755 г. тук са живеели благородниците, но след това кварталът е населен от рибари и занаятчии. Замъкът “Свети Георги” е намира на върха на един от седемте хълма на Лисабон и заедно с Лисабонската катедрала са основните забележителности в Алфама.

Изглед към река Тежу, статуята на Христос и Площада на Търговията от замъка Свети Георги

Изглед към река Тежу, статуята на Христос и Площада на Търговията от замъка Свети Георги

5. Площадът на търговията, статуята на Хосе I и Триумфалната арка.

Площадът на търговията и Триумфалната арка

Площадът на търговията и Триумфалната арка

Статуята на Хосе I и Триумфалната арка нощем

Статуята на Хосе I и Триумфалната арка нощем

6. Манастирът “Свети Жером” (Mosteiro dos Jeronimos)– Намира се в
квартала Белем (Belem), където са съсредоточени редица паметници на културата , музеи и дворци. Белем и Аюда (Ajuda) са съседни квартали, като и в двата има какво да разглеждате цял ден (може и два, ако влизате в музеите – морски, на археологията, на каляските, на античното изкуство, планетариумът Гюлбекян и тн.).
“Свети Жером” е построен в началото на 16-ти век по заповед на Мигел I, като за построяването му са използвани средства натрупани от Васко Да Гама по време на пътешествията му в Индия.

Площадът на Империята и Свети Жером

Площадът на Империята и Свети Жером

Фасадата на Свети Жером

Фасадата на Свети Жером

7. Паметникът на Откривателите – Посветен е на португалските мореплаватели, които са участвали в морските експедиции през 15 и 16-ти век.
Огромният паметник (висок е 52 м.), под формата на кораб с платна, е построен през 1960г. В него се помещават музей и концертна зала.

Паметникът на Откривателите

Паметникът на Откривателите

Паметникът на Откривателите, река Тежу, състезание с яхти

Паметникът на Откривателите, река Тежу, състезание с яхти

8. Кулата “Белем” (Torre de Belem) – Кулата, разположена на брега на реката, контролира входа към града. Емблемата на Лисабон е построена в готически стил.

Кулата Белем - емблемата на Лисабон

Кулата Белем - емблемата на Лисабон

9. Желязната кула-асансьор “Sanra Justa” – Висока е 45 м. и е построена през 1902 г. от ученик на Айфел. Асансьорът на кулата и специалните трамваи са удобен начин да се достигне хълма, вместо да се върви пеша по стръмните улички.

Желязната кула-асансьор Santa Justa

Желязната кула-асансьор Santa Justa

Трамваите, специално пригодени за стръмното изкачване

Трамваите, специално пригодени за стръмното изкачване

10. Зоологическата градина – Разположена е на малка площ, но изключително богата на видове и атракции. Три пъти на ден се провежда шоу с делфини и морски лъвове. Зоопаркът разполага с терариум, делфинариум, кабинково лифтче за обиколка от птичи поглед, занимания с деца и др.

Шоу с делфини

Шоу с делфини

Морски лъвове раздават целувки на зрителите на шоуто

Морски лъвове раздават целувки на зрителите на шоуто

Горила

Горила

Жираф

Жираф

Работно време:
– лятото от 10:00-20:00
– зимата от 10:00-18.00
Цена: 15 €

Автор: Марина Илиева

Публикувано в категория: Лисабон, Португалия . Тагове: , , , , , , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

  1. Снежанка Желязкова
    Изпратен 28.03.2013 на 17:31

    Предстои ми да пътувам през октомври до Лисабон и с голям интерес прочетох изказванията, със сигурност ще ми бъдат полезни. Настроена съм позитивно, дано само и времето е с нас!

  2. ognyan
    Изпратен 23.04.2010 на 17:29

    tova sa nayi krasivite mesta v sveta

  3. Mariana Marinova
    Изпратен 21.12.2009 на 20:04

    Bravo Marina, otli4ni snimki, viarno i polezna informacia, a i 4ovek se uvli4a v me4ti , za6to ne da vidi i tozi grad i tazi strana i …. Blogodaria na avtorkata

  4. Николай Маринчев
    Изпратен 28.09.2009 на 8:03

    Има още доста интересни места за посещение както в самия стар Лисабон, така и в Голям Лисабон. Например, трябва да се мине поне по един от двата моста – гледката е невероятна. Трябва да се плува с корабчета по Тежу, т.к. нар. os cacilheiros. Може да стигнете до другия бряг и да видите статуята на Христос, която е умален модел на тази в Рио Де Жанейро. Непременно пропътувайте целия маршрут на известния трамвай 28, който тръгва от площад Martim Moniz и стига до Prazeres. По пътя на трамвая могат да се видят парламента, може да слезнете на спирката на Градина “Ещрела”, както и да видите катедрала “Ещрела”. Последната спирка на този трамвай е пред портите на първото и най-голямо гробище в стария Лисабон – Cemitério dos Prazeres, което всъщност е по-скоро исторически и архитектурен паметник на португалската готическа култура. Също трябва дапосетите по пътя на трамвая и катедралата “Се”, която е малко след Руа Аугуштъ, която извежда до Търговския площад. Не трябва да пропускате възможността да посрещнете изгрева или да изпратите залеза над река Тежу наблюдавайки тази забележителна природна картина от някоя от терасите на Лисабон. Забележителност в Лисабон е и замъкът Сау Жорж. Намерете задължително време да минете под акведукта на живата вода в Лисабон или го разгледайте ако имате време. В Лисабон има и невероятен брой музеи – на каляските, на португалската китара, на архитектурата, на историята, на каквото поискате още. Не пропускайте да видите и къщата с диамантите, както и къщата, в която е живяла най-известната в света фадища – голямата Амалия Рудригеш….

    И изобщо не мога да се съглася, че Лисабон е скучна дестинация, както беше писано в едно изказване по-горе. Имам още доста да разказвам за интересните места в Лижбоъ, както и в околностите, вкл. Синтра, Кашкаиш, Ещорил, Кабо дъ Рока, Алгарве, Упорту (Порто)…Да не говорим, че в самата Португалия има изключително голям брой плажове с фин пясък, топло време и приказни светлозеленикави топли води.

  5. ваня
    Изпратен 31.08.2009 на 20:29

    Ima mnogo krasivi mesta v Portugaliq, kadeto ostavat spomeni za cql jivot. Imala sam vazmojnosta da pose6tavam Portugaliq dosta pati i sam obikolila mnogo mesta i sam mnogo 6tastliva ot tova. Vijdam snimki ot zoo parka v Lisabon, naistina e mnogo krasiv i mnogo golqm dviji6 se po karta i kadeto iska6 tam otiva6,az li4no obikalqh nqkolko 4asa, drugite mesta koito ostavat vpe4atlenie e Almada kadeto e statuqta na Christo Rei zamakat v Cintra, sa6to taka e mnogo krasivo i vav Fatima, mestata sa mnogo i ostavat spomeni zavinagi.

  6. Iva
    Изпратен 21.08.2009 на 15:32

    qko e

  7. атанас кьосев
    Изпратен 27.07.2009 на 12:32

    Бях там през февруари тази година.Обиколил съм всичките места,които са на снимките.То всъшност друго няма какво да се види в Лисабон!Очакванията ми бяха по големи!

  8. Maya Dimitrova
    Изпратен 12.07.2009 на 11:00

    Мирише на слънце, спокойствие и приключение. Супер снимки, полезна информация.

  9. Маруся Георгиева
    Изпратен 11.07.2009 на 1:12

    Благодаря на авторката за чудесното представяне-кратко , но много изчерпателно. Веднага пожелах да посетя тази страна , с богата история и култура !

  10. Asen karakashev
    Изпратен 08.07.2009 на 10:41

    Xaresva mi 6te e xubavo ako ima za vseki po gotin grad

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи