Защо мразя „аll inclusive” почивките в България?

1. Когато плащаш преди да получиш, не те очаква нищо добро.
2. Ограниченията при ползването на т.нар. „аll inclusive” са толкова много, че все едно влизаш доброволно в затвор.
3. Обслужващият персонал няма мотив да се старае в работата си, защото не се надява на бакшиш.
4. Закотвен си определеното време (7-10-14 дни) да се примиряваш с храната, която ти се дава и не можеш да се оплачеш. Ако някоя кръчма не ти харесва, просто няма да идеш повторно в нея.

5. Храната е най-долнокачествената възможна.
6. Персоналът е намусен и сърдит (виж т.2). Постоянно се оплаква от живота, заплатата и гадния шеф, който не му позволява да чете вестник зад бара.
7. Иска ти вестника, за да го чете зад бара.
8. В 22,30ч. персоналът започва демонстративно да прибира и заключва и да гледа лошо. В 23,00 животът в хотела замира. Ако не е замрял се вика полиция. Изключение се прави за пияни руски, немски и тн. чуждестранни туристи, които трошат инвентара.
9. Не мърдаш извън хотела, комплекса и тн, защото постоянно мислиш за следващото ядене. Никой не те задължава да ядеш 3 пъти на ден, но психологическият момент „платил съм си, ще го ползвам“ е непреодолим.

p1000435

10. Ядеш повече, отколкото обичайно и то лоша храна.
11. Бориш се за по-добра маса в стола, т.е в „ресторанта“.
12. Редиш се на опашка с блъсканица на всяко ядене в ресторанта.
13. Бориш се за шезлонг и чадър на по-предна линия пред хотела, като за целта ставаш в 7.
14. Някой ти изхвърля хавлията от шезлонга и заема мястото, което си „запазил“ в 7 сутринта.

15. Персоналът те гледа подозрително, защото се очаква да се опиташ да направиш нещо нередно.
16. Пазиш пластмасова гривна като очите си, за да не те „арестуват“ на разпит в хотела.
17. Влизаш в стадото и спазваш стадния принцип. Не можеш да се отделиш от тълпата.
18. Евтиното ти излиза през носа.
19. Когато плащаш преди да получиш, не те очаква нищо добро.

Публикувано в категория: Размисли . Тагове: Коментарите и trackbacks са забранени.

10 Коментари

  1. Зинаида
    Изпратен 23.08.2011 на 11:51

    Много точно е описана няколкодневната ни ” почивка” на ” Елените” преди няколко години. Попаднахме там във връзка с едно организирано професионално мероприятие, като искахме да съчетаем двудневния симпозиум с още два дни почивка. Да, ама не:((( Няма да повтарям вече изброеното, само ще допълня няколко факта: Сапун и шампоан се полагали само в деня на пристигането – това ми го заявиха от рецепцията в отговор на шеговитото ми питане дали само първия ден трябва да се окъпем, след като на втория няма с какво. Храната – под всякаква критика, едно и също се сервира толкова пъти, колкото е нужно, за да се свърши. Стари салати, безобразен алкохол. На плажа , докато разбереш за кой точно бар ти важи гривната, свикваш да си плащаш на най-близкия, щото безплатният е на другия край и в него няма нищо . Персоналът – мноооого далече от понятието обслужващ.. За хигиената въобще не ми се говори – така се натровихме от храната, че се наложи да си тръгнем преждевремнно и цял месец трябваше да мине, докато се възстановим. Така че, моето мнение съвпада абсолютно и напълно с мнението на втора на статията.

  2. Сико
    Изпратен 20.08.2011 на 9:15

    Напълно съм съгласна с авторката на текста и никога не бих отишла на такъв тип почивка, както и на море в България.
    Поздрави! :)

  3. Филип
    Изпратен 18.08.2011 на 14:46

    Това лято бях на “ол инклузив” на Златни пясъци (4*) и си изкарах страхотно. Храната беше превъзходна и обилна, с персонала се разбирахме чудесно (разбира се, винаги оставям бакшиш), храна имаше по всяко време, така че не бяхме вързани, а допълнителни занимания колкото щеш – за миг не съм скучал – разходки, корабчета, футбол, тенис на маса, басейн, плаж и море, дискотеки… Сутрин ставаш рано да си запазиш шезлонг (както се прави на много места и в Турция например), а на плажа нямахме безплатни чадъри, но имаше доволна free зона за онези, които не искат да стават рано и да си запазват шезлонг на басейна. Всички запазваха рано, никой не е хвърлял кърпите на други хора, за да им вземе шезлонга. Плажът – на 20 метра от басейна. Аниматорите се грижат да не скучаят гостите. Понаучих румънски и руски, българският за малко да забравя :) Това е, явно сте били на гаден или евтин “ол инклузив”.

  4. Изпратен 18.08.2011 на 0:55

    Не искам да приемаме нещата твърде сериозно, но все пак, ето няколко съвета, които ще направят живота на всеки почиващ по-лесен. Че и на персонала, който ги обслужва:

    1. Не те очаква нищо добро, ако отидеш на почивка без да си платиш предварително: или няма да има места, или ще си принуден да направиш компромис, или цифрата ще е много по-голяма. Това важи в ЦЯЛ СВЯТ.
    2. Ограничения в ползването на „аll inclusive” не би трябвало да има – поне не и такива, които да влизат в противоречие с брошурата (ваучера, договора), който предварително си платил и подписал. Ако се появят такива ограничения, заври им брошурата / ваучера / договора в носа и им кажи, че ще повикаш управителя. Освен да се плаща предварително, хубаво е предварително и да се чете…
    3. Обслужващият персонал никога не се старае в работата си, когато не получава бакшиш. Единственият сигурен начин да получиш специално отношение и бъдеш обслужен внимателно, а не като част от стадото, е да стимулираш персонала лично – било със съвсем дребна банкнота, било с блага дума или жест, било с човешко отношение, комплимент или най-обикновено “благодаря”. Все пак, не забравяй, че те също са хора.
    4. Срокът на ваканцията зависи единствено от теб и никой не те кара да стоиш на едно място през цялото време. Щом си решил да се забиеш в ол инклузив за две-три седмици, задължително ще прекараш доста скучни моменти там. Само пенсионерите правят така. Но може да решиш да останеш и до края на сезона – тогава ще си тръгнеш по-отегчен дори от персонала. На тях поне им се налага да работят през свободното време. Що се отнася до храната – хората винаги се различават по вкус. Следващия път, когато, изправен пред богато отрупаната шведска маса, те обземат мисли за “гадната храна”, имаш два варианта: 1/ или наистина да отидеш да се наядеш в кръчма, или 2/ да си припомниш за стотиците милиони деца по света, които нямат какво да ядат и биха убили само за шпековия салам от чинията ти на закуска. Помни, че благодарността е това, което те прави щастлив и богат в момента, а не мрънкането. Мрънкането е качество на бедняка. Отделно, ако очакваш кухнята на 4 звезден ресторант в 3 звезден хотел, определено няма да я намериш там. Затова са 4 звездните хотели.
    5. Въпросът за храната го изчерпахме.
    6. Въпросът за персонала също го изчерпахме. Винаги има начин да накараш персоналът да се усмихва и то – искрено. В повечето случаи начинът е само един. Да, служителите се оплакват от живота, заплатата и гадния шеф, но на тях поне им плащат за това. А ти си плащаш, за да се оплакваш….
    7. А защо да не им дадеш вестника да си го четат зад бара, след като вече си го прочел? Това е чудесна възможност да получиш по-добро обслужване срещу символичен “бакшиш”. Един вестник рядко струва повече от 1 лев, а прочетеният вестник не струва и толкова. Ако мисленето ти е ограничено до суми под един лев, къде изобщо си тръгнал на почивки по хотели? Така измъчваш и себе си, и хората, които те обслужват. По-добре да стоиш у вас, да се потиш в хола, защото си спрял климатика, да връщаш бутилките от бира в магазина, да чоплиш семки, да се къпеш в банята, вместо в морето и да ползваш прочетения вестник за тоалетна хартия. Така ще спестиш много пъти по един лев. Не забравяй, че икономията е майка на мизерията, а за да получиш, първо трябва да дадеш.
    8. В 22,30 ч. персоналът започва да прибира, да заключва и да гледа лошо, защото е уморен от търчане цял ден и след малко му свършва смяната. Ти обичаш ли да стоиш в офиса след края на работния ден?
    9. Можеш да мърдаш където си искаш извън извън хотела, комплекса и тн, защото си турист, а не затворник. Единственото, което те доближа по манталитет до затворника е, че постоянно мислиш за следващото ядене. Наистина, никой не те задължава да ядеш 3 пъти на ден, но за сметка на това психологическият момент „платил съм си, ще го ползвам“ е напълно преодолим. Междинните хранения са за това – да не се “минеш” и да не останеш гладен. Не бива да се допуска в никакъв случай :)
    10. Ядеш повече, отколкото обичайно и то лоша храна – това май зависи само и единствено от теб. Впрочем, както и решаването на всички останали “проблеми”, описани по-горе.
    11. Ако ресторантът толкова много прилича на стол, значи си попаднал в място, където хората спят на палатки или по бунгала с обща баня, но не и в хотел. Повече недей да ходиш там.
    12. Редиш се на опашка с блъсканица на всяко посещавано от туристи в разгара на сезона място по света. Прояви “гениалност” и поне веднъж си вземи отпуската през юли или септември, а не през август, като всички. Щом искаш да се различаваш от стадото. Шефът ще ти бъде благодарен, цените са с 20-30-40% по-ниски, имаш огромен избор на стаи, а и хората са два пъти по-малко.
    13. Шезлонг и чадър би трябвало да ти се полагат безплатно от хотела и обикновено номерът му отговаря на номера на стаята. Друг е въпросът, че си направил резервация в последния момент или си взел най-евтината промоция за сезона. Естествено, “паднали” са ти се по-скапаните номера.
    14. Някой ти изхвърля хавлията от шезлонга и заема мястото, което си „запазил“ в 7 сутринта, защото, за разлика от теб, обича да си поспива и не иска да става с първи петли, когато е във ваканция. Само защото в хотела му са се настанили и селски тарикати. С хавлия ако ставаше “запазването”, туристите щяха да си оставят хавлиите по любимите шезлонги още от предната вечер. Ама не става. Платили са точно колкото теб. Заслужават същите привилегии. Виж, ако обичаше да правиш дребни подаръци на персонала, бас хващам, че все щяха да измислят нещо…
    15. Персоналът те гледа подозрително, защото очаква отново да не му оставиш никакъв бакшиш, а не защото подозира, че ще направиш нещо нередно. На тях не им пука за хотела. Той, все пак, не е техен. А, ако направиш нещо нередно, ще извикат охраната и после ще трябва да се обясняваш в полицията.
    16. Не съм чувал досега да има турист „арестуван“ за разпит в хотела, само защото си е изгубил гривната. Ако я изгубиш отиваш да ти дадат нова и това е. Ако трябва, си плащаш и глобата. “Прочел” си общите условия, когато си плащал предварително. Както вече споменах, освен да се плаща предварително, трябва и предварително да се чете.
    17. “Влизаш в стадото и спазваш стадния принцип. Не можеш да се отделиш от тълпата.” Нима? А опита ли се да го направиш?
    18. “Евтиното ти излиза през носа”. Следващия път пробвай от скъпото – 4-5 звезди и открий десетте разлики :)
    19. “Когато плащаш преди да получиш, не те очаква нищо добро”. За да получиш, първо трябва да дадеш. Виж точка 1.

    Завършвам с уговорката, че тези препоръки не бива да се приемат лично. Те не са насочени към нито един човек персонално. Просто правят почивката малко по-поносима. За всички :)

    Поздрави!

  5. Ian
    Изпратен 27.07.2011 на 3:43

    Sajaliavam za loshoto izjivivane i za loshata associacia, koiato predizvikva frazata “all inclusive” v teb i drugi sanrodnici. Tova naistina me “stimulira” mnogo da otida na more na Cherno More i da si poichna i razvleka. Po skoro shte edna antipochivka.
    Za men All Inlcusive, oznachava: $80 na den na tihookeanskoto kraibrejie na Mexico, 4 restoranta za izbor (Mexicanska, Italianska kuhni i dori Sushi) v samia hotelski komplex. Bezplatno snorkeling, kayak and spa. Estestveno, 2 mokri bara prilejashti kam baseinite, servitiori koito te obslujvat na piasaka na plaja (ne samo na baseina). Koronata e nalivna bira a bialoto vino e mnogo iztancheno i suho, Margaritata e v kupa napodobiavashta akvarium (kakvto imah v 1vi klas). Vecher ima predsvalenie, koeto vavlicha posetitelite v showto i otvorena discoteka s pokriti napitki i t. n. Ima i full bar, koito e na rapolojenie do 02:00. Perosonala e neveroiatno priaten i vejliv – niama da te nakara da associirash “All Inlcusive” sas losh spomen, i e naisno che si tam za da pochivash i razpuskash.

  6. Elvis
    Изпратен 25.07.2011 на 22:02

    Един мой познат бил на хотел с all inclusive и ми каза,че си бил направил следната сметка : Трябвало да изпие по 8 уискита на ден ,за да излезел на сметка, иначе се минавал…! Оказа се, че по цял ден стоял в ресторанта на хотела, защото дал парите предварително и трябвало да се избиват по някакъв начин….Ха ха хаааааа…….!!!

  7. Изпратен 21.07.2011 на 16:40

    Бях преди 10-ина години на единствения си all-inclusive в БГ (на Дюни), но моето семейство бяхме единствените българи (почивката беше купена от Германия). Отношението, храната, услугите бяха като за чужденци, почти нямаше забележки. Много жалко, ако в другите хотели спрямо българите се действа все едно не са си платили!
    Иначе в Турция и Гърция съм бил в 4* хотели и съм бил доволен.

  8. Изпратен 21.07.2011 на 13:48

    Приятелю, на какъв all-inclusive си ходил :) ? Съболезнования…

  9. Изпратен 21.07.2011 на 13:15

    Да добавя:

    20. Не може твой приятел да припари до хотела, освен ако не си плати all inclusive пакет за деня, независимо дали става въпрос за кумата ти, при положение че си докарал над 40 човека гости в хотела за седмица, заради сватбата си!
    (Бях почти “изхвърлена ” от хотела, понеже не съм била гост, а това че мога да си платя и да влезна ми беше обяснено след като ме навикаха и след като поисках да говоря с управителя)

  10. emilya
    Изпратен 21.07.2011 на 12:51

    Predpolagam 4e tozi razmisal se otnasia za bg xotel! Zashtoto podobno neshto nikoga ne moje da ti se slu4i na karibite ili v aziatski xotel naprimer! Naprotiv ,to4no obratnoto e!!

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи