Нандзин – столица на десет династии(3)

Президентството

„Няма смесване на култури в Нандзин, както е в други метрополиси по света. Културата е една – китайска” – мислех си допреди да видя Президентския дворец. Той е построен до реставрираната правителствена сграда от времето на династията Цин, просъществувала повече от шестотин години. В музейния комплекс в съседство се издигат постройки в китайски и в западен стил – всяка със своя идентичност и историческо значение.

Кулите - небостъргачи са срещу Президентството

Кулите - небостъргачи са срещу Президентството

Той се състои от три части – сградите на бившето националистическо управление и на президентското правителство са в центъра; на запад са разположени канцеларията на временния президент Сун Ятсен, Секретариатът, Западната градина и Щабът на главното командване, а на изток – Мемориалният храм Тао и Лин и изложбата на културни реликви и документи от резиденцията на Лиандзианския вицекрал.

Живописен парк в традиционен китайски стил отморява погледа сред всички тези строги и тържествени постройки. Днес комплексът е отворен за света като Нандзински музей на китайската нова история.

Крепостната порта

Крепостната порта

Солидната крепостна порта в западен стил е построена на мястото на древната след формирането на националистическото правителство през 1929 г. Трите арки се затварят с железни решетъчни врати, внесени от Франция.

Железните врати

Железните врати

Каменните лъвове – пазители от двете й страни са свидетели на много важни събития от китайската история.

Каменният лъв

Каменният лъв

Влизаме в просторен двор, в дъното на който порта с висок праг в познатия ни вече стил ни отвежда из тайните лабиринти на властта.

През династията Мин това място на два пъти е било дом на палати на благородници, а по време на Цин династията тук е била канцеларията на вицекраля на Лиандзиан. Властниците от различни епохи са си харесали това убежище и то е претърпяло множество метаморфози през вековете.

Канцеларията в Палата

Канцеларията в Палата

Китайците обичат да онагледяват с картини и скулптури важните моменти от своето минало. Така и чужденците добиват представа за мистериозните личности, стояли начело на страната.

Тръгваме от 1853 г., когато тайпинските селски революционни сили, водени от Хон Сиуцуан (китайският Ивайло), окупират Нандзин (тогава Тиандзин) и установяват режима, наречен Кралството на небесния мир. Дворецът е разширен и превърнат в палат за Хон – Палатът на Небесния крал.

Небесният крал Хон Сиуцуан

Небесният крал Хон Сиуцуан

Историческите документи говорят, че той се е усамотявал в палата, рядко е излизал навън и е прекарвал много време в писане, рисуване и калиграфия. Това са подобаващи занимания за истинския мъж – според конфуцианския идеал мъжът трябва да е философ и поет преди всичко, за спорт и физическа сила не се споменава…

Старият кладенец

Старият кладенец

От този стар кладенец са черпили питейна вода за хората, обитавали кралската резиденция по време на Тайпинското Небесно кралство. Питейната вода и днес е проблем за Китай. Водата от водопровода не се пие – и в домовете, и в учрежденията се ползва бутилирана вода от апарати.

Монети от Тайпинското Небесно кралство

Монети от Тайпинското Небесно кралство

Кабинетът на краля

Кабинетът на краля

Това е мястото, където Небесният крал е преглеждал официалните документи и е обсъждал държавните дела.

Тронната зала

Тронната зала

Жеравът - символ на дълголетие

Жеравът - символ на дълголетие

През 1864 г. войската на император Цин си възвръща Нандзин. Главнокомандващият Джън Гуофан наредил повечето от дворцовите сгради да бъдат срутени до основи и на тяхно място били издигнати нови – канцеларията на генерал – губернатора в съответствие с правителствения протокол.

След революцията Синхай от 1911 г. Сун Ятсен полага клетва в Двореца като временен президент на република Китай, това е първият републикански режим в страната.

Восъчните фигури на Сун Ятсен и сподвижниците му. Моментът на клетвата като временен президент на 1.1.1912 г.

Восъчните фигури на Сун Ятсен и сподвижниците му. Моментът на клетвата като временен президент на 1.1.1912 г.

Макет на революционерите, които атакуват Двореца на династията Цин във въстанието през 1911 г.

Макет на революционерите, които атакуват Двореца на династията Цин във въстанието през 1911 г.

Президентството, където д-р Сун е положил клетва

Президентството, където д-р Сун е положил клетва

Скоро Китай навлиза във военна диктатура и дворцовият комплекс официално не се използва до 1927 г., когато Северният поход на Куоминтан (КМТ – най-старата политическа партия в страната, основана от д-р Сун Ятсен) превзема Нандзин и превръща Двореца в щаб на националистическото правителство.

Канцеларията на националистическото правителство

Канцеларията на националистическото правителство

Преди японците да окупират Нандзин през Втората китайско-японска война (1937 – 1945 г.) председателят на националистическото правителство Чан Кайши отвежда министрите в Чончин и сградата е превзета от Уан Дзинуей, който сътрудничи на японците. След японското отстъпление през 1945 Чан Кайши се връща у дома (той е родом от Нандзин).

Чан Кайши

Чан Кайши

Наричали са я Портата на китайския еднорог, защото от двете й страни е стоял по един каменен еднорог.

Портата на китайския еднорог

Портата на китайския еднорог

Червената порта обикновено била затворена и се е отваряла само за да мине Чан Кайши. Останалите хора са влизали през страничните врати. Така се подчертавало достойнството на президента. Лидерът открай време, та и досега, е заемал много по-почетно място в живота на хората в сравнение с европейските страни например, отношението към него е подчертано раболепно…

„Родина, родители, закон, добро сърце и любов” – това е, в което вярва китаецът и което беше написано на плакат в приемната на президента.

Конституцията на република Китай е приета през 1947 и щабът на националистическото правителство е преименуван в канцелария на президента.

Към края на Китайската гражданска война (1949 г.) комунистическите сили превземат Нандзин и Народноосвободителната армия го „освобождава”.

Ръководителите на Народноосвободителната армия в Двореца

Ръководителите на Народноосвободителната армия в Двореца

Правителството на Чан Кайши забягва в Тайван и Мао Дзедун провъзгласява Китайската народна република със столица Пекин. През 1980 г. Дворецът е превърнат в музей.

Това е кратката история на Президентството, зад чиито стени през вековете са решавани съдбите на милиони хора. Вниманието към различните управници е еднакво подчертано и толерантно, никой не е потънал в сянка само защото е бил враг на сегашната власт.

След сериозния и агресивен свят на политиката навлизаме във вековната Западна градина. Несравнимо е удоволствието и чувството на умиротворение от разходката в китайска традиционна градина.

Класическа китайска градина

Класическа китайска градина

Тези живописни творения с древна история целят да пресъздадат естествения пейзаж на планините и реките и вечната божествена хармония на природата. Скали, вода, мостчета, кръгли арки в градинските стени и павилиони са сред най-популярните елементи на класическата градина на висшата образована класа.

Каменният кораб в езерото

Каменният кораб в езерото

Край водното огледало решат косите си плачещите върби, олицетворяващи животворното начало ян; зад тях са пръснати в привиден безпорядък тополи, магнолии, бамбук, сливи, праскови и още непознати дървета и храсти. Цветовете на флората са сдържани, вниманието е привлечено преди всичко от формата на растенията и играта на светлината и сенките.

Кът от парка

Кът от парка

Камъкът е специално подбран и се издига така, че човек да може да му се наслаждава от всички страни. Той е миниатюрно изображение на природата и е широко почитан от древни времена. Камъкът не може да изкаже емоция като поемата, нито да изрази идея като картината. Но мисълта, чувството, дори мечтата могат да се открият в камъните, потънали в покой и мълчание. Съзерцавайки ги, вие ще развиете ума си и ще моделирате темперамента си. Можете да им се възхищавате и да ги събирате като творби на изкуството. Те могат да ви носят непрекъснато огромна радост и да ви помогнат да осъзнаете истинския смисъл на живота. Китайците мислят така и в новото строителство задължително се предвиждат и камъни за украса – един голям като скала или група по-малки по алеите между блоковете.

И камъните имат душа...

И камъните имат душа...

Творческата интуиция и възвишената поетично мислене са задължителни качества на човека, който оформя градината – място за отмора, за изучаване на поезия, за романтични преживявания – духът на Китай.

Красив контраст и съжителство

Красив контраст и съжителство

Като столица на десет династии Нандзин е на първо място на Югоизток със съчетанието на градски мащаби, стара култура, елегантност и героична история. Излизаме неохотно от това вълшебство и се отправяме към летището.

Летището на Нандзин

Летището на Нандзин

Следващият ни полет е за Сиан – Осмото чудо на света!

Автор: Наталия Бояджиева
Снимки: Наталия Бояджиева

Публикувано в категория: Китай, Конкурс за пътеписи 2011 г. . Тагове: , , , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

4 Коментари

  1. Наталия
    Изпратен 05.02.2011 на 13:43

    Благодаря, мила Мария, за добрите думи!
    Красива година на Заека ти пожелавам! :)

  2. Maria
    Изпратен 04.02.2011 на 22:35

    Прекрасен текст, снимки, информация, емоция – всичко необходимо за един наистина добър пътепис. Благодаря и успех!

  3. Наталия
    Изпратен 04.02.2011 на 19:17

    Мила Наде, сърдечно благодаря! Идеята за книгата вече зрее :)
    Пожелавам ти да преживееш всички прекрасни пътешествия, за които мечтаеш!
    Целувки!

  4. Nadya
    Изпратен 04.02.2011 на 18:36

    Харесва ми как със звучните български думички рисуваш красотата и великолепието на този токова непознат за мнозина от нас свят.Добре би било,всички твои мисли да пресъздадеш в книга.Поздравявам те и те целувам !

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи