Честита ви новата 4708 година!

Е, посрещнахме и ние 4708 година! Малко ми е неловко да го кажа, но според китайците това е самата истина. Заедно с тигърската година отпразнувахме и началото на пролетта…

Празнува се само в домашна обстановка. Няма общоградски тържества, нито концерт на площада, може би защото няма площад… И на заведение не може – нали се разбрахме, че затварят в девет.

Трета нощ фойерверките разтърсват града – повече се разчита на звуковия ефект, отколкото на зрителния – някои напомнят картечница, други – грохот на оръдие, трети – свистене на шрапнел. Истинска война! – и това е, за да се прогонят злите духове. Сигурна съм, че пукнат зъл дух не е останал в квартала, а даже някой да се е изхитрил да се скрие някъде, пронизителният фолклор го е довършил.

Фойерверките

Фойерверките

По всяко време на деня от скрити говорители между блоковете се разнася оглушителна китайска народна музика – засенчва и уредби, и телевизори. Нито можете да прекъснете кабелите, нито да помолите съседите да намалят звука, нито знаете къде се е спотаил диджеят на това музикално чудо. Единствената надежда е празникът да отшуми и патриотичният ентусиазъм да затихне. Само че и това не е ясно кога ще стане – по календара са три почивни дни, но различните хора имат различна новогодишна отпуска – от девет дни до един месец (зависи от фирмата).

Нашата китайска приятелка Нини ни покани у тях на празничен обяд, по време на който ни разказа за някои традиционни моменти от посрещането на Новата година.

Основно почистване на дома
Денят на 24 от дванадесетия лунен месец се посвещава на годишното почистване на дома – дрехи, завивки и прибори – всичко се чисти, за да се сбогуват стопаните със старата година и да известят новата, че са готови да я посрещнат. Всички метли и лопатки се изнасят извън дома на Нова година, за да не може да бъде изметено щастието. Вярва се, че чистенето ще измете злото и ще подготви къщата за добрия късмет.

Изглежда, че обичаят стриктно се спазва, защото в навечерието на празника наистина видяхме един добър съпруг, който беше излязъл извън прозореца на дома си на деветия етаж и хладнокръвно бършеше стъклата. Няма балкон, нито беше привързан с някакво въже към прозореца. Държеше се с една ръка, с другата чистеше, а тялото му – залепено за фасадата. С ужас го наблюдавахме и горещо се надявахме, че е конфу–мен, от тези, които прескачат от сграда на сграда. Не падна, слава богу, а прозорецът заблестя.

Украсата
Джамбин, племенникът на Нини, дойде сутринта да ни помогне да си украсим вратата. Пролетни стихове (защото започва Пролетният фестивал), написани с черен или златен туш върху червени вертикални ленти се окачват по стените или от двете страни на вратата. Тези кратки поеми, написани на класически китайски, изразяват благопожелания за семейството през настъпващата година.

Новогодишната украса

Новогодишната украса

Рисувани богове, свитъци на щастието, прекрасни цветя по прозорците, цветни новогодишни рисунки и червени фенери – всичко това обогатява тържествената атмосфера.

Трапезата
На масата трябва да има тринадесет ястия – пиле, риба, свинско, телешко, раци, сготвени по различни начини, задушени зеленчуци, кълнове, салати и сладки. Всяко ястие има символично значение – кълнове се ядат, за да си умен, риба – за да си богат…

Китайска новогодишна трапеза - ястията трябва да са най-малко тринадесет

Китайска новогодишна трапеза - ястията трябва да са най-малко тринадесет

На този ден трябва да се приготви и кашата лаба. Началото на историята ни връща преди 900 години. Смята се, че Сакямуни – първият Буда и основател на религията – е постигнал просветлението на осмия ден от дванадесетия месец. За него на този ден била приготвена оризова каша с боб, орехи и сушени плодове. Традицията да се яде каша лаба тръгва от религията, но с течение на времето тя става обичано зимно ястие за китайците.

Обядът беше прекъснат от Нини, която настояваше, че сега е моментът да се палят фойерверките. Струпахме се всички на стълбището.

Нини постила лентата с фойерверките

Нини постила лентата с фойерверките

Оглушителна канонада, гъст дим и щастливи китайци!
По „изстрелите” от пиратките се гадае – ако цялата лента изгърми без прекъсване – на добро е. Нашата не прекъсна!

Канонада и дим

Канонада и дим

Омъжените дъщери се завръщат
В Китай има 56 националности. Всяка от тях пази свои традиции в празнуването. Нини е от Хубей – град в Южен Китай, след който започва джунглата – разбира се, нейните обичаи се различават от тези в северния Пънлай.
Слушахме нейната любима музика от Тибет, която напомня за коне, зелено и за свобода…

На втория ден от Новата година омъжените дъщери заедно с техните съпрузи и деца се завръщат в бащиния дом за семейния обяд, за да покажат своето уважение и дълбока привързаност. Те носят като подарък на родителите си патици, пилета, наденици, плодове и сладки, а най-важното нещо е Хонгбао – червени пликове с пари, които символизират късмет и богатство.

Хонгбао за децата

Хонгбао за децата

След обяда или вечерята омъжените дъщери ще се върнат в домовете си с подаръците от техните родители. В стари времена, когато са се вървели пеш дълги разстояния, дъщерите можело да останат няколко дни при родителите си.

От втория ден хората започват да излизат, за да посетят приятели и роднини, носейки им подаръци и Хонгбао за децата.

Вярвания
В полунощ всички врати и прозорци трябва да се отворят, за да се позволи на старата година да си отиде.
Всички дългове трябва да са изплатени и да не се взема заем в навечерието на празника.
Смъртта не се споменава и истории за призраци са табу.
В деня на Новата година да не се мие косата, за да не се измие късметът.
Да не се чупят чинии или други предмети на първия ден на Новата година.
Да се отбягват ножове и ножици, защото те предвещават лош късмет през идващата година.
Трябва да се носят нови дрехи, за предпочитане в червено. Това е щастлив цвят, който ще донесе слънчево и сияйно бъдеще.

Драконовият и лъвският танц
Китайският драконов и лъвски танц е традиционна част от всяко празнично събитие и е съпроводен от фойерверки. Според митологията тези две животни са свещени и носят щастие и охолство. Пролетният фестивал започва с драконов и лъвски танц, за да се прогонят злите духове и демони.

Драконовият танц е бил много известен още през 960 г. и е останал популярен и до днес. Маската и тялото на дракона, които са необходими за танца, могат да бъдат златни, зелени, червени или шарени. Ако се танцува вечерта, е воден от танцьор, който носи горяща факла, за да осветява процесията.
Драконът е разделен на девет до 24 части, всяка е дълга два метра. Има гигантски дракони, които са по 120 метра дълги и тежат над сто килограма. Движат се с пръти от много танцьори на два – три метра височина. Докато тичат, те изпълняват определени синхронни движения във въздуха и чрез повдигане и смъкване на прътите драконът полита. Носи се от шест до четиридесет души. Пред тях върви друг танцьор, носещ голямо кълбо, което драконът се опитва да глътне.
Движенията на дракона и на лъва са съпроводени от ритмични удари на барабани, цимбали и гонгове.
Разбира се, такива танци можете да видите най-вече по телевизията.

Пролетният фестивал с традиционните панаири в храмовете и карнавалите отговаря по значимост на Коледа в християнския свят.

Автор: Наталия Бояджиева
Снимки: Наталия Бояджиева

Публикувано в категория: Китай . Тагове: , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи