Замъкът на Дракула в Бран, Румъния

Пристигнахме в Бран по залез слънце. Сумракът, планинската околност и самотният замък извисяващ се над градчето, ни дадоха храна за въображението.

По пътя към Бран по залез Снимката във висока резолюция

По пътя към Бран по залез

В началото на града видяхме къмпинг „Вампир”- многообещаващо име, но не беше лято, а късен септември с температури под 10 градуса. Затова решихме да потърсим хотел. Лесно намерихме места в хубав, тризвезден хотел (45 лв. за двойна стая) в центъра на града и с изглед към замъка.

Бран е малък град с размерите на например Мелник. Целият поминък на хората тук се върти около легендарния образ на Дракула и вампирите. Жителите му трябва да са благодарни на Брам Стокър, чийто роман „Дракула” издаден през 1897 г., прави международно известен този район на Трансилвания.

Трябва да отбележа, че няма сигурни исторически данни Влад Цепеш да е живял в замъка Бран. Някои твърдят, че той е бил затворен за няколко дни в тъмницата на крепостта. Други, че е използвал Бран като щаб при нахлуванията си в Трансилвания.

През нощта кулата на замъка е осветена с жълто-зелена светлина, която и придава зловещ вид. Това е търсен ефект, защото през деня замъкът изглежда безобиден.

Какво се вижда от замъка през нощта... Снимката във висока резолюция

Какво се вижда от замъка през нощта...

Бяхме изморени от цял ден кръстосване по улиците на Брашов, затова направихме едно кръгче из центъра на Бран и заспахме.
На сутринта, с нови сили се отправихме към замъка. Денят беше понеделник и се оказа, че работното време започва в 12 ч. През останалите дни от седмицата, замъкът е отворен от 9 до 19 ч. Наложи се да пообиколим наоколо.

Пред входа на крепостта се организира пазар, на който местни производители продават домашна сланина, кашкавали, бекон, вино и ракия. Сергиите са отрупани и със сувенири, посветени на Бран- вампирски тениски, чаши, плакати и др… Купихме една вампирска тениска за едногодишния племенник и магнит с образа на Дракула, който и досега краси вратата на хладилника.

Най-сетне дойде моментът, който чакахме с нетърпение- да влезем в замъка!

Основите на крепостта Снимката във висока резолюция

Основите на крепостта

Замъкът е изграден върху скала, с отлична видимост към околностите, което за времето си е било от стратегическо военно и икономическо значение. Основният търговски път между Трансилвания и Влашко минавал от тук, а в края на 14-ти век Османската империя, вече заплашвала границите на Трансилвания.

Кръстът пред входа на Бран Снимката във висока резолюция

Кръстът пред входа на Бран

През 1377 г. унгарският крал разрешава на жителите на Брашов да построят крепост на мястото на старо дървено укрепление. До 19-ти век, когато постепенно важната роля на крепостта затихва, замъкът Бран е митница на търговския път и главен отбранителен елемент в областта.

Гледка към околностите от замъка Бран Снимката във висока резолюция

Гледка към околностите от замъка Бран

Влад Цепеш се споменава за пръв път в турски хроники от 15-16-ти век, където владетелят на Влашко е наречен „kaziklu bey” – “войводата, който набива на кол”. Това прозвище, Влад получава заради жестоките методи, които използва при екзекуциите на затворници и опоненти. Любимото му мъчение било набиването на кол на жертвата, най-често през от ануса до устата, като в това състояние човек може да се поддържа жив до няколко дни, дори седмица за най-издръжливите.

Прозвището, с което Влад става още по-известен е Дракула. То произлиза от предполагаемото му членство в Ордена на Дракона (Order of the Draculestis), в който със сигурност е членувал баща му. Орденът е създаден от унгарския крал Зигмунд Люксембургски, за да защитава християнството от врагове, най-вече от турците. Доказателството, че Влад е бил член на ордена е подписът му на официални документи, където стои името „Дракула”.

Репутацията на Влад в световен план варира от антихрист, престъпник, кръвожаден изверг и канибал (според немските легенди), до Робин Худ в румънския фолклор – безмилостен към богатите търговци, които погазват закона и приятел на бедните. За обикновените селяни във Влашко, той е национален герой.

Една от крепостните стени Снимката във висока резолюция

Една от крепостните стени

Това противоречие в историите за личността на Влад си има конкретно историческо обяснение. През 1459 г. армиите на Влад Цепеш атакуват Брашов (търговски център на областта, населен от много саксонци, оттам и немската версия), през Бран и изгарят част от града. Тези действия са провокирани от търговски неразбирателства между владетеля на Влашко и търговците от Брашов. Крепостта Бран е използвана и от армията на Стефан Батори, когато подкрепя Влад Цепеш по време на второто му управление (Влад е бил владетел на Влашко три пъти – през 1448, в периода 1456-1462 и през1476.)

В парка, в подножието на крепостта Снимката във висока резолюция

В парка, в подножието на крепостта

От 1920г. до 1947г. , замъкът е собственост на Румънското кралско семейство. Използван е за резиденция на кралица Мария (същата, която построява двореца в Балчик, България). По желание на Мария, интериорът е осъвременен и до сега обзавеждането от нейното време е запазено.

Интериорът на двореца Снимката във висока резолюция

Интериорът на двореца

Интериорът на двореца Снимката във висока резолюция

Интериорът на двореца

Интериорът на двореца Снимката във висока резолюция

Интериорът на двореца

По стените на стаите в замъка са поставени снимки и резюмета на живота на членовете на румънското кралско семейство. Няма да преразказвам историите, но в общи линии се преплитат трагични любови, интриги и авантюри, които биха засрамили и най-опитните сценаристи на сериали.

Вътрешният двор на Бран Снимката във висока резолюция

Вътрешният двор на Бран

Обиколката в замъка отнема около 1 час. Във всяка стая има табла с исторически данни и интересни факти относно обекта. Големите групи имат екскурзоводи, но според мен, ако човек знае английски може да научи всичко по-важно от таблата.

Подробните табла, разказващи историята на Бран Снимката във висока резолюция

Подробните табла, разказващи историята на Бран

Другото интересно нещо в Бран са козуначените гевреци.

Козуначените гевреци Снимката във висока резолюция

Козуначените гевреци

Те имат друго име, което не запомних, но са направени от козуначено тесто и са кухи отвътре, затова ги кръстих така за себе си. Предполагам, че ги има и в Брашов и Синая, но аз ги пробвах само в Бран. Препоръчвам ги на всеки любител на сладкото :)

Вижте всички снимки във висока резолюция

Към Румъния – забележителности в Синая

Автор: Марина Илиева
Снимки: Марина Илиева

Публикувано в категория: Румъния . Тагове: , , , , , , Коментарите и trackbacks са забранени.

9 Коментари

  1. маринов
    Изпратен 03.03.2016 на 15:48

    ако не се притеснявате да спите с други хора в една стая, в брашов има много хостели(излезте от българския шаблон за хостелите, това не са места за бежанци или проститутки) и нощувката е 10 евро. относно замъка в бран, той няма нищо общо с дракула. има един друг, по скоро руина – Пейонари. там е по-вероятно да има нещо свързано с него

  2. Георги Павлов
    Изпратен 24.11.2015 на 21:38

    Информацията за Замъка на Граф Дракула от къде е извлечена, защото ми предстои пътуване до Бран :)

  3. Daniela Petrova
    Изпратен 24.09.2014 на 23:07

    Бях в Румъния на традиционната екскурзия и съм впечатлена от развитието на страната в последните 7 години, от патриотизма на румънците и наличието на ДЪРЖАВНОСТ в сравнение с нас! За жалост ще кажа- дано ги настигнем румънците! А преди да видя сегашна Румъния си мислех, че ги влачим след нас. Вярата и защитата на православието при тях ни делят на светлинни години. Моля се да осъзнаем къде сме и какви сме!!!

  4. Куртева
    Изпратен 30.09.2011 на 11:30

    Здравейте, преди 2 години пътувах до Украйна и навръщане решихме да посетим замъка в Бран.Да вярно е че има много следи от Реджина Мария и може да се каже че и Тихото гнездо в Балчик и този замък имат нещо общо по между си,но само тоолкова.Иаз имам същите нимки от този замък,но сега ми предстои пак пътуване до Украйна но сега сме решили да посетим и другия замък,така че ако някой е посещавал другия замък моля дайте малко инфо за хотели или мотели за нощувка но на сносни цени.
    Румънците наистина трябва да са доволни от рекламата на Брам Стокър за Румъния която е направил със писането на романа за Граф Дракула.

  5. Марина Илиева
    Изпратен 28.02.2011 на 9:14

    Здравейте Иво,

    Благодаря ви, че четете Poblizo.com :)

    Доста хора ме питаха за хотела в Бран, обаче аз изобщо не мога да си спомня как се казваше, защото не съм правила резервации, а го избрах на място.

    В общи линии Бран е много малко градче. Има една главна улица, която води до входа на замъка. Хотелът е 3 звезди и се намира на 50 -100 метра преди замъка от ляво (когато човек гледа в посока на замъка). Хотелът е сравнително голям и се вижда лесно. От дясната страна на улицата също има хотел – по-малък и луксозен.

    Дано тази оскъдна информация ви е от полза.

    Поздрави
    Марина

  6. igeo
    Изпратен 27.02.2011 на 11:38

    Много интересен пътепис и коментари. Предстои ми пътуване и вероятно ще имам възможност да остана една вечер в Бран. Моля, Марина Илиева да сподели името на хотела, в който сте отсядали.
    Благодаря предварително!

  7. Маги
    Изпратен 29.01.2011 на 20:13

    “Козуначените гевреци” представляват унгарски сладкиш, който се нарича “Кьортечколач”. До скоро го правеха в една фурна във Варна и е много вкусен. Яла съм такъв също в Букурещ и на Великденския пазар миналата година във Виена.

  8. Пенка Цакова
    Изпратен 01.11.2010 на 11:50

    Поздравления за интересния и точен пътепис ! Бран е много красиво селце, в което има и доста малки семейни хотелчета – при нашето посещение ползвахме услугите на едно от тях и бяхме приятно изненадани както от условията, така и от гостоприемството на хазаите. А относно “….другия замък, който е на хълм и е преди Бран…” това е Цитаделата в Рашов http://www.romanianmonasteries.org/romania/rasnov-citadel – също интересно място за любителите на пътешествия. :)

  9. Maria Ruskova
    Изпратен 31.10.2010 на 19:14

    Радвам се да прочета този разказ и да видя снимки, много от които имам и аз. Бях там миналия месец и в албума си написах същия коментар: румънците трябва да палят свещ за здравето на Брам Стокър за безплатната реклама, от която те, а не той, сега получават девивиденти. Трябва също да благодарят и на безименния маркетинг експерт, на когото пръв е хрумнала идеята за вампирската мода, защото тя също е задължителен компонент. Самият замък скромен и няма никакви вампири, таласъми, скелети, черепи и пр. Такива има в атракциона в центъра на Бран. Но хората прииждат на тълпи да видят “замъка на Дракула” … и паричките капят. А единствената българска средновековна крепост “Бабини Видини кули”, поне по моя спомен отпреди доста години, е много по-внушителна. Но го няма Брам Стокър да измисли някаква легенда… А що се отнася до местоположението, това на Асеновата крепост е не по-малко стратегическо и гледката от там е също много зрелищна. Но малко хора знаят, че в Перник има средновековна крепост на болярина Кракра, който от там е бранил подстъпите към Софийското поле от византийците през 12 век. Това място също заслужава да се види! За съжаление, обаче, крепостта е възстановена само до 50-ина см височина на стените. А ако държавата още малко се бръкне и се направи умела реклама, туристите ще се стичат и в Перник, както в Бран. Вярно е, че ние нямаме много запазено средновековно наследство, но истината е, че не ценим и това, което имаме.

Начало | Партньори | Публикуване на статия     Copyright ©2024. POBLIZO.COM - През очите на пътешественика. Пътеписи